Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Μπροστά σε ένα νέο εύρημα οδηγήθηκε χθες το τεχνικό συνεργείο που με επικεφαλής την αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα ερευνά το χώρο γύρω από την ενετική κρήνη των Λιονταριών. Πρόκειται για ένα ισχυρό τοίχο πλάτους 60 εκ, σοβαντισμένο με κονίαμα και από τις δύο πλευρές, ο οποίος βρέθηκε κάτω ακριβώς από την κρήνη, και βορείως του αγωγού που πρόσφατα εντοπίστηκε. Η εκτίμηση που σε πρώτη φάση διατυπώνεται είναι ότι πρόκειται για κατασκευή προγενέστερη της κρήνης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το γεγονός ότι το εύρημα εντοπίστηκε ακριβώς κάτω από την κρήνη, πράγμα που σε πρώτη φάση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θεμελιώθηκε πριν από την εγκατάσταση του ενετικού μνημείου.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Λ.Σταρίδα, οι έρευνες θα συνεχιστούν και σήμερα προκειμένου να αναζητηθούν περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την ταυτότητα του τοίχου, που θα καθαριστεί και θα μελετηθεί επιμελώς.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ευρήματα που εντοπίστηκαν, στο εργοτάξιο που αναπτύσσεται γύρω από την κρήνη, έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία, ώστε να αναδειχτούν όσα τμήματα έχει αποφασιστεί ότι θα τοποθετηθεί άθραυστο τζάμι ώστε οι περιπατητές να μπορούν να τα απολαμβάνουν, και παράλληλα, προχωρούν οι επιχώσεις, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα υπόλοιπα τμήματα όπου έγιναν ανασκαφές χωρίς να εντοπιστεί κάτι αξιόλογο.Μετά την Πρωτοχρονιά ο καθαρισμός

του ΑχτάρικαΑμέσως μετά την είσοδο της νέας χρονιάς, αναμένεται να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς, οι εργασίες για τον καθαρισμό των υπόγειων χώρων του Αχτάρικα, στα θεμέλια του οποίου εκτιμάται ότι μπορεί να αναπτύσσονται ευρήματα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας της αραβοβυζαντινής περιόδου.

Στο υπόγειο του κτιρίου, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1926, επικρατεί μια εικόνα άθλια χωρίς υπερβολή, αφού ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή χωματερή, στην οποία εντοπίζονται ντεπόζιτα, ψυγεία, κουζίνες, οικιακές συσκευές, τραπέζια και καρέκλες. Ωστόσο το πιο δύσκολο ζήτημα που αφορά στην αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, συνδέεται με το πώς θα αντιμετωπισθεί τεχνικά το θέμα της άντλησης των λυμάτων που κατακλύζουν τις τρεις δεξαμενές, οι οποίες επίσης θα πρέπει να ερευνηθούν ώστε να διαπιστωθεί εάν επικοινωνούν μεταξύ τους, και πώς αναπτύσσονται. Το γεγονός πάντως ότι την προηγούμενη εβδομάδα αντλήθηκαν 15 τόνοι λυμάτων, από μια δεξαμενή χωρίς όμως να μειωθεί η στάθμη της, αυτό είναι ένα στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από κάπου τροφοδοτείται. Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα αυτά, αναμένεται να αναζητηθούν μέσα από τις έρευνες που θα ξεκινήσουν πιο εντατικά αμέσως μετά τις γιορτές. Από την πλευρά του πάντως ο δήμος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανατεθεί ειδική εργολαβία για αυτό το σκοπό.