ΠΑΤΡΙΣ :: Πολιτισμός & Διασκέδαση :: Βιβλίο :: Εμφάνιση άρθρου
Πολιτιστικά Νέα Σινεμά Βιβλίο Μαντινάδες Τουρισμός Παραλίες της Κρήτης
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


“Δε θέλω να ξοδευτώ άλλο”
Της Ρίκης Ματαλλιωτάκη

Γράφει η Ελένη Πλαγιωτάκη-Σαατσάκη

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Δωρικός” το 5ο κατά σειρά βιβλίο της γνωστής δημοσιογράφου και συγγραφέως Ρίκης Ματαλλιωτάκη με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Δε θέλω να ξοδευτώ άλλο”.

Η συγγραφέας από πολύ μικρή γεύτηκε την πίκρα της ορφάνιας, αλλά κατάφερε να μη λυγίσει, με αποκούμπι μοναδικό μια ηρωίδα μάνα κι ένα σκοπό που τη χαλύβδωνε, το μεγάλωμα ενός πολυαγαπημένου μονάκριβου παιδιού. Αυτά τα δυο την βοήθησαν να στηριχτεί αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις, να δουλέψει σκληρά και να καταξιωθεί στον διόλου εύκολο χώρο της παραδοσιακής δημοσιογραφίας. Οπου διαγράφει μια επιτυχημένη πορεία, εργαζόμενη ευδόκιμα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, ενώ παράλληλα διακονεί την λογοτεχνία, όπου έχει κάνει επίσης σημαντικά βήματα έχοντας να παρουσιάσει πέντε βιβλία στο ενεργητικό της.

Το καινούργιο βιβλίο της Ρίκης Ματαλλιωτάκη “Δε θέλω να ξοδευτώ άλλο”, έχει τη γεύση του ώριμου φρούτου και δε σημαίνει αυτό ότι τα προηγούμενα έργα της είναι άγουρα. Αλλά σίγουρα είναι πιο ανάλαφρα και λιγότερο προβληματισμένα.

Το παρόν έργο τόσο στο ξετύλιγμα του μύθου όσο και στη γλωσσική επένδυση, παρουσιάζει μια αξιοπρόσεχτη ωριμότητα. Είναι η ιστορία μιας σύγχρονης γυναίκας που ξόδεψε όλα τα ψυχικά της αποθέματα, μ’ ένα και μοναδικό στόχο: Να βρει τον άντρα, που έπλαθε χρόνια μέσα στα όνειρά της, τον άντρα της ζωής της, τον ιδανικό άνδρα.

Στην πορεία πίστεψε πως μια αδυσώπητη μοίρα γινόταν εμπόδιο στην πραγμάτωση αυτού του στόχου. Χρειάστηκε να πονέσει πολύ για ν’ αντιληφθεί πως την πρόδωσαν οι άνθρωποι. Αυτοί που τσαλαπάτησαν την ψυχή της και τη στράγγιξαν από κάθε ζωογόνο συναίσθημα.

Ολες της οι προσδοκίες για τον ιδανικό άντρα, που θα μπορούσε να γεμίσει το κενό, που άφηνε κάθε προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία, αποδειχτήκανε φρούδες.

Το κάθε γοητευτικό κι ελπιδοφόρο ξεκίνημα, που εκείνη το έντυνε με τα ωραιότερα χρώματα και το περιέβαλε με τη λαχτάρα όλου του είναι της, για αγάπη, είχε τη θλιβερή κατάληξη του σκισμένου χαρταετού.

Κι ύστερα από κάθε φαρμάκι, που πότιζε τα μύχια της ψυχής της και τις ίνες του κορμιού της, ξεκινούσε μια νέα αναζήτηση: Να βρει τον άντρα της ζωής της. Κι ανασκάλευε ξανά και ξανά ως τον πάτο το κουτί της Πανδώρας, αναζητώντας τον.

Μπορούσε κανείς να της απαγορεύσει ν’ αναζητά τ’ όνειρό της;

Ρούφηξε λαχταρισμένη κάθε ελπίδα που προσφερόταν για την πραγμάτωσή του. Ξόδεψε όση διέθετε δύναμη κι αντοχή. Τα όμορφα χρόνια της νιότης έκαναν φτερά στο κυνήγι της χίμαιρας. Κι ο άντρας π’ ονειρεύτηκε, ο ιδανικός άντρας δεν υπήρξε κι ίσως δεν θα υπάρξει ποτέ. Φτάνει λοιπόν! Δε θέλει να ξοδευτεί άλλο.

Στ’ όνειρό της, στον άντρα της ζωής της, έχτισε ένα κάστρο αδιαπέραστο μέσα της. Είχε ανάγκη να τον διαφυλάξει απομονωμένο εκεί στα σώψυχά της. Δεν τον ήθελε πια χειροπιαστό. Για να μην την κάνει άλλο να πονέσει όπως πόνεσε μέχρι τώρα. Φτάνει πια! “Δε θέλει να ξοδευτεί άλλο”.

Το θέμα του βιβλίου είναι ένα θέμα που αγγίζει όλες τις γυναίκες. Η κάθε ιστορία είναι βέβαιο πως κάτι θυμίζει σ’ όλες μας. Το περιεχόμενό του δεν έχει τίποτε το εξωπραγματικό. Συγκλονίζει με τις αλήθειες του. Συναρπάζει με την πλοκή του, που τη συνθέτει η ίδια η ζωή. Το βιβλίο εντυπωσιάζει με το σύγχρονο λόγο στην απόλυτη έκφρασή του. Λόγος ξεκάθαρος και περιεκτικός, γεμάτος ζωντάνια και τολμηρότητα. Απογυμνωμένος από υποκριτικούς καθωσπρεπισμούς και επαναλήψεις.

Είναι γεγονός ότι η συγγραφέας έχει ένα ύψος κατάδικό της. Δεν μιμείται κανένα. Μετουσιώνει σκέψεις και συναισθήματα σ’ ένα ιδιότυπο, τολμηρό αλλά ρέοντα λόγο.

Το έργο έχει έντονο ψυχογραφικό χαρακτήρα. Αναλύει λεπτομερειακά ψυχολογικές καταστάσεις και φορτίσεις συναισθηματικές και επιτυγχάνει ένα πραγματικό άδειασμα του έσω κόσμου των προσώπων, κυρίως της ηρωίδας.

Ανεπιφύλαχτα και χωρίς καμιά χαριστική διάθεση, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο συγγραφικό πόνημα. Το συνιστούμε ένθερμα. Αληθινά αξίζει να διαβαστεί απ’ όλες τις γυναίκες!...

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
30/12/2004

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions