Βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η συγκέντρωση βαθμολογίας τουλάχιστον ίσης με το μισό του άριστα. Αυτό σημαίνει ότι κανείς υποψήφιος δε θα εισάγεται με βαθμολογία κάτω του 10.

Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζεται από φέτος αφορά τόσο εκείνους που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, όσο και εκείνους που διεκδικούν το 10% των θέσεων έχοντας κατοχυρώσει βαθμολογία από προηγούμενο έτος.

Με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στα Λύκεια της χώρας, γίνεται σαφές ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2006-07 και μετά, προϋπόθεση για τη συμμετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων, των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπ/κών Ιδρυμάτων, των Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, των Σχολών Αστυνομικής Ακαδημίας και της Σχολής Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι η επίτευξη από τον υποψήφιο Γενικού Βαθμού Πρόσβασης τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου δυνατού βαθμού ή η συγκέντρωση συνόλου μορίων τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για κάθε Σχολή ή Τμήμα. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει για τους υποψηφίους που διεκδικούν είτε το 90% των θέσεων εισακτέων με συμμετοχή στις εξετάσεις κάθε έτους είτε το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση.



Τα ειδικά μαθήματα



Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα, αλλά και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, καλούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση-δήλωση από την 1η έως και τις 10 Φεβρουαρίου.

Στο φετινό έντυπο της Αίτησης-Δήλωσης υπάρχει η εξής διαφοροποίηση σε σχέση με το περυσινό έντυπο : οι απόφοιτοι εκτός από την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξετασθούν δηλώνουν και το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας το οποίο θα εξετασθούν σε εθνικό επίπεδο.

Η αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικά από όσους αποφοίτους επιθυμούν να επανεξετασθούν στα μαθήματα της τελευταίας τάξης, ενώ όσοι απόφοιτοι δεν θα ξαναδώσουν εξετάσεις αλλά θα είναι υποψήφιοι με το 10% δεν υποβάλλουν την αίτηση αυτή, με εξαίρεση μόνο όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές ή τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Η υποβολή της Αίτησης- Δήλωσης για όσους αποφοίτους καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις ή τους μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές καθώς και για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού δεν είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή τους στις προβλεπόμενες προκαταρκτικές εξετάσεις των ανωτέρω Σχολών. Η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης όμως βοηθά στη δημιουργία αρχείου των υποψηφίων για τις Σχολές αυτές.

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις (Υγειονομικές –Αθλητικές-Ψυχοτεχνικές) που απαιτούνται για τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού διενεργούνται σύμφωνα με τις προκηρύξεις που εκδίδονται κάθε χρόνο από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι προκηρύξεις αυτές διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.



Οδηγίες προς τους υποψήφιους



Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης εκδίδεται ΜΟΝΟ σε πρωτότυπο και αν ο ενδιαφερόμενος χρειαστεί αντίγραφο, αναπαράγει φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο το οποίο επικυρώνεται είτε από τον φορέα που την εξέδωσε είτε από τον φορέα που την παραλαμβάνει με την επίδειξη του πρωτοτύπου. Κατά την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις υποβάλλεται ΜΟΝΟ η πρωτότυπη ΒΕΒΑΙΩΣΗ (όχι αντίγραφο). Σε περίπτωση απώλειας της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ δεν εκδίδεται νέα αλλά το Λύκειο που την είχε χορηγήσει τυπώνει αντίγραφο, στο οποίο ο Διευθυντής του Λυκείου κάτω από τη θέση αναγραφής του αριθμού πρωτοκόλλου αναγράφει χειρόγραφα τη φράση «σε αντικατάσταση λόγω απώλειας», την υπογράφει και την σφραγίζει όπως την πρωτότυπη.

Όσον αφορά το μάθημα επιλογής «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ» σημειώνεται ότι:

α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης που το έχουν επιλέξει στην αρχή της χρονιάς ως μάθημα επιλογής, επιλέγουν τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων τον τρόπο που θα το εξεταστούν, δηλαδή ενδοσχολικά ή σε εθνικό επίπεδο. Η επιλογή τους γίνεται με γραπτή αίτηση που καταθέτουν στο Λύκειο και είναι δεσμευτική, χωρίς να μπορεί να τροποποιηθεί αν δεν προσέλθουν στην αντίστοιχη εξέταση, ακόμη και αν ο άλλος τρόπος εξέτασης δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αν μαθητής δεν προσέλθει να εξεταστεί στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» το οποίο επέλεξε να εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό «0». β) οι απόφοιτοι δεν δικαιούνται να εξεταστούν στο μάθημα αυτό, αν δεν το συμπεριλάβουν στην Αίτηση - Δήλωση που θα υποβάλλουν από 1 -10 Φεβρουαρίου, οπότε η υποχρέωση εξέτασής τους περιορίζεται μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας (Νεοελληνική Γλώσσα και το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που επιλέγουν) και κατεύθυνσης που δήλωσαν. Αντίθετα, αν το συμπεριλάβουν σ’ αυτήν, υποχρεούνται να εξεταστούν και σε αυτό το μάθημα όπως και σε όλα τα άλλα. Αν το δήλωσαν και δεν προσέλθουν στην εξέταση τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκαν στο συγκεκριμένο μάθημα και πήραν γραπτό βαθμό «0». Αν μετά την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις αλλάξουν γνώμη, δεν μπορούν να αλλάξουν τη δήλωσή τους μόνο ως προς αυτό το μάθημα, άρα η υποχρέωση εξέτασής τους και στο μάθημα αυτό παραμένει με τις συνέπειες που προαναφέρθηκαν.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου θα δηλώσουν το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που θα εξετασθούν σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων του δευτέρου τετραμήνου με αίτηση που υποβάλλουν στο σχολείο τους η οποία είναι δεσμευτική.

Ο απόφοιτος που υπέβαλε την Αίτηση - Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο στην παραπάνω προθεσμία, δεν μπορεί να την αλλάξει ή να την συμπληρώσει μετά την υποβολή της για κανένα λόγο. Μπορεί όμως να την ανακαλέσει ολόκληρη μέχρι και είκοσι ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων με νέα αίτησή του, οπότε και του επιστρέφεται η πρωτότυπη ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης που είχε καταθέσει και την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να είναι υποψήφιος με το 10% το ίδιο ή άλλο έτος.

Για να δηλώσει υποψήφιος το 5ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να έχει εξετασθεί ή να έχει δηλώσει ότι θα εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού και συνεπώς στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» το οποίο είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου. Η Αίτηση- Δήλωση υποβάλλεται από:

α) Τους μαθητές της τελευταίας τάξης:

ι) Ημερησίου Λυκείου που επιθυμούν να εξεταστούν σε ειδικό μάθημα για να είναι υποψήφιοι στα αντίστοιχα τμήματα για τα οποία απαιτείται το μάθημα αυτό ή να λάβουν μέρος στις προκαταρκτικές και υγειονομικές εξετάσεις που διενεργούν οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές καθώς και οι Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού για να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές αυτές. Οι ενδιαφερόμενοι της κατηγορίας αυτής ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ σε καμιά περίπτωση τα στοιχεία Β και Γ της παραγράφου 15 της Αίτησης - Δήλωσης.

ιι) Εσπερινού Λυκείου που επιθυμούν να εξεταστούν σε ειδικό μάθημα για να είναι υποψήφιοι στα αντίστοιχα τμήματα για τα οποία απαιτείται το μάθημα αυτό ή να λάβουν μέρος στις υγειονομικές εξετάσεις που διενεργούν οι Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού για να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές αυτές. Οι ενδιαφερόμενοι της κατηγορίας αυτής ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ σε καμιά περίπτωση τα στοιχεία Β, Γ και Δ της παραγράφου 15 της Αίτησης - Δήλωσης.

β) Τους κατόχους τίτλου Λυκείου από προηγούμενο έτος, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του ημερησίου Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, για να αποκτήσουν την ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης που ήδη κατέχουν. Οι ενδιαφερόμενοι της κατηγορίας αυτής ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ υποχρεωτικά το στοιχείο Β και προαιρετικά οποιοδήποτε άλλο από τα στοιχεία της παραγράφου 15 της Αίτησης - Δήλωσης.

Στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ τάξης των Ημερησίων Λυκείων μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου ημερησίου ή εσπερινού (με ενδοσχολικές ή με εθνικού επιπέδου εξετάσεις) ή παλαιού τύπου ή ισότιμου σχολείου εσωτερικού ή εξωτερικού, ή Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής ή Μειονοτικού Σχολείου της Θράκης καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης των σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν και οι μαθητές της τελευταίας τάξης ξένων σχολείων που λειτουργούν στην Ελλάδα καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Μειονοτικών σχολείων της Θράκης υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποκτήσει το απολυτήριο του ξένου σχολείου ή του Μειονοτικού σχολείου πριν την έναρξη των εξετάσεων με εξαίρεση τους μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθήνας, της Ελληνογερμανικής Σχολής Αθήνας, της Ελληνογερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής οι οποίοι καταθέτουν αντίγραφο του απολυτηρίου τους στο Ενιαίο Λύκειο που κατέθεσαν την Αίτηση - Δήλωση πριν τους χορηγηθεί η Βεβαίωση Πρόσβασης.

γ) Τους κατόχους τίτλου εσπερινού ενιαίου Λυκείου ή παλαιού τύπου εσπερινού Λυκείου οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του εσπερινού Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, για να αποκτήσουν την ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν την ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης που ήδη κατέχουν. Οι ενδιαφερόμενοι της κατηγορίας αυτής ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ υποχρεωτικά το στοιχείο Β και προαιρετικά οποιοδήποτε άλλο από τα στοιχεία Α, Γ και Ε της παραγράφου 15 της Αίτησης – Δήλωσης. ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ σε καμιά περίπτωση το στοιχείο Δ της παραγράφου 15 της Αίτησης - Δήλωσης. Διευκρινίζεται ότι στις εξετάσεις των μαθημάτων της Δ΄ τάξης των Εσπερινών Λυκείων μπορούν να συμμετέχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο:

α) Εσπερινού Λυκείου παλαιού τύπου

β) Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου (με ενδοσχολικές ή με εθνικού επιπέδου εξετάσεις) εφόσον:

ι) έχουν φοιτήσει και στις δύο τελευταίες τάξεις του Εσπερινού Λυκείου ή

ιι) εγγράφηκαν ή μετεγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου ως εργαζόμενοι από βιοποριστική ανάγκη, που οφείλεται στους εξής λόγους που προέκυψαν μετά την αποφοίτησή τους από την προτελευταία τάξη του Λυκείου: αα) θάνατο του ενός τουλάχιστον των γονέων, ββ) αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του, σε ποσοστό άνω του 67% ή

ιιι) εγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου είτε μετά την συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας είτε λόγω ένταξης, ως εξαρτημένων ατόμων, σε πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτουργεί κατά τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.

δ) Οι κάτοχοι ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ πρόσβασης ημερησίου Λυκείου που δεν θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις αλλά προτίθενται να είναι υποψήφιοι με το 10% δεν υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση, εκτός και ΜΟΝΟ στη περίπτωση που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές καθώς και για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Οι ενδιαφερόμενοι της κατηγορίας αυτής δε συμπληρώνουν σε καμιά περίπτωση τα στοιχεία Α ,Β , και Γ της παραγράφου 15 της Αίτησης - Δήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι με την κατηγορία αυτή δεν μπορούν να εξεταστούν σε ειδικό μάθημα.

Οι απόφοιτοι, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερησίου Λυκείου για να αποκτήσουν ΒΕΒΑΙΩΣΗ πρόσβασης το τρέχον σχολ. έτος, προκειμένου να είναι υποψήφιοι για το 90% των θέσεων εισακτέων, με την Αίτηση – Δήλωση εκφράζουν την επιθυμία τους για τα ειδικά μαθήματα, την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξεταστούν, το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που επιλέγουν να εξετασθούν σε εθνικό επίπεδο, καθώς και αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές ή για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Έκτός αυτών εκφράζουν την επιθυμία τους για το μάθημα επιλογής «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ» σημειώνοντας Χ, αν επιθυμούν να εξεταστούν και σε αυτό, ή αφήνοντας κενό, αν δεν επιθυμούν να εξεταστούν. Διευκρινίζεται ότι η υποβολή της Αίτησης- Δήλωσης για όσους αποφοίτους καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις ή τους μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές καθώς και για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού δεν είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή τους στις προβλεπόμενες προκαταρκτικές εξετάσεις των ανωτέρω Σχολών. Η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης όμως βοηθά στη δημιουργία αρχείου των υποψηφίων για τις Σχολές αυτές. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις (Υγειονομικές - Αθλητικές-Ψυχοτεχνικές) που απαιτούνται για τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού διενεργούνται σύμφωνα με τις προκηρύξεις που εκδίδονται κάθε χρόνο από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι προκηρύξεις αυτές διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.