ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Αποφάσεις και προκλήσεις

Του Μανόλη Πετράκη*

Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μια διαρκής προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την επανένωση και την ανανέωση του χώρου της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Μια προσπάθεια που, αφού πέρασε από διάφορα στάδια, πλέον έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα.

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διεξήχθη το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με τον βαθύ ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό διάλογο, που έχει διεξαχθεί και προσυνεδριακά όλο το τελευταίο διάστημα.

Και ο ξεκάθαρος οδικός χάρτης που διαμόρφωσε για την επανένωση του χώρου και την ανάδειξη ηγεσίας απαντούν οριστικά σε όλες τις πραγματικές ή επίπλαστες δυσκολίες, που υπήρχαν μέχρι σήμερα, και δεν επέτρεπαν να γίνει ξανά η δημοκρατική παράταξη χρήσιμη, μεγάλη και ισχυρή.

Πλέον, έχουν δημιουργηθεί οι αντικειμενικές συνθήκες, για να προχωρήσει αποφασιστικά η ένωση των δυνάμεων του χώρου. Σήμερα όλοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Και όσοι δεν συμμετάσχουν έχουν ιδία και μεγάλη ευθύνη. Φυσικά, για να είναι επιτυχές το τελικό αποτέλεσμα έχουν τεθεί ή απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Οι οποίες πλέον είναι ξεκάθαρες:

1. Η τοποθέτηση της ΔΗ.ΣΥ. στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς, με ό,τι αυτό σημαίνει για την στάση μας απέναντι στα διλήμματα : Αριστεράς – δεξιάς, Προόδου – συντήρησης, Ευρωπαϊσμού – αντιευρωπαϊσμού και Εκσυγχρονισμού – Λαϊκισμού.Ταυτόχρονα, αυτή η οριοθέτηση οδηγεί και στην αποσαφήνιση του ρόλου του πολιτικού «κέντρου» εντός του χώρου. Το «κέντρο» είναι απαραίτητη συνιστώσα της προσπάθειας συγκρότησης μιας μεταρρυθμιστικής παράταξης. Αλλά δεν είναι η «ταυτότητα» και η «ψυχή» της παράταξης! Αυτή επιβάλλεται να είναι σοσιαλδημοκρατική. Σε συνδυασμό με την πατριωτική & κοινωνική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, την κουλτούρα της ανανεωτικής αριστεράς και την αρχή διασφάλισης της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

2. Η σαφής οριοθέτηση της φυσιογνωμίας της ΔΗ.ΣΥ. απέναντι στον ιδεολογικό και ιστορικό της αντίπαλο, τη ΝΔ. Μια οριοθέτηση που είναι συνεχώς επίκαιρη, αφού δεν υπάρχει τίποτα στη σημερινή ΝΔ που, να δείχνει ότι έχει αναγνωρίσει τα καταστροφικά πεπραγμένα της. Ή έστω, ότι έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που να ενισχύει τη διαφάνεια, την αποκέντρωση, τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, τη διάχυση της ανάπτυξης, την καταπολέμηση του παρασιτισμού και πολλά άλλα τα οποία έχει ανάγκη η χώρα.

3. Η πολιτική και στρατηγική τοποθέτηση ΔΗ.ΣΥ. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ & τους συνοδοιπόρους του, την καραμανλική δεξιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα διλήμματα που έχουν τεθεί τα τελευταία 7 χρόνια εκπροσωπεί το αντίθετο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς! Τον λαϊκισμό, που δίχασε και εξαπάτησε την ελληνική κοινωνία. Τον αντιευρωπαϊσμό, που έθεσε σε κίνδυνο τη θεσμική υπόσταση και τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Τη συντήρηση κάθε στρέβλωσης της μεταπολίτευσης, που μας κρατάει βαλτωμένους στην πραγματική εθνική κρίση. Και εντέλει τη μετάλλαξη του σε έναν άξιο δεξιό «σύντροφο» της ακροδεξιάς του Πάνου Καμμένου και της «καραμανλικής» παρασιτοκρατίας.

4. Η σαφής τοποθέτηση της ΔΗΣΥ στο στρατόπεδο της πολιτικής ομαλότητας και της συνεννόησης για την έξοδο από την κρίση.

Δηλαδή, τη διάθεση να συμβάλει με κάθε τρόπο στην έξοδο της χώρας από τη κρίση, είτε από την θέση της δημιουργικής αντιπολίτευσης, είτε ως μέλος μιας ισχυρής και μεταρρυθμιστικής αλλά όχι «ετεροβαρούς» κυβερνητικής λύσης. Λύσης που, όμως θα υπηρετεί συγκεκριμένες αρχές και αξίες, θα στηρίζεται σε μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα, θα επιδιώκει διακριτούς στόχους και θα έχει σαφή χρονοδιαγράμματα. Δηλαδή, λύση η οποία θα προταθεί στον λαό προεκλογικά και για την οποία οφείλουν να πάρουν θέση όσοι επιδιώξουν συνεργασία με τη ΔΗ.ΣΥ. 5. Η αλλαγή υποδείγματος ύφους και ήθους της εξουσίας μέσα από την αλλαγή της ΔΗ.ΣΥ. και την ανανέωση της.Είναι προφανές ότι η ΔΗ.ΣΥ. δεν πρόκειται να πείσει κανέναν, αν δεν αλλάξει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 21ου αιώνα. Και αν δεν «πετάξει» τα λάθη, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές του παρελθόντος. Όχι μόνο κεντρικά, αλλά και σε κάθε περιφέρεια, δήμο, κοινωνικό, επιστημονικό και συνδικαλιστικό θεσμό της χώρας.Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς το νέο, ενιαίο θεσμικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα. Ένα κόμμα που θα λειτουργεί με διαφάνεια, συλλογικότητα και με δομικές διαδικασίες διαρκούς ανανέωσης.Τα παραπάνω είναι οι ελάχιστες ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις, για να πετύχει η ΔΗ.ΣΥ. όσα διακηρύττει για τη χώρα, τον λαό και την παράταξη. Είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το προσεχές διάστημα.

*Ο Μανόλης Πετράκης είναι πληροφορικός - μέλος της συντονιστικής γραμματείας των ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και του Περιφερειακού Συντονιστικού Κρήτης & του Συντονιστικού Νομού Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
8/7/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions