ΠΑΤΡΙΣ :: Ύπαιθρος :: Έρευνες :: Εμφάνιση άρθρου
Αγροτικά Νέα Στην Ύπαιθρο Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Η στήλη του αγρότη - Πατάτα

Με τον Λεωνίδα Γρύλλο

Η γνωστή σε όλους μας πατάτα ή αλλιώς γεώμηλο ( Solanum tuberosum L.) της οικογένειας των σολανωδών (Solanaceae) είναι μια νέα σχετικά καλλιέργεια για την Ελλάδα όπου ήρθε το 1830. Είναι το μοναδικό λαχανικό μεταξύ των 5 κυριότερων καλλιεργούμενων φυτικών ειδών (τα άλλα 4 είναι δημητριακά).

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 500.000 στρέμματα / έτος. Στην Κρήτη καλλιεργούνται περίπου 40-60 χιλιάδες στρέμματα / έτος. Η διαιτητική αξία της πατάτας είναι μεγάλη και σε αυτό οφείλει και τη μεγάλη της εξάπλωση. Περιέχει 2,1% πρωτεΐνες εξαιρετικής ποιότητας και περίπου 21% υδατάνθρακες. Είναι δε πλούσια σε βιταμίνες Γ και Δ .

Ποικιλίες πατάτας: Παγκόσμια καλλιεργούνται πάνω από 100 ποικιλίες πατάτας. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πάνω από 15 ποικιλίες. Οι πιο γνωστές ποικιλίες στην Κρήτη είναι:

Spunta: Κιτρινόσαρκη , οβάλ σχήματος, πολύ παραγωγική, καλλιεργείται όλο το χρόνο. Μπορεί να φυτευτεί για χειμωνιάτικη, ανοιξιάτικη ,καλοκαιρινή και φθινοπωρινή καλλιέργεια. Δεν έχει πολλές αντοχές σε μύκητες και νηματώδεις με αποτέλεσμα να έχει υψηλό κόστος καλλιέργειας. Παρά τα όποια μειονεκτήματα που παρουσιάζει, καλλιεργείται με επιτυχία πολλά χρόνια διότι είναι σταθερή σε αποδόσεις και οι παραγωγοί γνωρίζουν αρκετά καλά τον τρόπο καλλιέργειάς της.

Kennebeck: Λευκόσαρκη, μέτρια παραγωγική, με υψηλά στερεά και πολύ καλή αποθηκευτική ικανότητα. Είναι η πατάτα του ερασιτέχνη. Δεν καλλιεργείται επιχειρηματικά σε μεγάλη κλίμακα λόγω της μέτριας παραγωγής που δίνει. Έχει όμως εξαιρετική γεύση κάτι που την κάνει περιζήτητη.

Άλλες ποικιλίες : Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται στην Κρήτη νέες ποικιλίες πατάτας που κύριο χαρακτηριστικό έχουν τη μεγάλη αντοχή σε παθογόνα όπως ο περονόσπορος φύλλων και κυρίως κονδύλου, οι νηματώδεις κ.α. Έχουν επίσης καλλιεργηθεί με επιτυχία πρώιμες ποικιλίες με στόχο την επίτευξη καλύτερης τιμής πώλησης.

Απαιτήσεις σε κλίμα: Η πατάτα είναι φυτό ψυχρής εποχής. Αποδίδει πολύ καλά στα εύκρατα κλίματα. Για υψηλή παραγωγή απαιτεί θερμοκρασίες μεταξύ 16-21 οC. Προσοχή: Η κονδυλοποίηση της πατάτας (έναρξη σχηματισμού κονδύλων) που γίνεται κατά μέσο όρο 30-45 ημέρες μετά τη φύτευσή της επηρεάζεται κατά πολύ από τη φωτοπερίοδο και τη θερμοκρασία εδάφους. H κονδυλοποίηση μειώνεται σε θερμοκρασίες εδάφους πάνω από 20οC και σταματά πλήρως στους 29οC σε συνθήκες μεγάλης φωτοπεριόδου. Γι’ αυτό το λόγο δεν φυτεύονται πατάτες στην Κρήτη την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου διότι τη περίοδο της κονδυλοποίησης επικρατούν τόσο μεγάλες ημέρες όσο και θερμοκρασίες εδάφους υψηλότερες των 20οC.

Απαιτήσεις σε έδαφος: Η πατάτα απαιτεί γενικά εδάφη με μεγάλο βάθος , ελαφρά που στραγγίζουν ικανοποιητικά (ελαφρά), με καλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Βαρικά εδάφη πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι συνεκτικά δημιουργούν προβλήματα κυρίως με μύκητες και βακτήρια, προκαλούν παραμόρφωση στους κονδύλους και γενικά δε δίνουν μεγάλη παραγωγή.

