ΠΑΤΡΙΣ :: Επιστήμη & Τεχνολογία :: Yγεία :: Εμφάνιση άρθρου
Τεχνολογία Διατροφή Yγεία Περιβάλλον
  Ομορφιά 
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Μέθοδος McKENZIE (ΜΑΚΕΝΖΙ)

Του Στέλιου Bισκαδουράκη*

Η μέθοδος Mckenzie είναι μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας της σπονδυλικής στήλης (αυχένος, θώρακος και οσφύος) και των άκρων. Ανακαλύφθηκε από το Νεοζηλανδό φυσικοθεραπευτή Robin Mckenzie τη δεκαετία του ‘50, από ένα τυχαίο περιστατικό (ασθενή με οσφυοϊσχιαλγία) και μια εμπνευσμένη και μεθοδική παρατήρηση.

Η επέκταση της μεθόδου σε παγκόσμια κλίμακα στη φυσιοκθεραπευτική και ιατρική κοινότητα έχει πάρει εξαιρετικές διαστάσεις και όχι τυχαία. Η ακριβής αξιολόγηση των προβλημάτων μηχανικής αιτιολογίας της σπονδυλικής στήλης και των άκρων, καθώς και η αντιμετώπισή τους από μια σειρά ειδικών ασκήσεων από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές και ιατρούς, την έχουν κατατάξει σε μια από τις κορυφαίες φυσικοθεραπευτικές μεθόδους, διεθνώς. Η φιλοσοφία της βασίζεται σε 3 αρχές, 3 σύνδρομα που κατατάσσουν τα μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων.

Το σύνδρομο στάσεως. Που αφορά συνήθως άτομα αγύμναστα, μικρότερα των 30 ετών που έχουν κυρίως καθιστικές εργασίες. Εκδηλώνεται με πόνο κατά τη διάρκεια της κακής στάσης.

Το σύνδρομο δυσλειτουργίας. Που εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας συνήθως μεγαλύτερης των 30 ετών (εκτός αν έχει προϋπάρξει τραυματισμός) που είναι αγύμναστα, υπάρχει προηγούμενο ιστορικό συμπτωμάτων και υιοθετούν κακές στάσεις. Εκδηλώνεται με πόνο στο τέλος της τροχιάς μιας κίνησης (π.χ. βαθιά κάμψη της μέσης).

Το σύνδρομο διαταραχής. Που εμφανίζεται σε ηλικίες από 20 έως 55 ετών και οφείλεται σε εσωτερικές ανατομικές διαταραχές των σπονδυλικών μονάδων. Εκδηλώνεται συνήθως με έντονο, ξαφνικό πόνο στον αυχένα τοπικά ή και στα χέρια, στη μέση τοπικά, ή και στα πόδια μέσα σε λίγες ώρες και μπορεί να μεταβάλει ένα φυσιολογικό άτομο σε άτομο με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων γίνεται μετά την κατάταξη του προβλήματος σ’ ένα από τα παραπάνω σύνδρομα (αν φυσικά το πρόβλημα συγκαταλέγεται σε αυτά) και αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές και ιατρούς που έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια της μεθόδου από αναγνωρισμένους καθηγητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Mckenzie.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου Mckenzie είναι η συνήθης έγκαιρη, άμεση και γρήγορη αναστροφή δύσκολων και δυσάρεστων καταστάσεων της Σ.Σ. (οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, αυχεναλγίες κ.α.) ή και των άκρων (ωμαλγίες, γοναλγίες, αρθραλγίες κ.λ.π.), μειώνοντας ή μηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα της χρονιότητας και άλλων δαπανηρών, φαρμακευτικών ή επεμβατικών παρεμβάσεων. Επίσης, οι σαφείς οδηγίες που δίνονται στον ασθενή με στόχο την αυτοθεραπεία και την πρόληψη των υποτροπών, μειώνουν τις επισκέψεις στον φυσικοθεραπευτή και τον θεράποντα γιατρό, τις μέρες κατάκλισης (που συνήθως είναι πολυήμερες), περιορίζοντας το οικονομικό κόστος, την απομάκρυνση από την εργασία και τα αρνητικά ψυχοκοινωτικά φαινόμενα. Η αναστροφή μιας τόσο επώδυνης και δύσκολης κατάστασης, η γρήγορη επιστροφή στην εργασία, στην κίνηση και γενικότερα στην δραστηριότητα, δεν είναι μόνο προς όφελος του πάσχοντος ατόμου, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Mckenzie, οργανώνει κάθε δύο χρόνια παγκόσμια συνέδρια, συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες της Ορθοπεδικής, της Φυσικοθεραπείας, και της Ιατρικής Ερευνας. Το επόμενο συνέδριο (9ο παγκόσμιο) που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Mckenzie, θα γίνει 3 έως 5 Ιουνίου 2005 στη Χερσόνησο στο ξενοδοχείο “Creta Maris”.

Το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στο νησί μας, και θα συγκεντρώσει ως ομιλητές σημαντικότατους και γνωστούς παγκοσμίως επιστήμονες, μερικοί εκ των οποίων είναι οι A. Nackemson, N. Bogduk, S. May, V. Mooney, R. Donelson, Α. Χατζηπαύλου, Γ. Σάπκας, Α. Χριστοδούλου, G. Watson, κ.α.

Σύνεδροι θα είναι πολλοί Ελληνες κλινικοί από το χώρο της Ορθοπεδικής, Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής και πολλών ειδικοτήτων.

• Ο Στέλιος Βισκαδουράκης είναι φυσικοθεραπευτής (cert. M.D.T.).

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
15/3/2005

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions