Είναι δύο καλλιτέχνες απ’ αυτούς που η προίκα των τραγουδιών τους είναι και ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της ελληνικής μουσικής αλλά και της παράδοσης αυτού του τόπου. Η σύμπραξη στη σκηνή του Βασίλη Σκουλά και του Παντελή Θαλασσινού φέτος το καλοκαίρι υπόσχεται ένα ταξίδι στα πέλαγα των πιο γνωστών τους τραγουδιών, γιατί, όπως τονίζουν, μιλώντας στην “Π’’, τους το οφείλουν, αφού αυτά τους έκαναν γνωστούς, ενώ σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται τραγούδια που τους συγκινούν και έχουν να προσφέρουν πραγματική ψυχική αγωγή στο κοινό.

Η φετινή συνεργασία πέρα από τις εμφανίσεις ο ένας στο πρόγραμμα του άλλου, έγινε με αφετηρία τη φιλία και την αλληλοεκτίμηση που τους ενώνει, γι’ αυτό και δεν χρειάστηκε να βρούνε ιδιαίτερα ‘πατήματα για να ταιριάξουν πάνω στη σκηνή. “Δε χρειάζεται”, όπως λένε “να βρούνε πατήματα να ταιριάξουν δυο φίλοι, ταιριάζουν στη ζωή, άρα μοιραία και στη μουσική. Ο ένας κάνει αυτό που αρέσει στον άλλο και δεν μπορει να το κάνει.’’

Οι δύο σημαντικοί καλλιτέχνες με… εισιτήριο στην τσέπη τους τα τραγούδια και τις μουσικές τους δεν πτοούνται με τα … άνθη του χρόνου και δεν τρομάζουν με τις αλλαγες.

“Η δύναμή μας είναι ο λόγος μας και η μουσική που μάθαμε να παίζουμε ως τα τώρα. Δόξα τω Θεώ οι αποσκευές μας είναι γεμάτες απ’ αυτά τα δύο και πορευόμαστε πάνω σ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργίας και σκέψης. Για μας τώρα είναι αργά να τ’ αλλάξουμε αυτό κι είναι καλύτερα!’’.

Στις εποχές όμως που ζούμε, όπως τονίζουν, ο φόβος υπάρχει στον “απογοητευμένο και παραιτημένο μέσο και μικρό ταξικά άνθρωπο που πιέζεται απ όλες τις πλευρές. Κι αυτόν καλούμε να έρθει να ενώσουμε τις φωνές μας κι αν δεν έχει να πληρώσει θα βρούμε τροπο να μπει. Δεν είμαστε επιχείρηση”.



“Δεν φοβόμαστε γιατί έχουμε φτερά τους φίλους μας”

-Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε στην κοινή σας συναυλία;

“Σ’ αυτή τη συναυλία τα τραγούδια που θα ακουστούν, πρωτίστως, είναι τα τραγούδια που μας έκαναν γνωστούς, το οφείλουμε και στα ίδια άλλωστε… κατά δεύτερον, τραγούδια που μας συγκινούν και εκτιμούμε ότι πρέπει να λέγονται στις συναυλίες που έχουν να προσφέρουν πραγματική ψυχική αγωγή στο κοινό.. μετά έχουμε και τα τραγούδια που έχουμε συνεργαστεί κατά το παρελθόν δισκογραφικά.

-Πώς προέκυψε η καλοκαιρινή αυτή συνεργασία;

“Πάντοτε συμμετείχαμε σαν guests ο ένας στο πρόγραμμα του άλλου, και η μόνη μας επίσημη συνεργασία ήταν κάποιες μεμονομένες εμφανίσεις. Φέτος αποφασίσαμε με αφετηρία τη φιλία μας και την αλληλοεκτίμηση, να το κάνουμε αυτό πράξη, να δείξουμε και στον κόσμο ότι μαζί περνάμε καλά.

-Δώσατε σ’ αυτή τη μουσική συνάντηση τον τίτλο ‘’Και χωρίς φτερά δεν φοβάμαι’’. Αντικατοπτρίζει κατά κάποιον τρόπο την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει εξαιτίας της κρίσης;

“Ο τίτλος είναι παρμένος απο το εξαίρετο τραγούδι του Μιχάλη Νικολούδη και του Πάρη Μήτσου, που ο Βασίλης έκανε τεράστια επιτυχία..Όταν μας το πρότεινε ο Άρης, ο παραγωγός αυτών των συναυλιών κι οι δύο ενθουσιαστήκαμε. Κάποτε μας έδιναν φτερά να πετάξουμε, υπήρχε αρωγή... Σήμερα καλούμεθα να πετάξουμε με τα μόνα φτερά, αυτά που μας δίνουν ο κόσμος, και γενικώτερα όσοι αγαπούν αυτό που κάνουμε. Θα συμπληρώναμε στο στίχο, ότι δε φοβόμαστε, γιατί έχουμε φτερά τους φίλους μας.

-Γιατί κατά τη γνώμη σας δεν πρέπει ο Ελλήνας να φοβαται;

“Εμείς δε φοβόμαστε γιατί αυτό που κάνουμε μας προσφέρει μια ελευθερία κι ένα βήμα να εκφραστούμε. Να επικοινωνήσουμε τις ιδέες μας και να ανταλλάξουμε το ψυχικό μας βάρος μέσω του τραγουδιού. Το ίδιο συμβαίνει και σ’ αυτόν που πάει να ακούσει μια συναυλία, σοβαρή, με λόγο ύπαρξης. Ο φόβος, όμως, υπάρχει στον απογοητευμένο και παραιτημένο μέσο και μικρό, ταξικά, άνθρωπο που πιέζεται απ’ όλες τις πλευρές. Κι αυτόν καλούμε να έρθει να ενώσουμε τις φωνές μας κι αν δεν έχει να πληρώσει θα βρούμε τροπο να μπει. Δεν είμαστε επιχείρηση”.



“Ο Παντελής είναι όπως λέμε στην Κρήτη, ζαχαροζυμωμένο”

- Εσείς, κύριε Σκουλά, τι θαυμάζετε στον κ. Θαλασσινό;

Πριν ακόμα γνωρίσω προσωπικά τον Παντελή, η δουλειά του μου εξέπεμπε μια αύρα και ένα συναίσθημα τόσο όμορφο και ιδιαίτερο που είχα και την επιθυμία να τον γνωρίσω από κοντά. Κυριολεκτικά από την πρώτη μας συνάντηση κατάλαβα ότι όχι μόνο τυχαία δεν ήταν τα συναισθήματα που είχα πριν τον γνωρίσω, αλλά επιβεβαιώθηκα ότι, εκτός από ένα σπάνιο μουσικό ταλέντο, πρόκειται για έναν μοναδικό άνθρωπο “ζαχαροζυμωμένο”, όπως λέμε στην Κρήτη.



“Ο Βασίλης Σκουλάς είναι η αξιοπρέπεια προσωποποιημένη”

-Κυριε Θαλασσινέ, τι είναι αυτό που θαυμάζετε στον κ. Σκουλά;

“Ο Βασίλης Σκουλάς είναι ένας άνθρωπος που σε κάνει φίλο του απ’ την πρώτη στιγμή. Δε χάνει το χιούμορ του, που ξεχειλίζει. Όσα χρόνια κι αν τον ξέρεις, σου έρχεται να του μιλήσεις στον πληθυντικό. Είναι ένας πολύ μεγάλος τραγουδιστής, όλων των γενεών και το θαυμασμό και το σεβασμό που εισπράττει δεν τον ανταλλάσσει. Είναι η αξιοπρέπεια προσωποποιημένη”.



“Πάντα θα ελπίζουμε, γιατί η ελπίδα μαζί με την αγάπη είναι η σπίθα της ζωής”

-Αν και έχετε ξανασυνεργαστεί, ήταν εύκολο να βρείτε τα πατήματα ο ένας του άλλου ώστε να δέσετε πάνω στη σκηνή και όχι μόνο;

“Δε χρειάζεται να βρούνε πατήματα να ταιριάξουν δυο φίλοι, ταιριάζουν στη ζωή, άρα μοιραία και στη μουσική. Ο ένας κάνει αυτο που αρέσει στον άλλο και δεν μπορει να το κάνει”.

