ΠΑΤΡΙΣ :: Επιστήμη & Τεχνολογία :: Τεχνολογία :: Εμφάνιση άρθρου
Τεχνολογία Διατροφή Yγεία Περιβάλλον
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Με τις έρευνες έχουμε βγει έξω από το ηλιακό μας σύστημα
Ο διάσημος αστροφυσικός, καθηγητής στο Τζ. Χόπκινς Στ. Κριμιτζής μιλά στην “Π”

Της Άννας Παπαδοκωστάκη

“Τα ρομποτικά ελικόπτερα που κατασκευάζει το ΙΤΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην εξερεύνηση του Άρη”“Στον Τιτάνα η θερμοκρασία είναι 180 βαθμοί υπό το μηδέν. Υπάρχει άζωτο, υδρογονάνθρακες και το μεθάνιο ρέει σε ποτάμια”“Με μηχανές-ρουκέτες μπορούμε να “σκουντήξουμε” και ανα αλλάξουμε την τροχιά των αστεροειδών για να αποτρέψουμε τη σύγκρουσή τους με τη Γη”
Μηχανές-ρουκέτες που θα προσγειώνονται πάνω στους αστεροειδείς θα μπορούν να εκτρέπουν την πορεία τους και να απομακρύνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης τους με τη Γη, διαστημόπλοια, που φτάνουν στο τέλος του ηλιακού συστήματος και αποκαλύπτουν ότι άλλοι ήλιοι σηκώνουν «τείχη» , εμποδίζοντας τον ηλιακό μας άνεμο να πάει πιο πέρα και οι μυστηριώδους προέλευσης υδρογονάνθρακες στον Τιτάνα, το δορυφόρο του Κρόνου είναι μερικά μόνο από τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τζ. Χόπκινς Στ. Κριμιτζή και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Χιώτης στην καταγωγή αστροφυσικός είναι επικεφαλής της έρευνας που κάνουν τα διαστημόπλοια “Κασσίνι” και “Βόγιατζερ” και βρίσκεται στο Ηράκλειο για το διεθνές συνέδριο για τον Τιτάνα που πραγματοποιείται στο ΙΤΕ.

Χθες οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, δημοσιεύσαν τις ανακοινώσεις που έκανε στη Νεα Ορλεάνη, πριν έρθει στην Κρήτη, για τον ηλιακό άνεμο και οι οποίες αποκαλύπτουν ότι ουσιαστικά τα μαγνητικά πεδία των άλλων ήλιων εμποδίζουν την προέλαση του ηλιακού μας ανέμου ο οποίος ενώ τρέχει με 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα, ξαφνικά ενώ πλησιάζει προς το τέλος του ηλιακού συστήματος, μειώνεται στα 50.000 χιλιόμετρα την ώρα και μηδενίζεται.

«Αυτή τη στιγμή- λέει σε συνέντευξη του στην «Π» - ξεφεύγουμε από την επιρροή του ηλιακού μας συστήματος και φτάνουμε στο διαστρικό χώρο που χωρίζει τον ήλιο μας από τους άλλους ήλιους. Το “Βόγιατζερ”, έφτασε στο άκρο του ηλιακού μας συστήματος και μας έστειλε σημαντικές πληροφορίες. Η ηλιακή ατμόσφαιρα, λόγω της τεράστιας θερμοκρασίας του ήλιου εκρήγνυται και δημιουργεί το λεγόμενο ηλιακό άνεμο, ο οποίος κινείται με ταχύτητα 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα. Αυτός ο άνεμος περνάει από όλους τους πλανήτες ,τη Γη το Δια, τον Κρόνο αλλά και τον Πλούτωνα και σταματά λόγω της πίεσης των μαγνητικών πεδίων των άλλων ήλιων, σε απόσταση 13,5 δις χιλιομέτρων από τη Γη. Το λεγόμενο κρουστικό σήμα που μας δείχνει ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο, συνέβη στο τέλος Δεκεμβρίου και τότε, αυτή η ταχύτητα των 1,5 εκατ. χλμ/ωρα έφτασε κάτω από 50.000 χλμ /ώρα κοντά στο μηδέν. Αυτό είναι το σύνορο του ήλιου μας από τον εξωηλιακό χώρο. Η πληροφορία αυτή, που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, έκανε 13 ώρες για να φτάσει στη Γη όταν το φως του ήλιου για να έρθει στη Γη, θέλει μόνο 8,5 λεπτά. Φανταστείτε πόσο μακριά φτάνει αυτός ο άνεμος.»

