Τρεις ώρες μιλούσε για όλα και για όλους. Δικαστές, πολιτικούς, δικηγόρους, ιεράρχες, λαϊκούς, πρωταγωνιστές και κομπάρσους σε ένα σκηνικό ασύλληπτης διαπλοκής: Αυτό που συνέθεσε με την κατάθεσή του ο παραιτηθείς μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος. «Ήρθα να πω την αλήθεια και είπα μόνο αυτήν» δήλωσε αμέσως μετά από την κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο ο απερχόμενος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος.

Την ώρα που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκρινε την παραίτησή του, ο κ. Θεόκλητος αποκάλυπτε στον επιθεωρητή του Αρείου Πάγου ότι πιέστηκε από τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη να δανείσει χρήματα στην πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία. Τον Δεκέμβρη του 2003, κατέθεσε 15.000 ευρώ σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, τον οποίο κατονόμασε στην κατάθεσή του. Η Αντωνία Ηλία από την πλευρά της απάντησε: «Είμαι εντελώς ξένη με αυτά που μου λέτε. Εάν πράγματι ο σεβασμιoτατος Θεόκλητος είπε αυτά τα πράγματα ή δεν θυμάται πρόσωπα και πράγματα και προφανώς με μπερδεύει με άλλους ή δεν ξέρω τι άλλο να σκεφτώ. Δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπήρχε καμία συναλλαγή μεταξύ εμού και του σεβασμιoτάτου Θεόκλητου είτε απευθείας είτε με τη διαμεσολάβηση άλλου προσώπου. Αλλωστε ουδεμία σχέση, οποιασδήποτε μορφής, με συνδέει με τον σεβασμιoτατο».

Ο κ. Θεόκλητος παραδέχθηκε ότι μετά από συμβουλή του Ιάκωβου Γιοσάκη, δήλωσε ψευδώς ότι διαμένει στον Πειραιά για να δικαστεί εκεί υπόθεσή του και να επιτύχει ευνοϊκή μεταχείριση από συγκεκριμένους δικαστές.

Όπως είπε για τον Γιοσάκη ο κ. Θεόκλητος: «Ο Γιοσάκης χρησιμοποιούσε δικαστές για να έρχεται σε επαφή με ιεράρχες. Εγώ τον γνώρισα πριν από 20 χρόνια και ξαναμπήκε στη ζωή μου, πρόσφατα, πριν από 2 χρόνια. Με προσέγγισε για να μεσολαβήσω στον αρχιεπίσκοπο για να πάρει τη θέση του αρχιγραμματέα στην Ιερά Σύνοδο. Τον πρότεινα γιατί ένιωθα υποχρεωμένος από τη βοήθεια που μου πρόσφερε στη δίκη μου στον Πειραιά».

Ο κ. Θεόκλητος κατέθεσε ότι λαϊκοί και δικαστικοί, ανάμεσά τους η Αντωνία Ηλία και ο Νίκος Αθανασόπουλος, του ενδιαφέρθηκαν για το διορισμό του Ιάκωβου Γιοσάκη.

O Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του κ. Θεόκλητου υποστήριξε ότι ακόμα και πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων του τηλεφώνησαν, ζητώντας του να προτείνει τον Γιοσάκη στον αρχιεπίσκοπο.

Πληροφορίες μιλούν για εξωτικά ταξίδια που φέρεται να διοργάνωνε ο Ιάκωβος Γιοσάκης με προσκεκλημένους ανώτερους και ανώτατους δικαστικούς και μεγαλοδικηγόρους. Ο αρχιμανδρίτης μάλιστα είχε καλέσει και τον κ. Θεόκλητο, αλλά εκείνος φέρεται να αρνήθηκε την πρόταση. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή την παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος.

Ο κ. Θεόκλητος ανέλαβε όλες τις ευθύνες «διότι άνευ δόλου και υστεροβουλίας εισηγήθηκε την αξιοποίηση Γιοσάκη» και παραιτείται «ώστε να μην χρεωθεί στον αρχιεπίσκοπο έστω και η παραμικρή υπόνοια περί σχέσεως του με άδηλα κέντρα». Καταδικάζει κάθε προσπάθεια εμπλοκής του ονόματος του με παραδικαστικά κυκλώματα και αθέμιτες πράξεις. Ευχαριστεί τον αρχιεπίσκοπο και πνευματικό του πατέρα, που επί 27 χρόνια μόχθησε και έπραξε γι' αυτόν, «ό,τι είμαι το οφείλω σε εκείνον του είμαι δια βίου ευγνώμων».

Στο μεταξύ ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας δεν προσήλθε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να δώσει εξηγήσεις όπως του είχε ζητηθεί για την παράκτια εταιρεία της οποίας φέρεται να είναι ιδιοκτήτης επικαλούμενος λόγους υγείας.

Εκτός από την ιατρική βεβαίωση που προσκόμισε στη Σύνοδο για να δικαιολογήσει την απουσία του παρέδωσε και μια βεβαίωση ενός δικηγόρου σύμφωνα με την οποία ο κ. Παντελεήμονας δεν υπήρξε ποτέ ούτε ιδρυτής ούτε εκ των μετόχων της παράκτιας εταιρείας.

Γραπτές εξηγήσεις κατέθεσε ο Μητροπολίτης Περιστερίου για την κατηγορία ότι ανάγκαζε κληρικούς να εργάζονται σε οικοδομές και σε άλλου είδους εργασίες που δεν είχαν ιερατικό χαρακτήρα. Η υπόθεσή του θα εξεταστεί την Τετάρτη μαζί με τις υποθέσεις των μητροπολιτών Ζακύνθου, Διδυμοτείχου και Χίου.

Σε συνοδικό δικαστήριο που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας αποφασίστηκε η καθαίρεση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Αρμένη, γραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Εις βάρος του αρχιμανδρίτη υπήρχε η κατηγορία του σκανδαλισμού του ποιμνίου έπειτα από την προβολή βιντεοκασέτας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό που αποτύπωνε προσωπικές του στιγμές.

Όσον αφορά στην πρόταση που φέρεται να έκανε ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός να παραιτηθεί ο αρχιεπίσκοπος και τη θέση του να αναλάβει ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο ίδιος μητροπολίτης τη διαψεύδει.