Άρδευση: Η πατάτα απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού σε όλα τα στάδια ανάπτυξής της. Η έλλειψη νερού είναι ένας από τους σπουδαιότερους περιοριστικούς παράγοντες της καλλιέργειας της πατάτας σε μία περιοχή. Ένα στρέμμα πατάτας ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος μπορεί να καταναλώσει κατά τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου της από 300- 800 κυβ. μέτρα νερό/στρέμμα .

Λίπανση: Η πατάτα είναι φυτό πολύ απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Για παραγωγή 4,5 τόνων πατάτας ανά στρέμμα αφαιρούνται από το έδαφος κατά προσέγγιση 23,5 Kgr άζωτο , 3,5 κιλά φώσφορος και 31 κιλά κάλιο. Για τη σωστή λίπανση της πατάτας θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε γεωπόνο.

Αγορά σπόρου: Ο σπόρος της πατάτας πρέπει να είναι της ποικιλίας που ζητάμε χωρίς προσμίξεις άλλων ποικιλιών , να είναι υγιής, στην κατάλληλη φυσιολογική ηλικία όταν θα φυτευτεί , να μην έχει εσωτερικές και εξωτερικές ζημιές και να έχει ομοιογενές μέγεθος. Απαιτούμε πάνω στο σακί να υπάρχει το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (μπλε ή άσπρο ταμπελάκι) που αναφέρει την κλάση, την ποικιλία, το διαμέτρημα του κονδύλου, την εποχή πιστοποίησης και την χώρα προέλευσης.

Χειρισμοί του πατατόσπορου πριν τη σπορά: Ο πατατόσπορος είναι ευαίσθητος και ευπαθής σε πολλές ασθένειες. Μόλις αγοράσουμε τον πατατόσπορο θα πρέπει να ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδικασία : Αδειάζουμε τα σακιά και απομακρύνουμε αμέσως τυχόν σάπιους κονδύλους. Σπάμε τυχόν μάτια που έχουν ανοίξει. Φυλάσσουμε τις ετικέτες (φυτοϋγειονομικό διαβατήριο) που είναι ραμμένες πάνω στο σακί. Διατηρούμε το σπόρο σε δροσερό μέρος (16-18οC) με υψηλή υγρασία (πάνω από 95%) χωρίς άμεσο φωτισμό. Για παράδειγμα ένα δροσερό υπόγειο όπου θα καταβρέχουμε τις πατάτες τακτικά, είναι μια καλή λύση.

Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν τα μάτια μπορούμε να τεμαχίσουμε τον πατατόσπορο με πολύ κοφτερό μαχαίρι ώστε η επούλωση των πληγών να γίνει γρήγορα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεμαχίζουμε σάπιους κονδύλους διότι οι σάπιοι κόνδυλοι είναι πηγή να μολυνθούν και οι υγιείς κόνδυλοι. Μετά από κάθε κόψιμο θα πρέπει το μαχαίρι να απολυμαίνεται. Το βάρος κάθε τεμαχίου πρέπει να είναι 70-90γρ. με 1-3 μάτια. Μπορεί να γίνει και εμβάπτιση του πατατόσπορου μετά το κόψιμο σε κατάλληλο διάλυμα μυκητοκτόνου. Διατηρούμε τον κομμένο σπόρο μέχρι να γίνει η επούλωση των πληγών (φελλοποίηση ) από τον τεμαχισμό και μετά φυτεύουμε.

Βιολογική πατάτα: Η βιολογική παραγωγή πατάτας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυτοπροστατευτικά προβλήματα μπορούν σχετικά εύκολα να λυθούν όπως επίσης και η βιολογική θρέψη-λίπανση της πατάτας μπορεί να γίνει με επιτυχία σχετικά εύκολα. Βασική όμως προϋπόθεση για την επιτυχία της καλλιέργειας είναι η σωστή επιλογή ποικιλίας.

Η ποικιλία που θα επιλεγεί πρέπει να έχει τις κατάλληλες αντοχές και να μην απαιτεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων. Πειράματα που έχουν γίνει και στην Κρήτη έχουν δείξει ότι η παραγωγή βιολογικής πατάτας μπορεί να έχει πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα για τον παραγωγό.Στο επόμενο : Λιπάσματα, μύθοι και αλήθειες

ΓΡΥΛΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ Γ.Π.Α.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
24/2/2005

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions