ΠΑΤΡΙΣ
Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς (http://www.patris.gr/)
Συντάκτης άρθρου: Πατρίς (Email: patris@patris.gr)
Κατηγορία άρθρου: Προεκτάσεις
Hμ/νία - Ώρα: 18/11/2014, 16:59

Νοέμβρης μήνας...


Του Γιάννη Μοσχονά*

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ανάμεσα στα γκρίζα χρώματα του φθινοπώρου, μια απόχρωση του κόκκινου που δεν λέει να ξεθωριάσει μέσα στο χρόνο, εισβάλλει δυναμικά στον καμβά της καθημερινότητας μας και κάνει τις καρδιές μας να χτυπάνε πιο δυνατά!

Τι κι αν έχουν περάσει 41 χρόνια από τότε, ο μήνας σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εγείρει ισχυρά συναισθήματα και να ζωντανεύει μνήμες που ενίοτε, κάποιοι φροντίζουν επιμελώς να βρίσκονται σε καταστολή!

«17 Νοέμβρη 1973». Μια ημερομηνία ορόσημο, καταγεγραμμένη στην σύγχρονη ιστορία του τόπου μας! Μια ημερομηνία σταθμός, που ενέπνευσε από ποιητές μέχρι και τρομοκράτες, εξακολουθεί να εμπνέει αλλά και να τρομοκρατεί μέχρι και σήμερα!

Το καταλαβαίνουμε αυτό, πρώτα απ’ όλα από την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών που αυτές τις μέρες καταλαμβάνουν «θέσεις μάχης» στους δρόμους της Αθήνας.

Το καταλαβαίνουμε όμως επίσης και από τις δεκάδες χιλιάδες των ανώνυμων πολιτών που εξακολουθούν να διαδηλώνουν στους ίδιους δρόμους και με τα ίδια επιτακτικά συνθήματα, διεκδικώντας ακόμα τα αυτονόητα θεμελιώδη δικαιώματα του Νοέμβρη του ’73.

Τρία πράγματα στην ουσία που αποτέλεσαν αιτία επαναστατικής δράσης και κοινωνικής αντίστασης, εξακολουθούν να αποτελούν ανικανοποίητα διαχρονικά αιτήματα της Ελληνικής κοινωνίας! Είναι εκείνα που συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στα πανό των διαδηλώσεων του κάθε Νοέμβρη, συνθέτοντας έτσι το κεντρικό σύνθημα διεκδίκησης: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!» Κι όμως, 41 χρόνια μετά, συνεχίζουν να είναι ακόμα ζητούμενα και απαιτούμενα, τα ίδια ακριβώς πράγματα όπως και τότε, σε μια Ελλάδα που δεν ανήκει πλέον στους Έλληνες! Μια Ελλάδα που ψάχνει το Ψωμί στους κάδους των σκουπιδιών, την Παιδεία στους εθελοντές και την Ελευθερία στις υποπαραγράφους των υπογεγραμμένων μνημονίων!

Όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιούνται «φιλότιμες» προσπάθειες με σκοπό την αποδόμηση, την υποβάθμιση και τον ευτελισμό του πνεύματος αντίστασης της λεγόμενης «Γενιάς του Πολυτεχνείου», από ανθρώπους και συμφέροντα που φοβούνται τους «Νοέμβρηδες» κάθε εποχής, καταλογίζοντας στην παραπάνω γενιά, όλα τα δεινά της σύγχρονης Ελλάδας!

Πράγματι, εκπρόσωποι αυτής της γενιάς διαπλέχτηκαν αγαστά με την εξουσία και ήκμασαν τα επόμενα χρόνια σε βάρος του λαού και του τόπου, στο όνομα μάλιστα σοσιαλιστικών οραμάτων και ιδεολογιών! Δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να μπερδεύουμε αυτούς τους πολιτικούς τυχοδιώκτες και φοιτητές εκ Παρισίων, με τους «Ελεύθερους αγωνιζόμενους φοιτητές» μέσα στο Πολυτεχνείο, τα «θρασίμια» της ανυπότακτης τότε νεολαίας, υποτιμώντας έτσι και τον αγνό τους αγώνα!

Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που, ενώ παρουσίασαν αντιστασιακή δράση εκείνη την εποχή, στη συνέχεια συμβιβάστηκαν και ταυτίστηκαν με το σύστημα που είχαν πριν πολεμήσουν. Όλοι μας γνωρίζουμε αυτούς τους κατ’ επίφαση επαναστάτες και όσα βιβλία και να γράψουν σήμερα, δεν θα μπορέσουν ποτέ να εξωραΐσουν την θλιβερή τους δημόσια εικόνα!

Οι πραγματικοί όμως ήρωες της γενιάς του Νοέμβρη του ’73 έχουν αφήσει ανεξίτηλα το επαναστατικό τους αποτύπωμα με κόκκινα σημάδια πάνω στην γαλανόλευκη του ιδρύματος, σύμβολο ιερό του αγώνα τους. Η τιμή και η δόξα ανήκει μόνο σε εκείνους που μπορούν να την αντέξουν!

Κάνοντας αναφορά στο παρόν και απαντώντας στο ερώτημα, πόσο επιτακτική είναι σήμερα η ανάγκη να υιοθετήσουμε το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73, αρκεί να συσχετίσουμε τους 88 νεκρούς (επίσημα) θύματα της χουντικής επταετίας, με τους 4000 νεκρούς, «ιδανικούς αυτόχειρες», της τελευταίας πενταετίας στη χώρα μας!

Όσον αφορά τώρα το μέλλον, ένα είναι σίγουρο! Όσο υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο που πεινάνε, όσο η λέξη «Παιδεία» θα πρωταγωνιστεί στα συνθήματα των διαδηλώσεων και όσο οι δημοκρατικές ελευθερίες συνεχίζουν να περιορίζονται, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι «Νοέμβρηδες» θα υπάρχουν, θα εμπνέουν και θα απειλούν…!

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

moschonas@gmail.com
Έχει διαβαστεί 1 φορές .
Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.