Ρεπορτάζ Κατερίνα Μυλωνά

«Παράσιτα της κοινωνίας» χαρακτηρίζει η πρόεδρος της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, Καλή Χριστοδουλοπούλου, όσους έχουν εγκατασταθεί στη νήσο Χρυσής Ιεράπετρας, κοινώς το Γαϊδουρονήσι, καθώς, όπως καταγγέλλει το ΔΣ της ομάδας σε σχετική ανακοίνωσή του προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή. Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας έχει καταθέσει εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου στοιχεία στον εισαγγελέα Λασιθίου για την κατάσταση που επικρατεί στο Γαϊδουρονήσι. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ένα ζευγάρι εμφανίστηκε στην εκπομπή του Mega, «Πιο πολύ την Κυριακή», όπου φέρονται να είναι οι μοναδικοί κάτοικοι του νησιού και ανακηρύχθηκαν ως ακρίτες των συνόρων.

«Πολύ καιρό ασχολούμαστε και παλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να μη χαλάει αυτό το όμορφο περιβάλλον από κάποιους ανθρώπους που είναι παράσιτα της κοινωνίας και θέλουν να επιδείχνουν με αυτό τον τρόπο, λυμαίνοντας κάποια υπέροχα πράγματα που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή, εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία του Κράτους», τονίζει στην «Π» η πρόεδρος της Ομάδας, Καλή Χριστοδουλοπούλου. Αναφέρει, ακόμα, πως παρόλο που το νησί είναι ενταγμένο στο σχέδιο NATURA, δεν υπάρχει η απαραίτητη αστυνόμευση στην περιοχή, καμία μέριμνα ώστε να μην κατοικούν άνθρωποι στο Γαϊδουρονήσι. Η Ομάδα έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Λασιθίου, κίνηση με την οποία ευελπιστούν τα μέλη της ότι θα σταματήσει η παράνομη δραστηριότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί. Εξάλλου, όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ομάδας, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μονάχα στο συγκεκριμένο ζευγάρι αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν φτιάξει παράνομα κτίσματα και έχουν ζώα, τα οποία αφήνουν ανεξέλεγκτα να καταπατούν το νησί και να θέτουν σε κίνδυνο τη χλωρίδα του.

«Προσπαθούμε σαν οικολογική ομάδα να περισώσουμε έστω κάποια πράγματα από αυτά που βλέπουμε καθημερινά να αλλάζουν και να χαλάει το νησί που το ξέρουμε σαν όμορφο, το σεβόμαστε το αγαπάμε. Δε λέω ότι δεν το αγαπάνε οι άλλοι, τουλάχιστον δεν το σέβονται με τη συμπεριφορά τους», σημειώνει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας που απευθύνεται, μεταξύ άλλων, στον εισαγγελέα Λασιθίου, το δήμαρχοι και το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας, τη δασική υπηρεσία, το λιμεναρχείο, την πυροσβεστική υπηρεσία, το τμήμα ασφαλείας Ιεράπετρας, το συνήγορο του πολίτη, την ελληνική εταιρεία προστασίας της φύσης, το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Κρήτης και τους υπευθύνους της εκπομπής «Πιο πολύ την Κυριακή» αναφέρεται ότι:

«Τη Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Πιο πολύ την Κυριακή» του MEGA, με παρουσιαστή τον κ. Γρηγόρη Αρναούτογλου, φιλοξενήθηκε ένα ζευγάρι που δήλωσε ότι ζουν «μόνιμα» στη Χρυσή, είναι οι μοναδικοί της κάτοικοι, έχουν «απογραφεί» στο νησάκι αυτό και ούτε λίγο ούτε πολύ ανακηρύχθηκαν από την εκπομπή και ως «ακρίτες…» των συνόρων. H εκπομπή για να τους τιμήσει (;) τους δώρισε ένα φουσκωτό σκάφος και μία «γουρούνα»!!!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, οι Αρχές ασφαλώς και το γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς, ότι η Νήσος Χρυσή, προστατεύεται από σειρά διεθνών συμβάσεων, εθνικών νόμων και αποφάσεων.

