ΠΑΤΡΙΣ :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Σύμβολα και άνθη - Ο κρίνος ο πάλλευκος

Σύμβολο αγνότητας-αθανασίας ανάστασης-αναγέννησης-ειρήνης εγκράτειας-γονιμότητας και καρποφορίας

Αφιερωμένο σε όλες τις παρθένες θεές - στη Μητέρα, τη Μία και τις πολλές


Ο Κρίνος της Παναγιάς, κατάλευκος και αρωματικός, ο κρίνος της Ροδόπης, το λείριο το μακρανθές, το ευειδές λείριο, οι κάλες, το λείριο το τιγροειδές, το λείριο το χρυσό, τα κρίνα του αγρού, είναι άνθη που συγγενεύουν με το σχήμα τους, και έχουν γοητεύσει τον άνθρωπο από τους πανάρχαιους χρόνους.

Ο Θεόφραστος το γνωστό σε μας κρίνο της Παναγιάς, το αναφέρει λείριον, λέξη που συγγενεύει με τη λατινική ονομασία του, Lilium canditus. Ο Διοσκουρίδης το ονομάζει κρίνον το βασιλικόν ή κρινάνθεμον.

Τα κρίνα, με την αιθέρια εικόνα τους, τα εκπληκτικά χρώματα που συνοδεύουν τα διάφανα πέταλα τους, εντυπωσιάζουν το βλέμμα μας με το κομψότατο σχήμα τους. Η αέρινη γοητεία τους, σαγηνευτική και θηλυκή, εκπέμπει στο χώρο μια νότα ευαισθησίας και τρυφερότητας.

Οι γνώστες των λουλουδιών, τα χαρακτήρισαν σαν τα άνθη της αγνότητας, της ειρήνης και της ανάστασης. Οι ποιητές τα συνδέουν με την παρθενία και τα ανέμελα χρόνια της τρυφερής ηλικίας, που όλα είναι όμορφα και τα πάντα κυλούν κυματιστά.

Στη Μινωική Κρήτη , το κρίνο είναι ένα βασιλικό, Ιερό άνθος. Γνώρισμα της Βριτόμαρτης και της θεάς Γη. Ο αρχιερέας πρίγκιπας της Κνωσού, 1550 π.Χ. κοσμεί το ιερατικό στέμμα του με άνθη κρίνου αλλά και η έπαυλη της Αμνισού διακοσμείται με εντυπωσιακά τρίκλωνα κρίνα.

Στην ελληνορωμαϊκή παράδοση, το ευωδιαστό αυτό άνθος είναι αφιερωμένο στην Ήρα/Juno. Ονομάζεται «ρόδο της Ήρας» και πίστευαν ότι επειδή ήταν τόσο λευκό, δεν μπορούσε να ξεφύτρωσε από πουθενά αλλού παρά μονάχα από το στήθος της θεάς, που έρεε κάτασπρο γάλα. Το κρίνο συνδεδεμένο με το γάλα που εκπροσωπεί τη θρέψη, θα συμβολίσει τη γονιμότητα και την καρποφορία. Λόγο της διάφανης μορφής του, θα αντιπροσωπεύσει την αγνότητα και την παρθενία, και θα συνδεθεί με την παρθένα θεά Άρτεμη, αδελφή του Απόλλωνα, θεού του φωτός.

Οι Έλληνες, όπως και οι Ρωμαίοι, συνήθιζαν να φτιάχνουν στεφάνια με ανθόκρινα, για τους νεόνυμφους, στη τελετή του γάμου, σύμβολα αγνής και γόνιμης ζωής.

Σαν σύμβολο γονιμότητας, ήταν αφιερωμένο στη θεά Γη, η οποία κυοφορεί τους πολυποίκιλους καρπούς και μας τους προσφέρει μέσο των αδιάγνωστων, για μας, εκδηλώσεων της.

Το Κρίνο στη Δύση έχει την αντιστοιχία του Λωτού της Ανατολής. Στη χριστιανική συνείδηση, ένα κλαδί με λευκά κρίνα απεικονίζει την παρθενία αλλά και την αναγέννηση.

Για τους χριστιανούς είναι το άνθος της Άμωμος Σύλληψης, το άνθος που προσφέρει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στη Παρθένο Μαρία. Σύμβολο αγνότητας και αθωότητας. Ολόκληρο το φυτό, είναι ένα συνθετικό σύμβολο. Ο ευθυτενής κορμός του, υποδηλώνει τον θεϊκό νου, τη κάθετη συνειδητότητα, τα κρεμαστά φύλλα του είναι ένδειξη ταπεινότητας, το άρωμα του η θεότητα και η λευκότητα του είναι η πάναγνη καθαρότητα.

Το 1618 μ.Χ με ειδική παπική διαταγή, θα οριστεί ως αναγκαιότητα, να απεικονίζεται ο κρίνος μαζί με τη Παρθένο στην εικονογραφία. Η διαταγή αυτή όριζε επίσης το χρώμα των μαλλιών της, την έκφραση των «γλυκών λυπημένων ματιών της», την άσπιλη λευκότητα του ενδύματος της, που έπρεπε να συνοδεύετε από ένα μπλε μαντήλι, και δώδεκα αστέρια να στέφουν το κεφάλι της. Άλλα άνθη που μπορούσαν να πλαισιώνουν την Παρθένο Μαρία, ήταν το ρόδο ή ο φοίνικας. Λέγετε ότι όταν ο Απόστολος Θωμάς έμαθε για την ανάσταση της μητέρας του Ιησού, πήγε και άνοιξε το τάφο της. Το σώμα της Παρθένος έλειπε όμως, το μνήμα ήταν γεμάτο κρίνα και ρόδα.

Μια αρχαία παράδοση αναφέρει ότι, πριν επισκεφθεί ο Ιησούς το κήπο της Γεσθημανής, όλα τα κρίνα του κήπου ήταν λευκά με ευθυτενή κορμούς. Τη νύκτα της μεγάλης αγωνίας, όλα τα λουλούδια του κήπου έσκυψαν το κεφάλι τους, λυπημένα για όσα Εκείνος περνούσε. Ο κρίνος επειδή του είχαν πει ότι ήταν το πιο όμορφο λουλούδι του κήπου αρνήθηκε να υποκλιθεί. Ο Ιησούς τον κοίταξε και εκείνος κοκκίνησε από τροπή. Από τότε, ο κρίνος του χαλκηδόνιου, έγινε κόκκινος και τα άνθη του σκύβουν διαρκώς προς τη γη.

Τα κρίνα, πρώτα άνθη της άνοιξης, υποδηλώνουν ένα νέο ξεκίνημα, την αρχή για μια νέα προσπάθεια. Για το λόγο αυτό η γιορτή του ευαγγελισμού είναι τοποθετημένη στην αρχή της ανοίξεως, αμέσως μετά την εαρινή ισημερία, για να σηματοδοτήσει το νέο ξεκίνημα του κύκλου της ζωής.

Ο Δάντης τον αποκαλεί «κρίνο της πίστης» . Για τους Ανατολικούς λαούς επίσης, είναι το άνθος που συμβολίζει τη πίστη στο θεό.

Στη τέχνη ο κρίνος, από τις τοιχογραφίες του ανακτόρου της Κνωσού μέχρι τις σημερινές αγιογραφίες, αναπαριστά την αγνότητα και τη γονιμότητα. Στην Αλχημεία, το σχήμα του κρίνου όμοιο με κύπελλο, συμβολίζει τη θηλυκή όψη της ζωής που είναι έτοιμη να δεχθεί το ποτό της ζωής.

Οι ασχολούμενοι με τις επιδράσεις των άστρων, επιβεβαιώνουν ότι κάθε πλανήτης έχει υπό την «προστασία » του κάποια είδη του φυτικού κόσμου, με τα οποία συγγενεύει ως προς το σχήμα, το χρώμα, το άρωμα ή την χρονική διάρκεια ωρίμανσης. Λένε π.χ. ότι τα ηλιακά φυτά είναι αυτά που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τον Ήλιο. Το πορτοκάλι είναι ένας τέτοιος καρπός, λόγο χρώματος και σχήματος, ο ηλίανθος είναι ηλιακό άνθος, γιατί στρέφει το πρόσωπο του διαρκώς προς αναζήτηση του Ήλιου και η μαργαρίτα επίσης γιατί μοιάζει με τον ακτινωτό δίσκο του Ήλιου.