-Κύριε Κριμιτζή , μετέχετε επίσης στην επίκαιρη έρευνα για τον δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα. Ποιές είναι οι δικές σας παρατηρήσεις;

«Το εργαλείο μας είναι το διαστημόπλοιο “Κασσίνι” το οποίο είναι σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο , θα παραμείνει εκεί για περίπου τέσσερα χρόνια, και θα περάσει από τον Τιτάνα 42 φορές.»

-Τι γνωρίζουμε για τον Τιτάνα και τι μένει να μάθουμε;

«Ορισμένα πράγματα τα ξέραμε και πριν το «Κασσίνι», με το άλλο διαστημόπλοιο “Βόγιατζερ” στο οποίο ήμουν κυρίως ερευνητής. Είχαμε ανακαλύψει ότι η ατμόσφαιρα του η οποία έχει 50% περισσότερη ατμοσφαιρική πίεση από τη Γη, έχει πολύ άζωτο, μεθάνιο και πολλούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι βασικά συστατικά στην εξέλιξη της ζωής. Το μεγάλο ερώτημα είναι πού βρέθηκαν οι υδρογονάνθρακες και η απάντηση είναι ότι μάλλον παράγονται υπογείως γιατί διαφορετικά θα είχε εξαντληθεί η ποσότητα τους».

-Αυτό επιστημονικά τι σημαίνει;

Αυτό είναι ζήτημα υποθέσεων που πρέπει να εξερευνηθούν με λεπτομέρεια. Μην ξεχνάμε ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Τιτάνα, είναι -180 βαθμούς Κελσίου. Το μεθάνιο παίζει το ρόλο που παίζει το νερό στη Γη. Μπορεί να βρεθεί ως αέριο, στερεό (σε μορφή πάγου) και ως υγρό σε λίμνες. Πρόσφατες φωτογραφίες έχουν δείξει ότι υπάρχουν λίμνες και ποτάμια από μεθάνιο το οποίο ρέει. Υπάρχει και πάγος νερού.

-Η παρουσία υδρογονανθράκων πού αποδίδεται;

« Κάνουμε εικασίες. Μπορεί να υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα και υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Εχουν παρατηρηθεί κρατήρες οι οποίοι αντί να εκπέμπουν καυτή λάβα, εκτοξεύουν μεθάνιο και νερό το οποίο παγώνει αμέσως. Αλλά το μεθάνιο τρέχει ως λάβα μέχρι να στερεοποιηθεί».

- Υπάρχει άλλος τρόπος παραγωγής υδρογονανθράκων; Ξέρουμε ότι οι βιολόγοι αναζητούν βακτήρια που ζουν σε μεγάλες θερμοκρασίες στους κρατήρες των ηφαιστείων, τα οποία άντεξαν σε πολλές πιέσεις και χρησιμοποιούνται ήδη στην ιατρική έρευνα.

«Υδρογονάνθρακες προέρχονται από απολιθωμένα δάση τα οποία είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Υπάρχουν και ορισμένες θεωρίες ότι βαθύτερα στη Γη, υπάρχουν πράγματι βακτήρια τα οποία δημιουργούν μεθάνιο και ότι πιθανόν να υπάρχει καυσαέριο σε μεγάλο βάθος . Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στον Τιτάνα».

-Θα μπορούσε ο Τιτάνας στο πολύ μακρινό μέλλον να γίνει κατοικήσιμος;

«Μετά από 2-3 εκατομμύρια χρόνια μπορεί, αν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες. Δεν νομίζω ότι αυτές είναι ρεαλιστικές υποθέσεις. Υπάρχουν πιο κοντινά σημεία στα οποία μπορούμε να πάμε, όπως ο Άρης».

-Γιατί είναι πιο εύκολο να πάμε στον Αρη;

«Είναι θέμα απόστασης και δυνατοτήτων. Στον Άρη μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι σε λίγους μήνες, στον Τιτάνα μας παίρνει χρόνια. Εκεί η θερμοκρασία στον Ισημερινό είναι 20 βαθμούς Κελσίου. Το πρόβλημα στον Άρη είναι ότι έχει ελάχιστη ατμόσφαιρα.

