Τους περυσινούς τζίρους περιμένουν οι εστιάτορες του Ρεθύμνου. Αυτό λέει ο Ανδρέας Κλαψινός, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες από τις χώρες της Ευρώπης βιώνουν τις ίδιες οικονομικές δυσκολίες με τους Έλληνες, δυσκολίες που αντικατοπτρίζονται στις αγορές τους: «…αλλά και στο φαινόμενο του παζαριού που κάνουν στο φαγητό ρωτώντας για παράδειγμα αν το τυρί στη μακαρονάδα χρεώνεται έξτρα ή αν φάνε 4 άτομα θα γίνει καλύτερη τιμή», είπε ο κ. Κλαψινός.

Στα καταστήματα της εστίασης το σύνολο σχεδόν των επιχειρηματιών έχουν αναρτήσει πλήρες μενού, με την τιμή να φτάνει το πολύ τα 20 ευρώ κατά άτομο με πλήρες μενού και κρασί. «Είναι μία προσπάθεια να προσελκύσουμε κόσμο βλέποντας τη δυσκολία του να ξοδέψουν ακόμη και για τη διατροφή τους οι τουρίστες που έχουν κατακλύσει τόσο την πόλη όσο και το νομό», ανέφερε ο πρόεδρος λέγοντας ότι η κάθοδος των Ελλήνων και των αποδήμων Κρητικών αυτό το μήνα θα δώσει μία ανάσα στον κλάδο, δεδομένου ότι οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι πελάτες εδώ και πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του ο Αυγουστάκης Χάρης, επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του συλλόγου εστίασης, είπε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπάρχει αύξηση της δουλειάς και της κατανάλωσης η οποία όμως: «…είναι δυσανάλογη με την αύξηση στις πληρότητες των ξενοδοχείων και στην αύξηση του κύματος των τουριστών. Γνωρίζω ότι αυτή η συνθήκη επικρατεί και στο Ηράκλειο και τούτο συμβαίνει, διότι έχει μειωθεί κατά πολύ η κατά- κεφαλήν κατανάλωση από πλευράς των τουριστών, γεγονός που προβληματίζει για το τι θα συμβεί μόλις και πάλι ο νομός αδειάσει από κόσμο».

Η χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει στα ίδια περυσινά επίπεδα με μία μικρή αυξητική τάση το κέρδος της οποίας όμως, σύμφωνα με τον κ. Αυγουστάκη, θα δοθεί όσο αυτό είναι εφικτό στα αυξημένα ποσά του ΦΠΑ και στην αυξημένη φορολογία η οποία: «… έχει καθηλώσει το σύνολο του εμπορικού κόσμου και όλων όσων ασχολούνται με την εστίαση», είπε.