Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Με παραλυσία, πιθανόν μη αναστρέψιμη, εισήχθη σε νοσοκομείο του Ηρακλείου νεαρός άνδρας ο οποίος έχει προσβληθεί από κακοκήθεια και προτίμησε όμως τις εναλλακτικές θεραπείες με βιταμίνες και βότανα από τη χημειοθεραπεία. Για τις “θεραπείες” αυτές ενημερώθηκε από το ίντερνετ και το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στο νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών θα μπορούσε να θεραπευτεί εάν λάμβανε χημειοθεραπεία την οποία αρνήθηκε. “Απαγορεύονται οι εναλλακτικές θεραπείες σε κακοήθειες” τονίζουν οι ειδικοί, ωστόσο αρκετοί ασθενείς θέλουν να εγκαταλείψουν τις κλασικές θεραπευτικές μεθόδους και να επιλέξουν εναλλακτικές θέτοντας σε νέους κινδύνους την υγεία τους.



Απαγορεύονται οι εναλλακτικές θεραπείες σε κακοήθειες

Η καθηγήτρια αιματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Παπαδάκη υπογραμμίζει: “Εντύπωση μού έχει κάνει το γεγονός ότι ουδέποτε απευθύνθηκε σε εμάς κάποιος εναλλακτικός “θεραπευτής” για αναζήτηση του ιατρικού ιστορικού (νόσος, φάρμακα κ.λπ.) του ασθενούς. Πού, επομένως, στηρίζεται για τη χορήγηση των “θεραπειών” του; Πού ξέρει τι επιδράσεις θα έχουν στη νόσο που δεν γνωρίζει και τι αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής που επίσης δεν γνωρίζει;

Δεν υπάρχει ουδεμία πιθανότητα ανταπόκρισης αιματολογικής κακοήθειας σε εναλλακτικές “θεραπείες”. Χάνεται πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι ασθενείς σε ανυπέρβλητους κινδύνους. Αλλά και ο συνδυασμός τους με χημειοθεραπεία μπορεί να επιφέρει ανυπέρβλητες επιπλοκές”.

Ο καθηγητής γενικής ιατρικής Χρήστος Λιονής είπε στην “Π”:

“Γνωρίζω πολλούς ασθενείς με καρκίνο, πάρκινσον, άνοια που θέλουν να εγκαταλείψουν τη θεραπεία τους και να αναζητήσουν εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους. Προφανώς αυτό είναι λάθος.

Οι ασθενείς με καρκίνο, σοβαρές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, νευροεκφυλιστικά νοσήματα κ.ά πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι θεραπείες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Ο κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα της επιλογής, αλλά είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο να μην διακόπτει την κλασική θεραπεία του αλλά να συζητάει με τον γιατρό του πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι “και η πίστη βοηθάει τους ασθενείς, αλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να νομίζουν ότι το λάδι από το καντήλι θα τους κάνει καλά”...

“Οι ασθενείς πρέπει να εμπιστεύονται τον γιατρό τους, να μιλάνε μαζί του, να συζητούν την κατάσταση της υγείας τους, να ακολουθούν τη θεραπεία τους και να φροντίζουν να είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση γιατί οι σκέψεις, θετικές ή αρνητικές, επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού τόνισε ο καθηγητής ΩΡΛ Μανώλης Χελιδόνης. Ο γιατρός δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης ανέφερε:

“Υπάρχει μια τάση για τις εναλλακτικές θεραπείες που βρίσκουν βήμα διαφήμισης και προβολής στο διαδίκτυο. Σε σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, τα κλασικά θεραπευτικά σχήματα, είναι μονόδρομος, δεν μπορείς να παίζεις με τη ζωή σου” υπογράμμισε και συμπλήρωσε: “Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στα σοβαρά νοσήματα δεν έχουν θέση οι εναλλακτικές θεραπείες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι γιατροί κι όμως δίνουν ιατρικές θεραπείες και σου λένε “εγώ θα σε κάνω καλά”. Ας μάθει ο κόσμος να ενημερώνεται σωστά, να μην παρασύρεται και σίγουρα να μιλάει με τον θεράποντα γιατρό του πριν κάνει οτιδήποτε εναλλακτικό”.