Pεπορτάζ Αννα Παπαδοκωστάκη

Λειτουργία μόνο για ... άντρες τέλεσε την περασμένη Πέμπτη στα Ανώγεια ο παπά-Αντρέας Κεφαλογιάννης -γνωστός για τις πρωτοποριακές του παρεμβάσεις στην κοινωνία των Ανωγείων- όχι γιατί, όπως είπε «δεν θέλουμε τσι γυναίκες αλλά για να μη μας εμποδίσουνε από αποφάσεις τόλμης για ανατροπές καταστάσεων, που θα μας οδηγήσουν στην Κρητική αποδυνάμωσή μας.». Πάνω από 200 άντρες από τα Ανώγεια, αλλά το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, πήγαν στην εκκλησία του Αι-Γιώργη για να λειτρουγηθούν και να ακούσουν τον παπά-Αντρέα, που είχε να τους πει πολλά για τον τόπο τους και τις αξίες της Κρήτης, που αφανίζονται σιγά-σιγά.

Ο λόγος του, από το βήμα της ενορίας του, παρατίθεται αυτούσιος:

«Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και η ανθρωπότητα ολόκληρη, με την ευθύνη των πλανηταρχικών δυνάμεων βρίσκεται βουτηγμένη στο αίμα, στην ανομία, στο έγκλημα, στους πολέμους, στη βία, στην αβεβαιότητα, στην εκμετάλλευση, στον πόνο, στο μίσος, στην αδικία, στην ανισότητα, στη πείνα, στη δυστυχία.

Αλλά είναι χωμένη βαθιά, μέσα στο ψεύδος, στην παραπλάνηση, στην απονάρκωση, στον εκφυλισμό, στο ξεπούλημα των ψυχών μας, των ιερών μας, των πατρογονικών μας, των ιερών και των οσίων μας.

Άντρες,

Το νησί μας, από τη μια μπάντα ως την άλλη ξεπουλιέται, ενώ ο γενναίος λαός μας χάνει τη γενναιότητά του σε μια στιγμή που αυτή είναι τόσο αναγκαία όσο ποτέ, μετά την ιστορική μάχη της Κρήτης, τότε που οι Άντρες της Κρήτης τα ‘βαλαν με τους φτερωτούς δαίμονες του Χίτλερ που πέσανε σαν γύπες για να την κατακτήσουν. Πράγμα που το κατάφεραν γιατί οι τότε σύμμαχοί μας οι Άγγλοι μας πούλησαν, γιατί είχαν αποφασίσει να πέσει η Κρήτη, για τα δικά τους συμφέροντα, όχι για τη προάσπιση της ελευθερίας του νησιού, και του Κρητικού λαού.

Τώρα ποιοι θυμούνται το μετά έπος της μάχης της Κρήτης από τους δικούς μας; Από τις σημερινές γενιές των αντρών και των κοπελιών μας που συνέχισαν τη ζωή στην Κρήτη μετά τη μάχη και την αντίσταση της Κρήτης ύστερα από τη λήξη του τόσο καταστροφικού Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Φοβούμαι όπως σας σε θορώ και με θωρείτε μέσα στα μάτια απόψε πως όλοι χάσαμε την αντρειοσύνη μας και την αποκοτιά μας. Για να γίνουμε κι εμείς ξεφλισκούδια της σύγχρονης Κίρκης, που λέγεται κατανάλωση, παγκοσμιοποίηση, αποχαλίνωση ενστίκτων, αρπακτικό γύπα κατά εαυτών και αλλήλων, με το πρόσχημα της προόδου, της επιδειξιομανίας, της ηθικής χρεοκοπίας μας, της κοινωνικής αναλγησίας μας.

Για να τα μετρούμε όλα και όλους με στιμάρι το ξενικό ευρώ που μας επιβάλανε, με κατάργηση της δραχμής μας, χωρίς εμείς να πούμε ούτε ένα όχι την κρίσιμη ώρα που μπήκαμε στην ευρωζώνη, με υποτιμημένη την ισοτιμία της καταργούμενης δραχμής μας έναντι του ευρώ.

Την ίδια σιωπή σφαγιαζόμενων αμνών τηρήσαμε σε όλα τα επίπεδα της μεταλλαγμένης ατομικής, συλλογικής, κοινωνικής και εθνικής ζωής μας και υπόστασης, για να έχουμε μεταβληθεί σε ενεργούμενα των σκοτεινών συμφερόντων Δύσης Ανατολής και Άπω Ανατολής.

Εμείς ο γενναίος λαός της Κρήτης που χάσαμε το ψυχισμό, τη γενναιότητά μας, αφού προσκυνήσαμε όλες τις δυνάμεις του κακού και του αφανισμού μας. Καταστάσεις τις οποίες τις δικαιολογούμε για χάρη της υλικής μας καλοπέρασης που έχει γίνει ο σύγχρονος αυτοσκοπός της ζωής μας και της κοινωνικής λειτουργίας μας, στο ηρωικό μας πάλαι ποτέ Νησί, στο οποίο σε πρώτη και τελευταία ανάλυση δημιούργησε τις βάσεις για την ανάπτυξη ολόκληρου του δυτικού μας πολιτισμού.

Όμως στην Κρήτη και ιδιαίτερα στους ψηλούς της τόπους, όπως στα Ανώγεια, στον Ψηλορείτη, στα Σφακιά στο Σέληνο-Κάντανο, στο Οροπέδιο στο Λασίθι και σ’ άλλους αγωνιστικούς τόπους τσι Κρήτης, αναπτύχθηκαν διαχρονικές, πνευματικές , ψυχικές και πολιτικές, μαζί και κοινωνικές αξίες, οι οποίες χιλιάδες χρόνια βαστάζανε ψηλά τον ξεχωριστό Κρητικό μας πολιτισμό.

Τώρα με την γενική τουριστικοποίηση της Κρήτης, αυτές οι αξίες χαθήκανε, για να αναδυθούν και να κυριαρχήσουνε οι απαξίες του σύγχρονου κόσμου, μιας γενικής διαφθοράς των πάντων.

Πράγμα που σημαίνει καθολική μη αντίσταση στη γενική πολιτική επικυριαρχία, στην οικονομική ολιγαρχία, στη θρησκευτική τυπολατρεία αντί για την αυτοθυσία της αγάπης και της δικαιοσύνης, για ένα καλύτερο δρόμο ζωής και δράσης.

Με την Κρήτη πρωτοπόρο σε αντιστάσεις νέων μορφών Μάχης, για να σταθεί η Κρήτη και ο λαός μας, στο ύψος της αγωνιστικής του παράδοσης.

Εγώ επαέ απόψε, κάτω από το φώς των καντηλιών του Χριστού, της Παναγίας, τ’ Αϊ Γιώργη που σκότωσε το θεριό για να σώσει την κοπελιά, και όλων των Αγίων της πίστης μας, σας σε καλώ σ’ ένα σημερινό και αυριανό αγώνα μάχης, για να αντισταθούμε αντρίκια στην ισοπέδωση όλων των αξιών του τόπου μας.

Για να φτάσουμε σε κάποιο κοντινό χρονικό σημείο, που η Κρήτη θα ‘ναι ολότελα ξεπουλημένη κι αντεροξεπλυμένη. Άντρες θέλομε μια τέτοια Κρήτη; Όϊ : ομπρός για τη δική μας αντίσταση. Να κατασπαράξουμε το δράκο πριν να μας σε καταλύσει.»