Αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια ξύπνησε σε όλους τους παραβρισκόμενους η πρώτη παρουσίαση του λευκώματος του Τίτου Πετράκη, έκδοσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, με τίτλο «Ελληνικό Θέατρο Σκιών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς».

Πλήθος Ηρακλειωτών, φίλοι του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη, έδωσαν το παρών στην εκδήλωση και παρακολούθησαν για άλλη μια φορά τον Καραγκιόζη να βάζει στη θέση τους, τους καταπιεστές του λαού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Νομάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαρρής. Σύντομη παρουσίαση του βιογραφικού του χαράκτη Τίτου Πετράκη έγινε από τον εκπρόσωπο του εκδοτικού οίκου ‘’ΙΤΑΝΟΣ’’ Δ. ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ Ο.Ε., Βαγγέλη Καρκανάκη. Παρουσίαση της εικαστικής πλευράς του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, έγινε από τον Καλλιτέχνη Τίτο Πετράκη.

«Αυτή η καλαίσθητη έκδοση έχει σαν θεματολογία της την προέλευση και την εξέλιξη του θεάτρου σκιών στη χώρα μας, την περιγραφή των πρωταγωνιστών, των ρόλων και των χαρακτήρων τους, οι οποίοι είναι διαχρονικοί μέχρι και σήμερα, σε διαφορετικά όμως σκηνικά και καταστάσεις», ανέφερε ο νομάρχης Ηρακλείου. Στη συνέχεια, περιέγραψε πώς από τη στιγμή που πέφτει ο «Μπερντές» και προβάλλει το Σεράι του Πασά από τη μια μεριά, και η Παράγκα του Καραγκιόζη από την άλλη, μπαίνει επί τάπητος το θέμα της αδικίας και της ανισότητας. «Η κοινωνία, λοιπόν, του Καραγκιόζη είναι μια κοινωνία ανισότητας και αδικίας. Μήπως όμως και στη σημερινή κοινωνία, παρά την πρόοδο, τη Δημοκρατία που βιώνουμε ελεύθεροι, έχει απαλειφθεί η ανισότητα και η αδικία;», αναρωτήθηκε. Ακόμα, τόνισε ότι οι χαρακτήρες των «ηρώων» και οι ρόλοι τους έχουν αναφορά στη διαστρωμάτωση της κοινωνίας, με την εξουσία από μια μεριά, τους πλούσιους, τους αξιωματούχους (Πασάς ή Βεζίρης και Βεληγκέκας) και τη φτωχολογιά από την άλλη, η οποία είτε συμβιβάζεται σκύβοντας το κεφάλι (Χατζηαβάτης), είτε ανθίσταται, σατιρίζει και τρώει ξύλο συνεχώς, όπως στην περίπτωση του Καραγκιόζη. «Κυρίαρχο ρόλο, φυσικά, παίζουν οι φιγούρες του Καραγκιόζη Καραγκιοζόπουλου και του Χατζηαβάτη, οι οποίοι ενσαρκώνουν δυο ανθρώπους φτωχούς και στερημένους, που είναι πάντα μαζί και πάντα σε σύγκρουση. Κοινό γνώρισμα η φτώχεια τους κι από κει και πέρα οι μεγάλες διαφορές τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Βαγγέλης Καρκανάκης μίλησε για τη ζωή και το έργο του χαράκτη, Τίτου Πετράκη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Τίτος Πετράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1946 , όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε στην Αθήνα ενώ έκανε δυο μετεκπαιδεύσεις σε θέματα επικοινωνίας, στο Μόναχο και το Δουβλίνο. Από το 2000 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ηράκλειο. Στο εργαστήριό του εργάζεται και παράλληλα διδάσκει την τέχνη αλλά και την φιλοσοφία της πολυδιάστατης κοπιδιαστής χαρακτικής καθώς και τον τρόπο δημιουργίας και κατασκευής του εικαστικού ψηφιδωτού. Επηρεασμένος από τις φόρμες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών και αναπλάθοντας τες πολλές φορές με τη δική του εικαστική αντίληψη δημιούργησε το προσωπικό του στυλ «τη φιγούρα κόντρα στο φως». «Γνώρισε πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατακτώντας επάξια μια θέση κυρίαρχη ανάμεσα στους χαράκτες της δυσδιάστατης κοπιδιαστής χαρακτικής της πατρίδας μας», τόνισε. «Με το έργο του αφήνει τεράστια πολιτισμική προκαταθήκη σε εμάς αλλά κυρίως στα παιδιά μας», κατέληξε.

Σύντομα αναφορά στο εικαστικό κομμάτι του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών πραγματοποίησε, στη συνέχεια, ο Τίτος Πετράκης. Για την έκδοση του βιβλίου ανέφερε πως δίνει τη δυνατότητα για τη διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και την ευκαιρία για προβληματισμό όλων μας, για την ανάγκη δημιουργίας μιας πιο δίκαιης κοινωνίας από εκείνη που έζησε ο Καραγκιόζης. «Η κοινωνία του καραγκιόζη και η σημερινή είναι πανομοιότυπες, θα έλεγε κανείς όσο αφορά τους ρόλους, τα πρόσωπα, τις μορφές αδικίας και φυσικά οι φτωχοί πάντα είναι οι χαμένοι και οι αδικημένοι. Άρα μιλάμε για κοινωνίες αδικίας και ανισότητας», τόνισε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον γνωστό καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλη, την οποία το κοινό χειροκρότησε με ενθουσιασμό.

Θα φάμεεε…Θα πιούμεεε…! Αλλά αυτή τη φορά, χορτάτοι από τα όνειρα και τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων θα κοιμηθούμε….