Ρεπορτάζ Κατερίνα Μυλωνά

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες είναι οι πιστοί που κατακλύζουν το χωριό Βόνη στο Δήμο Θραψανού , εκεί όπου βρίσκεται το γνωστό μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στο οποίο υπάρχει και η θαυματουργή εικόνα. Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να προσκυνήσουν την εικόνα για να έχουν τη χάρη της Αγίας που θεωρείται θαυματουργή.

Ο κόσμος που φτάνει στη Βόνη προέρχεται από διάφορα μέρη όχι μόνο της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Από χθες, παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο χωριό υπήρχε μια “λαοθάλασσα” χριστιανών που περισσότεροι ίσως από κάθε άλλη φορά θέλησαν να επισκεφθούν το μοναστήρι.

Κι εφέτος δεν ήταν λίγοι όσοι πιστοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας έφτασαν ως το μοναστήρι ξεκινώντας με τα πόδια ακόμα και από το Ηράκλειο αφού αυτό ήταν το τάμα τους προς την Αγία.

Πλησιάζοντας στη Βόνη έρχεσαι σε επαφή μ’ ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια που γίνονται στο νομό μας.

Μέρες πριν, κάτοικοι του χωριού αλλά και πλανόδιοι έμποροι ετοιμάζουν τις πραμάτιες τους για να είναι έτοιμοι την παραμονή και την ημέρα της εορτής της Αγίας Μαρίνας.

Εκατοντάδες μέτρα πριν στο δρόμο που οδηγεί στην είσοδο του μοναστηριού, πάγκοι με κάθε λογής αγαθά στήνονται ο ένας δίπλα στον άλλο με την απόσταση που τους χωρίζει να είναι λίγα μόλις εκατοστά.

Μια καθαρά φολκλορική ατμόσφαιρα με τους πωλητές να διαλαλούν την πραμάτια τους και τους χιλιάδες πιστούς να σταματούν για λίγα λεπτά στους πάγκους πριν πάνε στην εκκλησία για να προσκυνήσουν. Ρούχα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, τρόφιμα, κατοικίδια ζώα και κάθε λογής εμπόρευμα συναντά κανείς στο πανηγύρι.

Φέτος, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή και ο αριθμός των επισκεπτών ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, όπως μας είπαν οι έμποροι. Προχθές και χθες πάντως, η παρουσία της αστυνομίας ήταν απαραίτητη, καθώς είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο με τους πιστούς να περιμένουν αρκετή ώρα κυρίως προχθές, για να προσκυνήσουν την εικόνα της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς που βρέθηκαν χθες στη Βόνη κάθε χρόνο επισκέπτονται το μοναστήρι αυτές τις ημέρες. Κάποιοι μάλιστα έρχονται από πολύ μακριά προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ

“Θα μείνουμε εδώ, το κάνουμε για τη χάρη της Αγίας” τονίζει η κ. Ιωάννα Κορνάζου. Μαζί με τον κ. Γιώργο Γιανναράκη ξεκίνησαν από τις Πατέλλες για να καταλήξουν στο μοναστήρι και να περάσουν ολόκληρη τη νύχτα εκεί.

Ο κ. Μιχάλης Σχοιναράκης ξεκίνησε με τα πόδια στις 11.30 χθες το πρωί από το Ηράκλειο για να φτάσει μετά από τέσσερις ώρες στη Βόνη. “Είχα κάνει παλιά ένα τάμα και αποφάσισα να το εκπληρώσω φέτος” αναφέρει ο ίδιος. Είναι μόλις 20 χρονών και θέλει να κάνει την ίδια διαδρομή και για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. “Πιστεύω στη χάρη της γι’ αυτό πάω” τονίζει. Από την Φορτέτσα άρχισε την πεζοπορία του ο κ. Κώστας Ξενόπουλος μαζί με την οικογένειά του. Δίπλα του η μητέρα του η κ. Ευαγγελία και τα αδέλφια του Γιώργος, Ουρανία και Μάνος. Μαζί τους ξεκίνησε και ο κ. Παναγιώτης Θεοδοσίου.