-Ποια είναι τα αρνητικά αλλά πιθανόν και τα θετικά από την εξέλιξη της τεχνολογίας όσον αφορά τη μουσική; Σας τρομάζει η αλλαγή;

“Δε μας τρομάζει αυτή η αλλαγή, γιατι είμαστε εξοικειωμένοι και προσπαθούμε την τεχνολογία να τη χρησιμοποιούμε ωφέλιμα. Μας τρομάζει όμως η πολύ γρήγορη ταχύτητα των εξελίξεων πάνω σ αυτήν”.

-Σε μια εποχή που πάντως όλα αλλάζουν από που παίρνετε δύναμη για να συνεχίσετε προσωπικά και καλλιτεχνικά;

“Η δύναμή μας είναι ο λόγος μας και η μουσική που μάθαμε να παίζουμε ώς τα τώρα. Δόξα τω Θεώ οι αποσκευές μας είναι γεμάτες απ’ αυτά τα δυό, και πορευόμαστε πάνω σ αυτόν τον τρόπο δημιουργίας και σκέψης. Για μας τώρα είναι αργά να τ’ αλλάξουμε αυτό, κι είναι καλύτερα!

-Γενικώς, εσείς είστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε άσπρη μέρα;

“Για να δούμε άσπρη μέρα θα πρέπει να αντιδράσουμε στις αποφάσεις που εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να υπάρξη δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ευνομία και γενικότερα δημοκρατική συμπεριφορά. Απο μικρή κλίμακα, από μέσα απ’ το σπίτι μας απ’ το καφενείο, μέχρι την άκρη του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά ακόμη κι αν δε φαίνεται κάτι, πάντα θα ελπίζουμε, γιατι η ελπίδα μαζί με την αγάπη είναι η σπίθα της ζωής.



Την Κυριακή 13 Αυγούστου στο Ηράκλειο

Ο Βασίλης Σκουλάς και ο Παντελής Θαλασσινός με την ανάγκη κι επιθυμία να μας αφήσουν πολλά γλυκά σημάδια της σύμπραξης τους, στις καρδιές και τις σκέψεις μας, θα εμφανιστούν τον Αύγουστο στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη, 10 του μήνα, θα εμφανιστούν στην πλαζ ΕΟΤ στον Αγιο Νικόλαο, το Σάββατο 12 στο Δασάκι Κουτσουρά σην Ιεράπετρα και την Κυριακή 13 Αυγούστου στο κηποθέατρο ‘’Νίκος Καζαντζάκης” στο Ηράκλειο.

Μαζί τους σ’ αυτό το μοναδικό μελωδικό ταξίδι οι ξεχωριστοί μουσικοί και τεχνικοί τους:

Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο, 

Σωτήρης Μαργώνης βιολί, 

Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, 

Λευτέρης Χαβουτσάς κλασική κιθάρα, 

Φίλιππος Πακο Λευκαδίτης τύμπανα, κρουστά, 

Γιάννης Σπαχής λαούτο,

Μιχάλης Κονταξάκης μαντολίνο,

Γιώργος Καρυώτης και Ευτύχιος Γιαννακούρας σχεδιασμός ήχου-ηχοληψία.

Ηχητική κάλυψη: ΤΙΜ SOUND, Τίμος Βροντάκης

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός, Γιώργος Ρωμανιουδάκης (Ρωμανός), Γιώργος Κοντοχριστοφής

Ηράκλειο: Είσοδος: 15 ευρώ / Προπώληση / ανέργων / φοιτητικό 13 ευρώ ΑμΕΑ / παιδιά (έως 12 ετών) Δωρεάν.

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr, 11876

Σημεία προπώλησης:

Ηράκλειο: Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης (2810 227500), Δισκοπωλείο ΑΕΡΑΚΗΣ (2810 225758).

Μεγάλοι χορηγοί: Μινωικές Γραμμές - Αξιον Εστί - Βιολογική Μελισσοκομία.

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα “Πατρίς”, TV CRETA – OGDOO.GR