Η Ν. Χρυσή θεωρείται από τους επισκέπτες και θαυμαστές της ως η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, λόγω του φυσικού της κάλλους αλλά και λόγω του ότι στο νησάκι αυτό ενδημούν φυτά όπως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ σε ολόκληρο τον πλανήτη Colchicum Costuriere, υπάρχει το συμπαγές δάσος των κέδρων και κεδροκυπάρισσων, οι ακτές του είναι διάσπαρτες από κοχύλια, υπάρχει μια πολύ μεγάλη έκταση απολιθωμάτων χιλιάδων ετών, υπάρχει έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, κάθε καλοκαίρι γίνεται τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta – Caretta, ζει στο νησάκι αυτό ένα μοναδικό στην Κρήτη είδος φιδιού και είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς απαγορεύονται αυστηρώς, η διαμονή και διανυκτέρευση, η συλλογή κοχυλιών, απολιθωμάτων και κάθε φυτικού ή ζωικού είδους. Με προγράμματα εθελοντικής εργασίας, από δεκάδες έλληνες και ξένους εθελοντές, κατασκευάστηκαν ξύλινοι φράκτες για την προστασία των αμμοθινών, του κεδρο-δάσους και της περιοχής των απολιθωμάτων. Το καλοκαίρι γίνονται προγράμματα προστασίας των φωλιών που κατασκευάζουν οι θαλάσσιες χελώνες.

Ο Δήμος Ιεράπετρας με εκτεταμένη εκστρατεία και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που απορρόφησε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, προέβη στην αποκατάσταση του τοπίου γκρεμίζοντας, με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας, της Πολεοδομίας Ιεράπετρας και της αστυνομίας δεκάδες παράνομες ξύλινες κατοικίες (παράγκες), πριν μερικά χρόνια.

Κάθε καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες φίλων του νησιού το επισκέπτονται. Κάποιοι όμως, όπως το συγκεκριμένο ζευγάρι, που δεν αποτελεί «ιδιαίτερη περίπτωση», γιατί δυστυχώς υπάρχουν και αρκετοί άλλοι, έχουν κατασκευάσει πάλι «παράγκες» και διαμένουν στο νησί, λυμαίνοντάς το σαν κανονικοί φεουδάρχες του Μεσαίωνα, «τηρώντας» τους δικούς τους νόμους, λες και δεν κατοικούν σε κράτος δικαίου. Ορισμένοι εξ αυτών και τώρα με τη συμβολή της εν λόγω εκπομπής και το γνωστό ζευγάρι διαθέτουν «γουρούνες» και μετακινούνται πάνω στο ευπαθές περιβάλλον των αμμοθινών και κατά μήκους του κεδροδάσους, προκαλώντας τεράστια φυσική καταστροφή που ο επισκέπτης διαπιστώνει αμέσως με την αποβίβασή του στη Χρυσή, παράνομη είναι επίσης και η συλλογή κοχυλιών, πόσο μάλλον αν κάποιοι τα εμπορεύονται.

Ρωτάμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και το Δήμο Ιεράπετρας, πως προτίθενται να ενεργήσουν:

• για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη παραβίαση των νόμων

• τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν για την απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών από τη Χρυσή,

• την απομάκρυνση των υπολογιζόμενων σε 10 (με την καινούργια που προστίθεται) «γουρούνων»,

• την αποβολή από τη Χρυσή του γνωστού ατόμου που με την «παράγκα» του, που διαθέτει ακόμη και τηλεόραση και ηλιακό θερμοσίφωνα, όλες δηλαδή τις «ανέσεις» για να ζει ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην πιο προστατευόμενη περιοχή της Χρυσής, που διαθέτει πρόβατα ελευθέρας βοσκής (!), κοτέτσι περιφραγμένο με κότες και πάπιες και που τώρα τελευταία μετέφερε και γουρούνια (!) για να καταστρέψει ολοσχερώς ό,τι χιλιάδες άλλοι δεν κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια που ο άνθρωπος έχει μια έντονη δραστηριότητα στη Χρυσή.

Ως Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, διαπιστώνοντας αδιαφορία από πλευράς Πολιτείας, για τις προσπάθειες που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, αισθανθήκαμε την ανάγκη να υποβάλουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Λασιθίου, και με βάση την οποία υπάρχει έκτακτη προανακριτική διαδικασία. Ευελπιστούμε η Διαμαντόπετρα της Μεσογείου, η Ν. Χρυσή να συναντήσει τις μελλοντικές γενιές σε μια καλύτερη κατάσταση.»