“Ξεκίνησα στις 10 το πρωί. Αυτό το κάνω κάθε χρόνο”, υπογραμμίζει ο κ. Ξενόπουλος.

Παλαιότερα είχε κάνει ένα τάμα για θέμα υγείας και από τότε ακολουθεί πιστά τη διαδρομή αυτή.

Το πλήθος κόσμου που έχει έρθει να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα σε συνδυασμό με εκείνους που βρίσκονται στους πάγκους, κάνουν δυσχερέστερη την πρόσβαση στο μοναστήρι. Μπορεί να περάσουν ώρες για να καταφέρει κανείς να μπει μέσα στο ναό. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί ιδιαίτερα τις χιλιάδες των πιστών που έρχονται κάθε χρόνο. Ετσι, στο τέλος κάθε πανηγυριού, ανανεώνουν το ραντεβού τους για του χρόνου.

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Οι ιερείς που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται στη Βόνη έχουν να διηγηθούν σε κάθε πιστό και από ένα περιστατικό με το οποίο φανερώνεται η θαυματουργή της δύναμη. Δαιμονισμένοι έχουν ξεφύγει από το σατανά που τους είχε κυριεύσει το σώμα και τη ψυχή. Ανάπηροι κατάφεραν με τη δύναμη της πίστης τους να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Τυφλοί βρήκαν το φως τους την ίδια στιγμή που η επιστήμη είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ίασής τους.

Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας ήταν γνωστά και στους Τούρκους κατακτητές, την περίοδο που το χωριό κατοικούνταν από αυτούς. Μάλιστα, οι γυναίκες των κατακτητών, χρησιμοποιούσαν το αγίασμα που τρέχει και ζύμωναν το ψωμί καθώς αυτό φούσκωνε χωρίς προζύμι κάτι που και οι ίδιες το απέδιδαν σε θαύμα.

Πολλά χρόνια πριν ακόμα πάρει τη σημερινή του μορφή το μοναστήρι, οι Τούρκοι κατείχαν τα εδάφη της Βόνης. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το μικρό εκκλησάκι, υπήρχε μονάχα ένα μικρό ιερό που είχε καλυφθεί από τους θάμνους. Οταν οι Τούρκοι πουλούσαν τα κτήματά τους, κάποια νύχτα η Αγία Μαρίνα εμφανίστηκε στον ύπνο ενός κατοίκου του Θραψανού με το όνομα Ιωάννης Καπαρουνάκης. Τον προέτρεψε να αγοράσει αυτός τα κτήματα για να μην πέσουν στα χέρια κάποιου Τούρκου που ενδιαφερόταν. Ο άνθρωπος αυτός βρήκε το ιερό που είχε καλυφθεί από τους θάμνους και το 1901 κτίστηκε το μοναστήρι. Από τότε άρχισαν τα θαύματά της. Σε καθημερινή σχεδόν βάση οι κάτοικοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλον τί θαύμα έκανε η Αγία Μαρίνα.

Αναμφισβήτητο πειστήριο αποτελεί και το μικρό φίδι που βρίσκεται ακόμη στην εκκλησία και το οποίο είχε βγει από το στομάχι μιας τσιγγάνας. Πριν από 30 χρόνια περίπου, είχαν φέρει μια τσιγγάνα η οποία είχε δαιμονιστεί και δεν ήθελε να μπει μέσα στην εκκλησία, φώναζε και έβριζε συνεχώς. Οταν της έφεραν τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας, ένα μικρό φίδι βγήκε από το στόμα της. Θαύματα όμως δεν γίνονται μόνο την ημέρα που γιορτάζει αλλά κάθε φορά που η πίστη του ανθρώπου είναι ισχυρή.