ΠΑΤΡΙΣ :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Μια απλή και δοκιμασμένη λύση για τα σκουπίδια

Της Τόνιας Δελαπόρτα

Όχι, δεν θέλω να μιλήσω για τις τηλεοπτικές σειρές και τα reality που κατακλύζουν ευτυχώς όχι όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτά αντιμετωπίζονται εύκολα και άμεσα με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού. Για τα άλλα σκουπίδια θέλω να μιλήσω, αυτά που καραδοκούν δίπλα στις πόρτες μας μέσα σε μαύρες πλαστικές σακούλες και πολύ συχνά έξω απ’ αυτές, σκορπισμένα από εδώ και από εκεί για να τραυματίζουν καθημερινά την αισθητική μας, για να αποτελούν μόνιμες εστίες μολύνσεως και δυσοσμίας. Συζητήσεις πολλές γύρω απ’ αυτά και διαμάχες αμέτρητες γύρω απ’ το ζήτημα των σκουπιδότοπων που επιστρατεύονται για να τα φιλοξενήσουν.

Μα γιατί το καθημερινό αυτό θέμα να είναι τόσο δυσεπίλυτο και να ταλαιπωρεί μονίμως πολίτες και τοπικές αρχές; Η καλύτερη δυνατή λύση δεν είναι άλλη παρά αυτή που οδηγεί στην μείωση του όγκου απορριμμάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των εξόδων του δήμου και κατά συνέπεια στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Ακούγεται δύσκολο, το ξέρω, μα την λύση την συνάντησα το διάστημα που διαμονής μου σε μια γραφική πόλη του Βελγίου, πλάνα της οποίας είδαμε πριν λίγες εβδομάδες, όταν ο τέως πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος επισκέφτηκε. Λέγεται Ναμύρ και είναι μια πανέμορφη πόλη με ομοιόμορφη, καλαίσθητη αρχιτεκτονική και με δρόμους πεντακάθαρους δίχως τους συνηθισμένους ξεχειλισμένους κάδους της δικής μας καθημερινότητας. Είχαμε εγκατασταθεί, εγώ και ο σύζυγος μου, στην πόλη αυτή και καθώς δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τους γνωστούς σε όλους μας κάδους απορριμμάτων, ρωτήσαμε έναν κάτοικο της πόλης αυτής τι γίνεται με τα σκουπίδια στην Ναμύρ. Εκείνος, μας κοίταξε με απορία. Μετά πρόφερε την μαγική λέξη «Recyclage», δηλαδή ανακύκλωση, ωσάν να ήταν κάτι αυτονόητο.

Οι πολίτες της Ναμύρ αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ ειδικές σακούλες σκουπιδιών πάνω στις οποίες αναγράφεται η πηγή παραγωγής και εκμετάλλευσης τους, ο δήμος δηλαδή. Οι σακούλες διατίθενται σε δύο χρώματα, η χρήση τους όμως είναι συγκεκριμένη. Οι μεν γαλάζιες διάφανες σακούλες προορίζονται για την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, πλαστικού και μετάλλου. Το κόστος τους είναι εξαιρετικά μικρό σε αντίθεση με τις μπεζ σακούλες στις οποίες συλλέγονται τα υπόλοιπα σκουπίδια, όπως τα υπολείμματα τροφών. Το κόστος των μπεζ σακουλών είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από αυτό των γαλάζιων, έτσι ο πολίτης έχει κάθε λόγο να διαχωρίζει τα ανακυκλώσιμα είδη χρησιμοποιώντας τις φθηνότερες σακούλες σκουπιδιών. Όσο για το γυαλί συλλέγεται και αυτό στους ειδικούς κάδους που βρίσκονται σε κάποιο σημείο κάθε οικοδομικού τετραγώνου.

Για κάθε προάστιο έχουν οριστεί δύο ημέρες την εβδομάδα για την συλλογή των απορριμμάτων. Την παραμονή το βράδυ, οι δημότες αφήνουν έξω απ’ την είσοδο της κατοικίας τους σάκους καλά κλεισμένους καθώς και το χαρτί είτε αυτό είναι χαρτόνι, βιβλία, περιοδικά είτε διαφημιστικά φυλλάδια δεμένά ή σε στοίβες. Το επόμενο πρωί, ειδικά συνεργεία περνούν, ελέγχουν γρήγορα το περιεχόμενο των μπλε διαφανών σακουλών και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δεν τις συλλέγουν. Οι κάτοικοι της Ναμύρ συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό γνωρίζοντας πως το κόστος αγοράς των σακουλών αντικαθιστά τα δημοτικά τέλη. Ακόμη λοιπόν και οι πολίτες που δεν διαθέτουν κάποια ιδιαίτερη γνώση και ευαισθησία γύρω από θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος ευχάριστα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. Εξάλλου δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού δεν υπάρχει απολύτως κανένας κάδος σε ολόκληρη την πόλη. Έτσι, το γυαλί βρίσκεται στους ειδικούς κάδους για να μην βρεθεί στις ακριβές μπεζ σακούλες, το πλαστικό στις γαλάζιες φτηνές σακούλες για να μην βρεθεί στις ακριβές μπεζ σακούλες, και τα υπόλοιπα σκουπίδια με την σειρά τους περιορίζονται όσο είναι δυνατόν και συγκεντρώνονται στις μπεζ σακούλες. Στην πράξη και εμείς διαπιστώσαμε πως τελικά τα σκουπίδια που καταλήγουν στις γνωστές μας χωματερές περιορίζονται εντυπωσιακά, ενώ οι πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες που καθημερινά χρησιμοποιούνται παίρνουν τον σωστό δρόμο, αυτόν της ανακύκλωσης. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του δήμου της Ναμύρ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση

http://www.ville.namur.be/pericles/eco-cons/sac-payants.htm

Οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του συστήματος είναι εμφανέστατες και στην ίδια την πόλη. Δεν υπάρχουν εστίες μόλυνσης, δυσοσμίας, ούτε και ακαλαισθησίας, κάτι δηλαδή που χαρακτηρίζει τις ελληνικές πόλεις κυρίως κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ο ίδιος ο δήμος απολαμβάνει μια καθαρή πόλη αλλά και το κέρδος που επιφέρει η πώληση των σακουλών, η περιορισμένη πλέον χρήση χωματερών και τα λιγοστά έξοδα που η συλλογή των σκουπιδιών απαιτεί μιας και το ίδιο συνεργείο κάθε μέρα βρίσκεται σε διαφορετικό προάστιο.

Το δε κέρδος για το ίδιο το περιβάλλον είναι τεράστιο. Τα χρήσιμα υλικά χάρη στην ανακύκλωση φτιάχνουν ξανά μέταλλο, γυαλί και χαρτί. Ειδικές μονάδες διαλογής και χυτήρια ασχολούνται με την εξοικονόμηση αυτή των πρώτων υλών, της ενέργειας με τελικό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η φύση μας χρειάζεται και εμείς χρειαζόμαστε τη φύση. Είναι γνωστό πως 2.200 κιλά κορμών δέντρων παράγουν 1000 κιλά χαρτί, το ορυκτό Βωξίτης παράγει τα τενεκεδένια κουτιά. Το χαρτί πολτοποιείται και γίνεται πάλι χαρτί, τα μεταλλικά κουτιά λιώνονται στα χυτήρια και με την διαδικασία της έλασης γίνονται εκ νέου κουτιά. Εξοικονομείται συνάμα μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας αφού η ενέργεια παραγωγής από πρώτη ύλη είναι πολλαπλάσια από την ενέργεια παραγωγής από ανακύκλωση. Και οι ίδιες οι βιομηχανίες ρυπαίνουν λιγότερο επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε καθαρότερη την φύση.

Δεν αποκλείεται στη χώρα μας ένα τέτοιο μέτρο να αποδειχτεί ένα μεγάλο ναυάγιο. Και αυτό γιατί δυστυχώς φαίνεται πως οι περισσότεροι από εμάς αδιαφορούμε πλήρως για το τι γίνεται έξω από την πόρτα μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αν λοιπόν βγαίνοντας από το πεντακάθαρο, τακτοποιημένο μας σπίτι, δυσκολευόμαστε να διανύσουμε τον δρόμο, που κατά καιρούς μετατρέπεται και αυτός σε σκουπιδότοπο, μας είναι παγερά αδιάφορο. Η ενημέρωση όμως του πολίτη, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του σίγουρα θα μπορούσε να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Εγώ προσωπικά, μετά την εμπειρία μου στην Ναμύρ, λυπάμαι που ο μοναδικός κάδος ανακύκλωσης που βρίσκεται κοντά μου είναι αυτός του υπολογιστή μου. Ο άνθρωπος το ίδιο εύκολα αποκτά κακές αλλά και καλές συνήθειες. Πέρα απ’ αυτό, είναι πασιφανές πως ένα τέτοιο μέτρο θα συνέφερε τον πολίτη αφού θα τον απάλλασσε από το βάρος των δημοτικών τελών και της απόλυτης ακαλαισθησίας και μόλυνσης της πόλης του. Ίσως έχει επιτέλους φτάσει η στιγμή να αγαπήσουμε την χώρα μας, την φύση μας, την πόλη μας, τους δρόμους μας για να μπορούμε να έχουμε την αξίωση μιας ανώτερης ποιότητας ζωής.

Η πόλις ημών το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκείν είναι.

«Η πόλη μας έχει καταστήσει το όνομα των Ελλήνων να φαίνεται ότι είναι όνομα όχι πλέον του γένους αλλά της διανοίας.»

Ισοκράτους πανηγυρικός, 51

Βέβαια ο Ισοκράτης δεν αναφερόταν στην διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης του όταν έπλεκε το εγκώμιο της, αλλά μήπως καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από εκεί για να οδηγηθούμε κι’ εμείς κάποτε στην χαμένη μας υπερηφάνεια για τις πόλεις και τη ζωή που μας αξίζει να ζούμε;dellaporta18@hotmail.com

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
3/3/2005

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


ΕλαχιστοποίησηΣχετικά Forums
Δεν υπάρχουν σχετικά forums
Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions