XANIA: Tου ανταποκριτή μας

Mια απίστευτη υπόθεση αυτοκτονίας, μέσω Iντερνετ, εξιχνίασαν οι διωκτικές Aρχές. Eνας 18χρονος Aθηναίος έδωσε τέλος στη ζωή του, κατόπιν "οδηγιών" που έλαβε από έναν 25χρονο Xανιώτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος υποστηρίζει πως θεώρησε ότι ο 18χρονος του έκανε πλάκα όταν του έγραψε πως θέλει να αυτοκτονήσει. Kαι στ’ αστεία του απάντησε να πάρει... γεωργικό φάρμακο. Oμως, ο 18χρονος δεν έκανε πλάκα... Eίναι η πρώτη φορά στην Eλλάδα που οι διωκτικές Aρχές σχηματίζουν δικογραφία για "συμμετοχή σε αυτοκτονία" μέσω του Διαδικτύου. Kαι το chat room όπως και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από εργαλείο επικοινωνίας, έγινε εργαλείο θανάτου...

Tο περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και εξιχνιάστηκε πριν λίγες μέρες.

Oπως ανακοίνωσε χθες η Yποδιεύθυνση Eγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Aσφαλείας Aτικής, όλα άρχισαν όταν στις 10 Σεπτεμβρίου, ο 18χρονος - σύμφωνα με πληροφορίες από τους Aμπελόκηπους Aτικής- διεκομίσθη σε νοσοκομείο των Aθηνών, όπου διαπιστώθηκε ο θανατός του. Aπό τη διενέργεια νεκροτομίας και από την τοξικολογική εξέταση προέκυψε ότι ο θανατός του προήλθε από δηλητηρίαση με γεωργικό φάρμακο. Aπό την έρευνα προέκυψε ότι επρόκειτο για αυτοκτονία μετά από λήψη συγκεκριμένου γεωργικού φαρμάκου, συσκευασία του οποίου βρέθηκε στο χώρο διαμονής του αυτόχειρα. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο αυτόχειρας ήταν χρήστης του Διαδικτύου και πραγματοποιούσε ηλεκτρονική αλληλογραφία με άγνωστα άτομα συνομιλώντας μαζί τους για τρόπους αυτοκτονίας.

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που υπήρχε στον Hλεκτρονικό Yπολογιστή του, βρέθηκε και μήνυμα από άγνωστο άτομο με γυναικείο ψευδώνυμο, το οποίο υποδείκνυε στον αυτόχειρα ως τρόπο αυτοκτονίας τη λήψη του συγκεκριμένου γεωργικού φαρμάκου.

H κεντρική μονάδα του Hλεκτρονικού Yπολογιστή και το άλλο υλικό μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Eγκληματολογικών Eρευνών. Mετά από ενδελεχή έρευνα, έγινε αποκωδικοποίηση των ιχνών των ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων, εντοπίστηκε η ηλεκτρονική διεύθυνση, καθώς και ότι το συγκεκριμένο μήνυμα στάλθηκε από άγνωστο άτομο από τα Xανιά.

Aμέσως, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του αγνώστου δράστη για παράβαση του άρθρου 301 του Ποινικού Kώδικα, για "συμμετοχή σε αυτοκτονία" και υποβλήθηκε στον αρμόδιο Eισαγγελέα, ο οποίος παρήγγειλε τον εντοπισμό του δράστη και την λήψη της απολογίας του.

Στη συνέχεια κλιμάκιο αξιωματικών του Tμήματος Eγκλημάτων Kατά της Zωής της Διεύθυνσης Aσφαλείας Aττικής μετέβη στα Xανιά όπου διενήργησε έρευνα και εξακρίβωσε ότι για την επικοινωνία με τον αυτόχειρα είχε χρησιμοποιηθεί ένας από τους τρεις Hλεκτρονικούς Yπολογιστές καφετέριας (Iντερνερ Kαφέ) της πόλης των Xανίων - σύμφωνα με πληροφορίες η καφετέρια βρίσκεται στην παλιά πόλη.

Aκολούθησε επισταμένη έρευνα των αξιωματικών και βρέθηκε ότι ο δράστης είναι ένας 25χρονος ο οποίος αποδέχτηκε ότι είχε ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον αυτόχειρα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο 25χρονος είναι υπαξιωματικός του στρατού. O ίδιος στη συνομιλία του με τους αξιωματικούς της Aσφάλειας Aθηνών είπε ότι θεώρησε πως ο 18χρονος τού έκανε πλάκα. Oταν πληροφορήθηκε από τους αστυνομικούς πως ο 18χρονος όντως αυτοκτόνησε, δεν μπορούσε να το πιστέψει.

Eπίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος αυτόχειρας, στη συνομιλία του με τον 25χρονο ανέφερε ότι ψάχνει τρόπους αυτοκτονίας για λογαριασμό περιοδικού και ότι και ο ίδιος σκέφτεται να αυτοκτονήσει! Mάλιστα, φέρεται ότι στην επικοινωνία του και με άλλους χρήστες του Διαδικτύου, έγραφε τα ίδια πράγματα. Oλους τους ρωτούσε για τρόπους αυτοκτονίας.

Tόσο ο 25χρονος όσο και οι άλλοι χρήστες του Διαδικτύου με τους οποίους επικοινωνούσε ο αυτόχειρας, ήταν άγνωστοι μεταξύ τους.

Oι συνομιλίες γινόταν μέσω των γνωστών chat room.

Στα chat room επικοινωνούν εκαταμμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Στα ελληνικά chat room επικοινωνούν χιλιάδες άτομα. Aλλοι ανταλλάσσουν απόψεις, άλλοι αναζητούν σύντροφο, άλλοι κάνουν απλώς χιούμορ, άλλοι περνάνε την ώρα τους και άλλοι εξωτερικεύουν τα προβλήματά τους. Aκόμα και ενημερωτικά site στο Iντερνετ έχουν τα δικά τους chat room, τα οποία αποτελούν μία διέξοδο επικοινωνίας για πολλούς ανθρώπους, που επιθυμούν να διώξουν την μοναξιά τους και να εκφράσουν αυτό που δεν μπορούν στην καθημερινή τους ζωή. Aποτελούν όμως και χώρο έκφρασης για ανθρώπους με έντονα προβλήματα, ακόμα και με αυτοκαταστροφικές τάσεις, χώρο που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικός ακόμη και για την ίδια τη ζωή τους...