Τα φυτά που έχουν όμορφα άνθη, άσπρα ή ροζ, ή έχουν ευχάριστο άρωμα, είναι άνθη της Αφροδίτης. Τα κρίνα, αναμφισβήτητα κατατάσσονται σ’ αυτήν την ομάδα.

Χρήσιμες συμβουλές :Τα λευκά κρίνα είναι εντυπωσιακά άνθη. Προτιμήστε να τα τοποθετήσετε μόνα τους στο βάζο. Ανάμεσα σε άλλα είδη λουλουδιών χάνουν την υπεροχή τους και δεν αναδεικνύουν την ομορφιά τους. Οι κομψές αριστοκράτισσες, όπως είναι γνωστά τα κρίνα κάλες, θα μαραθούν σύντομα, αν τις στριμώξετε στο βάζο σας με ένα πλήθος λουλουδιών γύρω τους.

Τα Lilium longiflorum ή τα Oriental με τις πολλές αποχρώσεις, κρίνα που καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να συνδυαστούν με πολλά είδη κλαδιών και φύλλα άλλων φυτών.

Επιλέξτε τα κρίνα που θα τοποθετήσετε στο βάζο σας, με προσοχή. Φροντίστε να είναι ζωντανά και ακέραια. Είναι προτιμότερο να τα κόψετε νωρίς το πρωί ώστε να προλάβετε τη δροσιά τους πριν ο ήλιος την απορροφήσει.

Αφαιρέστε από την άκρη των στημόνων την κίτρινη γύρη για να προφυλάξετε το λευκό σας τραπεζομάντιλο από τη χρωστική ουσία που περιέχει η γύρη.

Πλύνετε τα φύλλα και τα κοτσάνια με νερό, ποτέ τα άνθη, για να αφαιρέσετε τη σκόνη από επάνω τους. Κρατήστε τα από τη βάση και παρατηρήστε τα με ενδιαφέρον. Τα λουλούδια είναι ζωντανές υπάρξεις και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα που νοιώθουμε γι’ αυτά.

Βρείτε την ωραιότερη όψη του κλαδιού σας και τοποθετήστε το στο βάζο με τέτοιο τρόπο ώστε, να την απολαμβάνετε από τη θέση που θα το κοιτάτε.

Σε κάποια στιγμή ηρεμίας, επιτρέψτε στο βλέμμα σας να χαϊδέψει αυτό το θαυμάσιο λουλούδι.Αφήστε την αγνότητα του κρίνου να εναρμονιστεί με την αθωότητα της ψυχή σας. Ανοίξτε την καρδιά σας και στείλτε ένα ευχαριστώ στη φύση για την ομορφιά που σας χάρισε.

Πάντα να θυμάστε: Ένας χώρος διακοσμημένος με φρέσκα λουλούδια εκπέμπει φωτεινότητα και ομορφιά. Μας προδιαθέτει σε μια θετική στάση για το περιβάλλον και για τα άτομα που βρίσκονται εκεί. Μας δίνει έμπνευση και γαλήνη.

Να συνδυάζετε την απλότητα με το μέτρο. Δυο τρία κλαδιά σωστά τοποθετημένα στο βάζο, αρκούν για να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Ας μάθουμε όλοι μας, να παίρνουμε από τη φύση τόσα όσα μας χρειάζονται. Έτσι θα δηλώσουμε το σεβασμό μας, αλλά και τη διάθεση μας, να προστατέψουμε αυτό που μας χαρίστηκε για να είναι δώρο όλων μας, που κατοικούμε σ’ αυτόν το πλανήτη, τον υπέροχο πλανήτη Γη.

*H Μακράκη Σοφία είναι δασκάλα Ιεράς Ανθοδετικής - ΙΚΕΜΠΑΝΑ

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
4/4/2006

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


ΕλαχιστοποίησηΣχετικά Forums
Δεν υπάρχουν σχετικά forums
Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions