Του Θάνου Περβολαράκη

Χρειάστηκε να καεί το σπίτι ενός Ηρακλειώτη για να διατάξει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης την προσωρινή απαγόρευση διάθεσης ενός ηλεκτρονικού αρμόνιου, το οποίο ευθύνεται για τη φωτιά που προκάλεσε ζημιές ύψους 20 χιλιάδων ευρώ.

Το ηλεκτρονικό μηχάνημα το είχε αγοράσει ένας Ηρακλειώτης από πολυκατάστημα της πόλης ως δώρο στο παιδί του, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και τυλίχθηκε στις φλόγες λίγα λεπτά μετά που το παιδί έπαψε να παίζει με αυτό και αφού το είχε βγάλει από την πρίζα.

Οι γονείς του παιδιού από την πρώτη στιγμή υποψιάστηκαν ότι ίσως για τη φωτιά ευθύνεται το παιχνίδια και ζήτησαν να εξεταστεί από ειδικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως διαπιστώθηκε το καμένο αρμόνιο αλλά και ένα πανομοιότυπο της κούτας δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας, ενώ υπήρχε και σωρεία παραβάσεων στον τρόπο κατασκευής του.

Το αρμόνιο κατασκευάστηκε στην Κίνα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τριών έως οχτώ ετών και η εισαγωγή του έγινε από μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων της χώρας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι μετά το περιστατικό που συνέβη με την πυρκαγιά στο εσωτερικό του παιχνιδιού, απαγορεύεται προσωρινά η διάθεση στην αγορά του συγκεκριμένου παιχνιδιού μέχρι να γίνει και νέος εργαστηριακός έλεγχος.

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης συστήνει στους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο παιχνίδι να μην το χρησιμοποιούν για προληπτικούς λόγους πριν την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας.

Όπως διαπιστώθηκε από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, το τροφοδοτικό και ο μετασχηματιστής του παιχνιδιού βρίσκονταν στο εσωτερικό του και οι συνδέσεις που είχαν γίνει δεν παρείχαν καμία ασφάλεια. Ακόμη, σύμφωνα με τους πυροσβέστες που έκαναν τους ελέγχους, ο μετασχηματιστής δεν ήταν καλυμμένος με εκείνα τα προστατευτικά υλικά που θα απέτρεπαν το βραχυκύκλωμα ή την πρόκληση φωτιάς.

“Αυτό που οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν φαινόταν και από κάποιον που δεν είναι ειδικός. Ο μετασχηματιστής σε ένα τέτοιο μηχάνημα που δεν είναι επαγγελματικό δεν πρέπει να είναι μέσα ενώ και ο μετασχηματιστής δεν ήταν καλυμμένος με τέτοιο τρόπο που να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή βραχυκυκλώματος. Θα μπορούσε ένα παιδί παίζοντας με λίγο βρεγμένα χέρια να πάθει και ηλεκτροπληξία», ανέφεραν

Οι Ηρακλειώτες που είδαν να καίγεται το σπίτι τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απαγόρευση της κυκλοφορίας του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον της εταιρείας που το εμπορεύεται.