Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Σημαντικές δραστηριότητες ενημερωτικού χαρακτήρα με αποδέκτες κυρίως το ευρύ κοινό, αλλά και γιατρούς για τις ασθένειες του πεπτικού συστήματος οργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής που έχει παράρτημα και στο Ηράκλειο.

Υπεύθυνος του παραρτήματος είναι ο διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Βενιζελείου Γρηγόρης Πασπάτης, ο οποίος μίλησε στην “Π” για τους σκοπούς του ιδρύματος.

Στους βασικούς στόχους περιλαμβάνονται:

•Η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και κυρίως η διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών στα νοσήματα του πεπτικού και στις επιδράσεις της διατροφής

•Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων

•Η ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγιεινής διατροφής ως μέσου πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων

•Η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων

•Η παραγωγή εντύπων και δημοσιεύσεων για την προαγωγή των σκοπών του Ιδρύματος

•Η χορήγηση υποτροφιών σε νέους ιατρούς και ερευνητές για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς λόγους

•Η διεθνής συνεργασία με άλλα ομοειδή Ιδρύματα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού

Σύμφωνα με τον κ. Πασπάτη σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν 300 εγγεγραμμένα μέλη στο ίδρυμα.

Δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση (η οικονομική συνεισφορά είναι προαιρετική) αντίθετα έχουν σημαντικά οφέλη. Παραλαμβάνουν δωρεάν τα επιστημονικά εκλαϊκεύμένα περιοδικά που εκδίδονται με ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής και παρακολουθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Οσον αφορά στους γιατρούς έχουν on line πρόσβαση στην διεύθυνση www.eligast.gr στις σημαντικότερες επιστημονικές ιστοσελίδες (περιοδικά) του κόσμου που έχουν σχέση με το αντικείμενό τους και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν.

Οσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Πασπάτη στο Βενιζέλειο στο τηλ. (2810-368000) και στο e-mail: [email protected].

Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαπαναγιώτου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΕΠΤΙΚΟ

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Πασπάτη, h διατροφή έχει άμεση επίδραση στα περισσότερα νοσήματα του πεπτικού. Αυτό είναι αναμενόμενο διότι ο γαστρεντερικός σωλήνας και το πεπτικό σύστημα είναι οι άμεσοι αποδέκτες των ουσιών διατροφής.

Στην εποχή μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επιστημονικής και ερευνητικής πλευράς σχετικά με τις ευεργετικές ή επιβλαβείς επιδράσεις της διατροφής στα νοσήματα του πεπτικού. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων. Οι πηγές πληροφόρησης του κοινού πρέπει

•να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα

•να είναι αντικειμενικές και

•να μην αποτελούν προϊόν διαφήμισης.