ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τι;

Του Γιάννη Μιχελογιαννάκη*

Μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από 3 χρόνια, με το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,375%, τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα. Πρέπει να αναλυθεί γιατί ήταν επιτυχημένη η έξοδος αλλά και ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις τις κυβέρνησης την επόμενη μέρα.

Η εφημερίδα “Αυγή” σε τεκμηριωμένο άρθρο της αναλύει τις διαφορές του ομολόγου του 2014 με του 2017 και τις συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι την πρώτη φορά που βγήκε η Κύπρος στις αγορές, έχοντας εκπληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα,απέσπασε τιμή 4,75% και πέρασαν 3 χρόνια για να αποσπάσει τιμή με 2,75% για 7ετες ομόλογο. Το 2014 πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν χρονιά υπερεπάρκειας ρευστότητας. Είναι αλήθεια ότι το spread ήταν μικρότερο το 2014, όμως τώρα υπάρχει πρόγραμμα που δεν υπήρχε το 2014 και είναι πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα που συμπιέζει τα γερμανικά επιτόκια. Με το PSI τα ομόλογα κατέρρευσαν και οι αποδόσεις ξεπέρασαν το 20%. Μια άλλη εξαιρετικά σημαντική διαφορά του ομολόγου του 2014 με του 2017 αφορά το αγγλικό δίκαιο, και το ομόλογο του 2014 και το PSI ήταν με αγγλικό δίκαιο. Τέλος στο ομόλογο του 2014 την επόμενη μέρα, η απόδοση του εκτοξεύτηκε στο 5.13% γιατί αμέσως πουλήθηκε ενώ στου 2017 το ομόλογο την επόμενη μέρα η απόδοση του ήταν 4,47%. Αυτό οφείλεται στο ότι η πλειοψηφία των αγοραστών αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, το 45% προέρχεται από τις ΗΠΑ και το 25% από τη Μεγ. Βρετανία.

Μετά τη σωστή χρονικά έξοδο στις αγορές αρχίζει ένας μαραθώνιος για την κυβέρνηση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις αλλαγές στην πρωτοβάθμια υγεία και στα πανεπιστήμια, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προώθηση των επενδύσεων, στο γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στην ολοκλήρωση των περιφερειακών συνεδρίων μέχρι τον Νοέμβριο, σε μέτρα στήριξης των κοινωνικά αδυνάτων, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη συνταγματική αναθεώρηση, στον νέο Καλλικράτη, στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, στην οργάνωση της νέας εξόδου στις αγορές,και όλα αυτά μέχρι το τέλος του έτους. Μόνο έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο για αναστροφή του κλίματος.

*Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
8/8/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions