ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Τοπικά Νέα :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


ΓΩΝΙΕΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ : Σε καλό δρόμο οι μελέτες του ναού της Παναγίας

Η πορεία της μελέτης συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης ενός αξιόλογου θρησκευτικού μνημείου, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Γωνιές, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Γαζίου με πρωτοβουλία του δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Άρης Σαλούστρος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μαρκατάτος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γωνιών Γιάννης Παντερής, ο εφημέριος των Γωνιών π. Νεκτάριος Ζαχαριουδάκης, μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Γιώργος Τζωράκης, έγινε ενημέρωση για την πορεία της μελέτης του Ιερού Ναού, ο οποίος εμφανίζει σημαντικά στατικά και άλλα προβλήματα. 

Ο Ναός της Παναγίας, όπως αποκαλείται από τους κατοίκους του χωριού, που αποτελεί αξιόλογο κτίσμα του 13ου αιώνα, βρίσκεται από καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του δήμου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Σχετικά πρόσφατη είναι άλλωστε και η ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης του πλούσιου τοιχογραφικού διακόσμου του ναού, που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 200.000 ευρώ. Στην τελευταία συνάντηση, που είχε ως στόχο την επέκταση της παρέμβασης στο αρχιτεκτονικό πλέον σκέλος του μνημείου,  σε συνεννόηση με τον μελετητή κ. Ηρακλή Πυργιαννάκη και την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, προκειμένου να προχωρήσουν  οι απαιτούμενες μελέτες και το σημαντικό αυτό μνημείο να τύχει της δέουσας προστασίας και συντήρησης. 

 Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης εξήρε τη σημασία του Ι.Ν. της Παναγίας ως εκκλησιαστικού μνημείου και συνεχάρη το εκκλησιαστικό συμβούλιο για τις έως τώρα δράσεις του, με στόχο την προστασία του. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι ο δήμος θα αναλάβει τις συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τα κόστη των απαιτούμενων προπαρασκευαστικών εργασιών για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της πολύπλευρης μελέτης που απαιτείται για τέτοιους είδους μνημεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο μνημειακός πλούτος της περιοχής του Δήμου Μαλεβιζίου», τόνισε ο Κ. Μαμουλάκης, «η προστασία και ανάδειξή του, έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών μας, οι οποίοι άλλωστε σηματοδοτούν την πλούσια πολιτιστική ιστορία του τόπου μας. Οι τοιχογραφίες του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Γωνιών έχουν ήδη, τα προηγούμενα χρόνια, δεχθεί τη φροντίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ελπίζω ότι με την καλή συνεννόηση των εμπλεκομένων φορέων, σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας μια αξιόλογη μελέτη αποκατάστασης του συνολικού μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του, προκειμένου μελλοντικά το έργο να μπορεί να πραγματοποιηθεί, εντασσόμενο σε σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης».

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
8/8/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions