Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Εναν απίστευτο εφιάλτη έζησε πριν μερικά χρόνια νεαρή Ηρακλειώτισσα εθελόντρια αιμοδότης, όταν ειδοποιήθηκε από το Βενιζέλειο να κάνει επαναληπτικές εξετάσεις αίματος, αφού όπως της είπαν υπήρχε η υπόνοια ότι έχει προσβληθεί από Aids. Μετά από μια εβδομάδα απερίγραπτης αγωνίας και αφού η κοπέλα πήγε σε τραγική κατάσταση και σε ιδιώτη γιατρό να κάνει ιατρικό έλεγχο, έμαθε ότι επρόκειτο για... λάθος και απλώς είχε κρυολογήσει.

Η ίδια μίλησε στην “Π” για την περιπέτειά της, που όπως είπε δεν θα ξεχάσει ποτέ, αφού ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχει ζήσει μέχρι σήμερα στη ζωή της.

“Ηταν καλοκαίρι, είχα βγει από το σπίτι για κάτι δουλειές και επιστρέφοντας λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, βρήκα ένα ταχυδρομικό φάκελο από το Βενιζέλειο με ένα έγγραφο από το Τμήμα Αιμοδοσίας που έλεγε ότι έπρεπε να επικοινωνήσω άμεσα με τους υπεύθυνους της αιμοδοσίας.

Πήρα το αυτοκίνητο και πήγα αμέσως στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα ανήσυχη, να μάθω τι συμβαίνει. Εκεί μου είπαν ότι το Τμήμα έχει κλείσει και να ξαναπάω αύριο. Ασφαλώς δεν μπορούσα να φύγω, χωρίς να γνωρίζω τι συμβαίνει και ζήτησα επίμονα να δω την προϊσταμένη της Μονάδας για να με ενημερώσει, αφού είχα ήδη ανησυχήσει πολύ, μιας και ήμουν αιμοδότρια και είχα πρόσφατα δώσει αίμα”.

Η Ηρακλειώτισσα, συναντήθηκε τελικά και μετά από πολλές προσπάθειες με την προϊσταμένη, η οποία αρχικά της είπε ότι “κάτι βρήκαν στο αίμα της” και πρέπει να κάνει επαναληπτικές εξετάσεις.

“Μετά τις επίμονες ερωτήσεις μου για το τι συμβαίνει, μου είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως έχω προσβληθεί από τον ιό του AIDS!

Εκείνη τη στιγμή, νόμιζα ότι θα σωριαστώ στο έδαφος. Αν είχα πρόβλημα με την καρδιά μου, σίγουρα θα πάθαινα καρδιακή ανακοπή. Σε άθλια κατάσταση, δεν ξέρω ούτε θυμάμαι πώς έφυγα από το νοσοκομείο και οδήγησα μέχρι το κέντρο της πόλης, όπου πήγα σε ένα γνωστό μου ιδιώτη γιατρό για εξετάσεις. Ο άνθρωπος τα έχασε μόλις με είδε, γιατί ήμουν κάθιδρη και δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω”.

Ο γιατρός προσπάθησε να την ηρεμήσει, της είπε ότι καμία φορά γίνονται λάθη, της πήρε αίμα και την διαβεβαίωσε ότι θα την ενημερώσει σε 2-3 ημέρες, μόλις βγουν τα αποτελέσματα. Τις ίδιες εξετάσεις έκανε νωρίτερα και στο Βενιζέλειο και τα αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν μετά από μια εβδομάδα. “Οι ημέρες εκείνες ήταν οι χειρότερες της ζωής μου. Δεν σκεφτόμουν μόνο τον θάνατο, αλλά κυρίως αν έχω μολύνει δικούς μου ανθρώπους, αφού τότε δεν ήταν απολύτως βέβαιο ότι ο ιός μεταδίδεται ως επι το πλείστον από την σεξουαλική επαφή.

Εκείνη τη χρονική περίοδο, δεν είχα σχέση κι έτσι πίστεψα ότι κόλλησα τον ιό από την αιμοδοσία. Δεν μπορούσα να μοιραστώ τον εφιάλτη που ζούσα με κανένα, ούτε καν την οικογένειά μου και στο μόνο άτομο που το είπα ήταν η συγκάτοικός μου, από την οποία ζήτησα να φύγει από το σπίτι μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις. Είχα πανικοβληθεί σε τέτοιο βαθμό, που χρησιμοποιούσα στο σπίτι ποτήρια και πιάτα μιας χρήσεως, δεν πήγα καθόλου τις ημέρες εκείνες στο πατρικό μου σπίτι, ζήτησα άδεια από τη δουλειά μου και τις νύχτες κοιμόμουν ελάχιστα και ξυπνούσα με εφιάλτες. Δεν πλησίαζα κανέναν άνθρωπο, γιατί έτρεμα στην ιδέα ότι θα μπορούσα να τους κολλήσω τον ιό, γιατί πριν μερικά χρόνια, όχι μόνο δεν υπήρχε θεραπεία, αλλά δεν γνωρίζαμε ακριβώς ούτε πώς μεταδίδεται το AIDS”.

Η αγωνία της πήρε τέλος μια εβδομάδα αργότερα αφού πήγε και πάλι μόνη της στο νοσοκομείο όπου την ενημέρωσαν ότι είχε γίνει λάθος και ότι το μόνο που είχε ήταν ένα μικρό κρυολόγημα! “Μου το ανακοίνωσαν έτσι απλά και δεν μου είπαν ούτε ένα συγνώμη”!

Η ίδια, δεν ανακουφίστηκε παρά μόνο όταν έκανε εκ νέου εξετάσεις σε ένα τρίμηνο, σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο της Αθήνας, οπότε και πάλι διαπιστώθηκε ότι είναι απόλυτα υγιής.

Οι εφιαλτικές μνήμες των όσων έζησε, ξύπνησαν και πάλι όταν πληροφορήθηκε για την περιπέτεια της 25χρονης εγκύου από την Μυτιλήνη που υπέστη ψυχολογικό σοκ όταν της ανακοινώθηκε λανθασμένα από το ΙΚΑ Μυτιλήνης ότι είναι θετική στον ιό του AIDS.

“Μπορώ να φανταστώ τι αισθάνθηκε αυτή η κοπέλα, γιατί τα έχω ζήσει”, είπε “και ακόμη και σήμερα τρομάζω όταν τα θυμάμαι”.

Από τότε μάλιστα σταμάτησε την εθελοντική αιμοδοσία και άρχισε να ξαναδίνει αίμα με αφορμή την περιπέτεια της υγείας ενός συγγενικού της προσώπου που χρειαζόταν αρκετές φιάλες για να σωθεί.