-Άρα είμαστε ακόμα πολύ περιορισμένοι στη Γη. Δεν έχουμε ελπίδες διαφυγής πιο… έξω.

«Δυστυχώς ναι, και θα χρειαστούν τεράστια ποσά για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι θα κάνουμε αποικίες στους πλανήτες».

-Ποια είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή διαστημική έρευνα;

«Η Ελλάδα έχει γίνει μέλος της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας και ως εκ τούτου λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα Κασσίνι-Ηuygens το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της εν λόγω Υπηρεσίας και της ΝΑΣΑ. Είναι ορισμένοι επιστήμονες οι οποίοι ειδικεύονται σε μοντέλα της ατμόσφαιρας του Τιτάνα, είναι άλλοι που έχουν πολλαπλά ενδιαφέροντα. Για πρώτη φορά έμαθα ότι εδώ στο ΙΤΕ έχουν δοκιμάσει ρομποτικά ελικόπτερα τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν εξερευνήσεις στην περίπτωση του Άρη. Θα τους φέρω σε επαφή με τους ανθρώπους της ΝΑΣΑ».

-Ποιές είναι οι μεγάλες προκλήσεις στην εξερεύνηση του διαστήματος;

«Όλα τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη συγκλίνουν στην εξερεύνηση των πλανητών. Εγω προσωπικά έχω μετάσχει σε όλα τα πειράματα με τα διαστημόπλοια που έχουν πάει σε όλους τους πλανήτες».

-Ο κόσμος ακούει πάντα με ενδιαφέρον τα νέα για το διάστημα. Συχνά, δημιουργούνται φοβίες στην κοινή γνώμη περί καταστροφής της Γης… Εσείς φοβάστε το αναπάντεχο;

«Το Σύμπαν, θα εξαπλώνεται και θα επεκτείνεται συνεχώς. Με τις τελευταίες ανακαλύψεις για την μαύρη ύλη και την αόρατη ενέργεια, εκτιμούμε ότι οι γαλαξίες θα συνεχίσουν να κινούνται με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα. Tίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει τα επόμενα 15 δισεκατομμύρια χρόνια και έτσι προλαβαίνουμε όλοι να …ετοιμαστούμε.

Οι πιο άμεσοι κίνδυνοι είναι οι αστεροειδείς, δεκάδες χιλιάδες σώματα πολύ μικρότερα από τη Γη τα οποία διαφέρουν από άποψη πυκνότητας. Για να μελετήσουμε την πυκνότητα ενός αστεροειδούς με το όνομα EROS, δημιουργήσαμε του διαστημόπλοιο NEAR, το θέσαμε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή και το προσγειώσαμε μετά από ένα χρόνο. Αυτό μας βοηθά να μελετήσουμε την ύλη του αστεροειδούς και αν χρειαστεί να τον εξουδετερώσουμε».

-Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

«Όσο πιο γρήγορα μάθουμε ότι ένας αστεροειδής, είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη τόσο το καλύτερο γιατί μπορούμε να αλλάξουμε στο ελάχιστο αυτή την τροχιά και να τον κάνουμε να παρεκκλίνει. Αν μάθουμε αύριο ότι ένας αστεροειδής είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν υπάρχει το χρονικό περιθώριο, τότε έχουμε τη δυνατότητα να προσγειώσουμε πάνω του διαφόρων ειδών μηχανές-ρουκέτες με καύσιμα και να τον «σκουντήξουμε» λιγάκι ,να αλλοιώσουμε την τροχιά του.

-Έχει δοκιμαστεί αυτό;

«Όχι αλλά είναι εφικτό. Αφού έχουμε καταφέρει να προσγειωθούμε σε αστεροειδή, μπορούμε και να του αλλάξουμε την πορεία».


Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Τα νέα στοιχεία από τις έρευνες στο διάστημα
Με τις έρευνες έχουμε βγει έξω από το ηλιακό μας σύστημα
Ποιος είναι ο Στ. Κριμιτζής
Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
1/6/2005

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions