ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Τοπικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Παραχωρείται στον Δήμο και γίνεται Πινακοθήκη
Για 25 χρόνια στον Δήμο Ηρακλείου το ιστορικό κτίριο Κοθρή - ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝΜε τη θετική εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων αναχωρεί για το Υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου, να αναλάβει την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου Κοθρή, με σκοπό να λειτουργήσει στο εσωτερικό του Δημοτική Πινακοθήκη. Πρόκειται για το σημαντικότερο νεοκλασικό του Ηρακλείου, που εξακολουθεί να παραμένει όρθιο χάρη στη φιλοτιμία του, σε πείσμα της μακροχρόνιας και προσβλητικής αδιαφορίας της πολιτείας που γυρίζει εδώ και χρόνια την πλάτη της σε έναν από τους πιο εκλεκτούς μάρτυρες της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Το τριόροφο διατηρητέο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Επιμενίδου και 25ης Αυγούστου, γνωστό ως μέγαρο Λιοπυράκη, φέρει τη σφραγίδα της αρχιτεκτονικής μελέτης του κορυφαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού. Το ιστορικό αυτό κτίριο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση απαράδεκτης εγκατάλειψης, που προκάλεσε βαρύτατα πλήγματα στη στατική του επάρκεια.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου έχει τεκμηριώσει ότι μπορεί να αναλάβει το σημαντικό έργο της αποκατάστασης του συγκεκριμένου κτιρίου μέσα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν περιληφθεί μια σειρά από μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη. Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων υιοθετεί το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για την παραχώρηση του κτιρίου για 25 χρόνια με σκοπό να εγκαταστήσει στο εσωτερικό του Δημοτική Πινακοθήκη και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η θετική εισήγηση της τοπικής Εφορείας ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση του πολύ σημαντικού αυτού κτίσματος το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι περικυκλωμένο από υποστηλώματα, προκειμένου να προστατευτούν οι περαστικοί από μια πιθανή αποκόλληση από τις αλλεπάλληλες ρηγματώσεις που φέρει.

Το κτίριο που κάποτε δέσποζε με περηφάνια στην πασίγνωστη οδό Πλάνης βιώνει εδώ και χρόνια ένα θλιβερό παρόν, πίσω από το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα που έχει τοποθετηθεί, αντιμέτωπο με την αγωνία του εφιάλτη ενός άδοξου τέλους, που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι πρωτοβουλίες για τη στατική του ενίσχυση την αποκατάσταση και την αξιοποίησή του. Αυτό άλλωστε αποτελεί και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας που ζητά με κάθε τρόπο να σωθεί και να αναδειχτεί το κορυφαίο κτιριακό δείγμα ρομαντικού νεοκλασικισμού στην πόλη.Το ιστορικό του κτιρίου

Όπως είναι γνωστό, στους ισόγειους χώρους του κτιρίου λειτουργούν καταστήματα, ενώ ο πρώτος και δεύτερος όροφος παλαιότερα είχαν αξιοποιηθεί ως κατοικίες. Αρχικά ζούσε εκεί η οικογένεια των γνωστών Ηρακλειωτών Λιοπυράκη και στη συνέχεια η οικογένεια των επίσης γνωστών επιχειρηματιών Τζωρτζάκη και του βουλευτή του νομού Λασιθίου Κοθρή. Στα τέλη της 10ετίας του ΄70 το κτίριο στέγασε την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η υπηρεσία παρέμεινε εκεί αρκετά χρόνια, ώσπου μετακόμισε στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο σημαντικό κτίριο του καπνοκοπτηρίου (το μοναδικό βιομηχανικό κτίριο της πόλης που αποκαταστάθηκε). Η απομάκρυνση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σηματοδότησε και το άδειασμα των ορόφων του μεγάρου Λιοπυράκη που από τότε ερήμωσαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ξανά.

Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, του οποίου τα κεντρικά στελέχη ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις προτάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του που είχαν κατατεθεί σε τοπικό επίπεδο.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
11/8/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions