ΠΑΤΡΙΣ
Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς (http://www.patris.gr/)
Συντάκτης άρθρου: Πατρίς (Email: patris@patris.gr)
Κατηγορία άρθρου: Προεκτάσεις
Hμ/νία - Ώρα: 3/3/2015, 20:58

Μια ευχή για τον Βαγγέλη...


Του Γιάννη Μοσχονά*

Η οργή και η αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που διαδέχτηκαν την αγωνία που μου δημιούργησε η εξαφάνιση του συμπατριώτη μας Βαγγέλη Γιακουμάκη, που εδώ και έναν μήνα περίπου «άνοιξε η γη και τον κατάπιε»!

Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει αυτή η γη να «καταπιεί» και όλον αυτόν τον οχετό της βρωμιάς και της δυσωδίας που αναδύεται καθημερινά από τις λεπτομέρειες που έρχονται στην επιφάνεια, μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση!

Η πληροφόρηση που έχω, διαμορφώνεται μέσα από τον επίσημο τύπο και όχι μέσα από τα κάθε λογής blogs στα οποία ανυπόγραφοι επίδοξοι αρθρογράφοι αυτοσχεδιάζουν διασκεδάζοντας, με ρότα την αχαλίνωτη φαντασία τους!

Ο Βαγγέλης φαίνεται πως είναι ένα παιδί ευγενικό, συνεσταλμένο και ευαίσθητο, με αρχές από παραδοσιακή οικογένεια της Κρήτης, με όνειρα για την ζωή του, που μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι σπουδές του στην γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων. Είναι ένα παλικάρι, που όχι μόνο δεν προκαλεί, αλλά αντίθετα δεν επιδιώκει καν να απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Αυτό το παιδί θα μπορούσε να είναι ο γιος μου, ο φίλος του γιου μου, ο συγγενής μου, ο γείτονας μου! Το γεγονός ότι δεν είναι τίποτα απΆ όλα αυτά ο Βαγγέλης, δεν με απαλλάσσει από την υποχρέωση μου να ανησυχώ και να αγωνιώ ταυτόχρονα για την περίεργη εξαφάνιση ενός συμπατριώτη, ενός συμπολίτη, ενός συνανθρώπου μου!

Είμαι περήφανος που κατάγομαι από ένα νησί πρωτοπόρο στους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία, την δημοκρατία και την δικαιοσύνη! Αισθάνομαι το βάρος του τόπου που με ανέθρεψε, με μεγάλωσε, που με έκανε και που με κάνει υπερήφανο!

Από την άλλη μεριά πάλι, αισθάνομαι το βάρος και εκείνης της Κρήτης που με πληγώνει, εκείνης της Κρήτης που με κάνει να ντρέπομαι κάποιες στιγμές και να αισθάνομαι υπόλογος που δεν κάνω κάτι περισσότερο από το να καταδικάζω δημόσια τις άνανδρες, επαίσχυντες και κακοήθεις συμπεριφορές της ψευτομαγκιάς, του ψευτοπαληκαρισμού και της υποκουλτούρας μιας λανθάνουσας αντίληψης περί ανδρισμού, που έχει ως γνώμονα την βία, τον εκφοβισμό και την βαρβαρότητα!

Όλη η ιστορία με την εξαφάνιση του Βαγγέλη, φέρνει στην επικαιρότητα μια περίεργη κοινωνική «ζύμωση» που θυμίζει την χημική αντίδραση της σήψης στην χημεία, αλλά και στην κοινωνία που ζούμε. Τα αντιδρώντα σώματα φαίνεται να είναι το θύμα και οι θύτες, που στην περίπτωση μας, έχουν την ίδια καταγωγή. Η αντίδραση που λαμβάνει χώρα είναι γνωστή με τον διεθνή όρο Bullying που χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση, κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Όπως σε κάθε χημική αντίδραση οι καταλύτες είναι εκείνοι που επηρεάζουν και καθορίζουν την εξέλιξη της αντίδρασης, έτσι κι εδώ φαίνεται έντονη η παρουσία καταλύτη, τον οποίο ενσαρκώνει επαρκώς πολιτικό πρόσωπο της κοινωνίας μας, τοπικός βουλευτής της περιοχής μας, που με κατάλληλη παρέμβαση προς την διοίκηση της σχολής των Ιωαννίνων κατάφερε να επιβάλει την επιθυμία του να μην ενοχληθούν οι σπουδαστές της σχολής, που φαίνεται να δημιούργησαν προβλήματα στον συμπατριώτη τους Βαγγέλη. Εκτός από την παραπάνω «κοινωνική» δράση το όνομα του εν λόγω πολιτευτή συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλον ένα «ομοϊδεάτη» του, επίσης πολιτικό πρόσωπο, σε ένα φύλλο excel με τα ρουσφέτια των ημετέρων προστατευόμενων και μελλοντικών ενδεχομένως ψηφοφόρων, που φοιτούσαν στο εν λόγω «ίδρυμα» και δημοσιεύει ο Αθηναϊκός τύπος ,με τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας.

Δεν γνωρίζω ποια είναι αυτά τα πολιτικά πρόσωπα και δεν με ενδιαφέρει άλλωστε, για τα οποία η εφημερίδα αποκαλύπτει μόνο τον πολιτικό τους φορέα που δεν είναι άλλος από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα(δεν εκπλήσσομαι καθόλου..!), αλλά ντρέπομαι για λογαριασμό τους, μα και για λογαριασμό εκείνων που τους ψήφισαν! Τι άλλο να περιμένει κανείς από εκπροσώπους του εθνικού μας κοινοβουλίου, που έχουν δώσει όρκο να φυλάττουν πίστη στην πατρίδα και στα ιδανικά της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ελευθερίας!

Ντροπή και αίσχος για την κοινωνία μας, ντροπή για την ανοχή μας, ντροπή για τις επιλογές μας, ντροπή για την ακούσια η εκούσια συνενοχή μας!

Ο ρόλος ολόκληρης της κοινωνίας στην διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε να είναι καθοριστικός, αν η ίδια η κοινωνία διέθετε υγιή αντανακλαστικά και αν η ενσυναίσθηση είχε καλλιεργηθεί ως δομικό στοιχείο στην προσωπικότητα του καθενός.

Δυστυχώς όμως, έχουμε γαλουχηθεί να παίζουμε τον ρόλο του απαθούς παρατηρητή, με μοναδικό ίσως κίνητρο την περιέργεια, ενώ δεν διαθέτουμε το θάρρος αλλά και την παιδεία να επωμιστούμε ακόμα και αυτήν την ιδιότητα του απλού μάρτυρα!

Μια ευχή θέλω να κάνω για τον Βαγγέλη, αλλά και για τον κάθε «Βαγγέλη»!

Η ευχή μου δεν είναι να βρεθεί το παλικάρι, αλλά να βρει ο ίδιος το κουράγιο και να βγει από την σκοτεινή κρυψώνα που του έφτιαξε η κοινωνία για να τον κρύψει από τις ενοχές της, να εγκαταλείψει το σκοτάδι και να βγει στο φως, που είναι σίγουρα με το μέρος του!

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο καθένας από εμάς, αφού βρούμε όμως πρώτα το θάρρος αλλά και την δύναμη να εγκαταλείψουμε επιτέλους την σκοτεινή κρυψώνα του ατομικού ενοχικού μας εαυτού..!

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός
Έχει διαβαστεί 1 φορές .
Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.