Πρόωρες εκλογές στις 20 Μαΐου (παραμονή της ονομαστικής του εορτής), με πρόσχημα τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, είναι η πιο πρόσφατη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από δύο κεντρικά πολιτικά στελέχη τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια πρόταση που μοιάζει να είναι ταυτόχρονα απειλή προς την αντιπολίτευση πως, εάν στηρίξει τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία, ο κ. Καραμανλής δεν θα διστάσει να προσφύγει το συντομότερο στις κάλπες, προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.

Τα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ που εισηγούνται επίμονα στον πρωθυπουργό εκλογές το Μάιο, φοβούνται ότι οι κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν στις 8 Ιανουαρίου, δεν θα έχουν προηγούμενο. «Εάν αρχίσουν ξανά καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια, θα τερματιστούν μετά το Πάσχα, που σημαίνει ότι η φετινή σχολική χρόνια θα πάει χαμένη» λέει κυβερνητικό στέλεχος.

Και προσθέτει: «Στο δεύτερο κύκλο κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να μην έχει σύμμαχο ένα μέρος της κοινωνίας, όπως συνέβη με τις κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου, και δικαίως, διότι οι γονείς κάποια στιγμή θα πουν: “Εσείς κυβερνάτε, εσείς να βρείτε τη λύση”.

Με αυτό το δεδομένο, οι εισηγητές της πρότασης για εκλογές το Μάιο πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός με μια τέτοια κίνηση θα επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα αναστείλει τη διάθεση και άλλων κοινωνικών ομάδων για κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με την εισήγηση που έχει δεχθεί ο κ. Καραμανλής, οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν στις αρχές Απριλίου, δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάθεση στη Βουλή του νόμου-πλαισίου για την Παιδεία.