ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


“Η κάλπικη λίρα...”

Του Μαρίνου Παττακού

Παρακολουθώντας τα θέματα της Ελληνικής πολιτικής επικερότητας, τις δηλώσεις, τις συζητήσεις και τις αποκαλύψεις για το κρυφό σχέδιο εφαρμογής του παράλληλου νομίσματος, που ρίχνουν φως στη σκοτεινή περίοδο του 2015, πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε ξαφνικά στη μνήμη μας η ιστορία της γνωστής ελληνικής ταινίας του 1955, με τίτλο «Η κάλπικη λίρα».

Οι λόγοι βέβαια, που οδήγησαν τη σκέψη μας ήταν η κωμική, αλλά και δραματική έκφραση του σεναρίου που σημειολογικά και μεταφορικά σχετίζεται με το άδοξο τέλος ενός επιπόλαιου και επικίνδυνου έργου, όπως εκείνο του σχεδίου με το παράλληλο νόμισμα που επιχειρήθηκε να περάσει τότε η σημερινή κυβέρνηση.

Τον Νοέμβριο του 2014, η ελληνική οικονομία φαινόταν να μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, η χώρα σημείωνε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματευόταν με τους δανειστές τη λήψη νέας προληπτικής πιστωτικής πολιτικής, προκειμένου πραγματικά να υπάρξει οριστική έξοδος από τα μνημόνια.

Την ίδια περίοδο η Αριστερά ανακοίνωνε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θα έσκιζε τα μνημόνια σε μία νύχτα με ένα νόμο. Θα έδιωχνε τους εργολάβους από τους αυτοκινητόδρομους και σε συνεργασία με το κίνημα «Δεν πληρώνω» θα καταργούσε τα διόδια. Θα καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και θα εξασφάλιζε δισεκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες της χώρας.

Θα προέβαινε σε μονομερή διαγραφή του χρέους και θα καταργούσε τη λιτότητα.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους θα κατέληγαν αμέσως σε συμφωνία και η καγκελάριος Μέρκελ θα παρακαλούσε για να μας δανείσει.

Την ίδια περίοδο στελέχη της Αριστεράς ως μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας συνεργάζονταν και προετοιμάζονταν,για να δημιουργήσουν ένα παράλληλο νόμισμα, νέο σύστημα πληρωμών σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές. Σκοπός τους ήταν η εξουσία, και στην ανάγκη ακόμη και με παράλληλο νόμισμα.

Όλοι το είχαν κρυφό μυστικό, ένα νέο σύστημα πληρωμών αυτονομημένο από τις τράπεζες, και έδειχναν αισιόδοξοι, ικανοποιημένοι και αποφασισμένοι.Παράλληλο νόμισμα, παράλληλο πρόγραμμα σε ένα παράλληλο δικό τους κόσμο, που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.

Ευτυχώς για τη χώρα τότε ο βασικός υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης έφυγε πεπεισμένος ότι είχε δίκιο και δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει το έργο του.

Όμως, η ζημιά είχε γίνει, οι τράπεζες έκλεισαν και οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών οικονομικών αναλυτών, έχασαν πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι τα έχουν καταφέρει, προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες που παραμένουν απαθείς, εξουθενωμένοι από την υπερφορολόγηση. Εξακολουθούν να βρίσκονται στο δικό τους παράλληλο κόσμο, γι αυτό και καθυστέρησαν την τελευταία αξιολόγηση ζημιώνοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία.Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, απλά τα επαναλαμβάνουμε για να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες ότι τελικά είναι τυχεροί που ο Βαρουφάκης δεν κατάφερε να εφαρμόσει στην Ελλάδα το σχέδιο με το παράλληλο νόμισμα. Γιατί οι Έλληνες θα αναγκάζονταν να περιφέρονται απογοητευμένοι για να εξαργυρώσουν ένα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα, όπως ο συμπαθής πρωταγωνιστής της παλιάς ελληνικής ταινίας με τον τίτλο, «η κάλπικη λίρα».

* Ο Μαρίνος Παττακός είναι πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
14/7/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions