ΠΑΤΡΙΣ :: Επιστήμη & Τεχνολογία :: Yγεία :: Εμφάνιση άρθρου
Τεχνολογία Διατροφή Yγεία Περιβάλλον
  Ομορφιά 
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


“Φάρμακο” για τον οργανισμό το κρασί

Εξαιρετικά ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό θεωρείται το κρασί της χώρας μας λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδος, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα οποία δημοσιοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ. Μια ακόμα φορά η μελέτη των επιστημόνων απέδειξε ότι το κρασί αποτελεί «ασπίδα» που προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τον καρκίνο.

Εκτός όμως από το κρασί, τα στέμφυλα φαίνεται να έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, τέτοιες που κάνουν την Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση του κρασιού στη χώρα μας, την ΚΕΟΣΟΕ, να προσανατολίζεται να αναπτύξει σειρά ενεργειών, ώστε να μπουν στην τροφική αλυσίδα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, τα στέμφυλα μετά από σχετική επεξεργασία, είναι δυνατόν να αποτελέσουν πρώτης τάξεως ζωοτροφές. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθούν τα υποπροϊόντα του αμπελιού.

Η ταυτότητα της μελέτης

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ, μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Οίνος και Υγεία» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΝΕΔ, σε συνεργασία με την Ένωση Πεζών και τις συνεταιριστικές οργανώσεις της Σαντορίνης, του Τυρνάβου, Αμυνταίου, Σητείας της ΚΑΪΡ Α.Ε. και την ΙΝΟ Α.Ε.

Τα ερευνητικά τμήματα του Εργαστηρίου Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Φαρμακευτικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ινστιτούτου Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του ερευνητικού κέντρου ΓΑΙΑ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έρευνας που εισέρχεται στο τρίτο έτος, αξιολόγησαν δείγματα, είτε σταφυλιού είτε οίνων των περιοχών που δρουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

Τα δείγματα υπεβλήθησαν σε λεπτομερείς βιοδοκιμές σχετικά με τον προστατευτικό τους ρόλο στην καρκινογένεση.

Από τα αποτελέσματα των βιοδοκιμών παρατηρήθηκε:

• η χημειοπροστατευτική δράση του μεθανολικού εκχυλίσματος που προέρχεται από σταφύλια, στο ανθρώπινο DNA, στο οποίο επέδρασε μεταλλαξιογόνος (καρκινικός) παράγοντας (Mitomycin C).

• η αναστολή της δράσης ενζύμων που έχουν αυξημένη δράση κατά την καρκινογένεση (ευκαρυωτική τοποϊσομεράση Ι) από εκχυλίσματα σταφυλιών

• η αναστολή του πολλαπλασιασμού καρκινικών κυττάρων παχέος εντέρου σε προχωρημένο στάδιο από την επίδραση της κερκετίνης και του παραγώγου της, ρουτίνης, που περιέχεται στα σταφύλια και στους οίνους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε πολυφαινόλες.

Ευεργετικές ιδιότητες ποικιλιών κοτσιφάλι, μαντηλάρι, μοσχάτο

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΕΟ οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν δείγματα από λευκές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, τα Μοσχάτα και τις ερυθρές ποικιλίες όπως το Κοτσιφάλι, την Μανδηλαριά και το Ξυνόμαυρο που ελήφθησαν από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς Σαντορίνης, Τυρνάβου, Πεζών Ηρακλείου, ΚΑΪΡ Ρόδου, Θήβας, Σητείας και Αμυνταίου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το εδαφοκλιματικό περιβάλλον της χώρας μας, στο οποίο αναπτύσσεται ο ελληνικός αμπελώνας, δρα καθοριστικά στην αυξημένη συγκέντρωση ουσιών που εν τέλει προστατεύουν πολλαπλά τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ΚΕΟΣΟΕ μετά τις εξελίξεις αυτές και σε συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες των ελληνικών πανεπιστημίων, προτίθεται να συνεχίσει όχι μόνο σε βάθος την έρευνα, αλλά και να κατευθυνθεί στον προσδιορισμό των ευεργετικών επιδράσεων των πρώτων υλών των οινοποιείων (στέμφυλα) όταν αποτελούν το πρώτο στάδιο στην τροφική αλυσίδα, σε ιχθυοτροφεία και μονάδες παραγωγής κρέατος.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
28/12/2004

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions