Ένα ισχυρότατο ηλεκτροσόκ προκάλεσε στην τοπική αυτοδιοίκηση η επιβολή των capital controls, με αιχμή του δόρατος τα τεχνικά έργα που κινδύνευσαν να τιναχθούν στον αέρα. Χρειάστηκαν μήνες για να μπορέσουν να συνέλθουν οι Δήμοι από την πρωτόγνωρη εμπειρία της επιβολής περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, που έφερε τα πάνω κάτω στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. «Το μάρμαρο» των capital controls πλήρωσαν ακριβά κυρίως τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και είχαν αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, τα οποία δεν μπορούσαν να τηρηθούν, λόγω του εμφράγματος που προκλήθηκε στις τραπεζικές συναλλαγές. Όπως περιγράφει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, «η επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015 αποτέλεσε ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο για τον τεχνικό σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου.

Μεγάλα έργα που βρίσκονταν εκείνη την εποχή σε εξέλιξη (όπως Ανάληψη, Μπαντουβά, Ικάρου κ.α.) και έπρεπε να παραδοθούν μέσα σε συγκεκριμένα, αυστηρά χρονοδιαγράμματα, κόντεψαν να τιναχθούν στον αέρα, εξαιτίας της αδυναμίας των εργοληπτών αφενός να πληρώσουν τα μεροκάματα στο προσωπικό τους και αφετέρου να εισάγουν υλικά από το εξωτερικό, λόγω των συναλλαγματικών περιορισμών που επεβλήθησαν. Βέβαια, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μερικούς μήνες αργότερα, χωρίς όμως ποτέ να επιστρέψει στην κανονικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης σχολιάζει χιουμοριστικά ότι «τα δύο πρώτα χρόνια είναι δύσκολα. Μετά όλα συνηθίζονται». Όπως περιγράφει, η εμπειρία της επιβολής των capital controls ήταν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τη χώρα και ασφαλώς και την αυτοδιοίκηση που όπως είναι φυσικό αντέδρασε μουδιασμένα από την αναστάτωση που επέβαλλαν τα περιοριστικά μέτρα των τραπεζικών συναλλαγών. Με εξαίρεση τα τεχνικά έργα στα οποία πράγματι προκλήθηκαν προβλήματα στην υλοποίηση τους, όλο το υπόλοιπο σύστημα λειτουργίας των Δήμων δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ, με την έννοια ότι όλες οι οικονομικές συναλλαγές στην αυτοδιοίκηση δεν γίνονται με ρευστό, αλλά μέσω των τραπεζών.

Το βασικό πρόβλημα των Δήμων είναι και παραμένει η δραματική υποχρηματοδότησή τους, η οποία ακρωτηριάζει την παραγωγή δημοτικού έργου. Σε ό,τι αφορά στα capital controls, μετά την πρώτη αναστάτωση που είναι φυσικό ότι προκλήθηκε, πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και εξελίσσεται ομαλά.

Η πρόεδρος του συλλόγου εργοληπτών κ. Ανδρούλα Σουρουλλά περιγράφει στην «Π» τις πρώτες εφιαλτικές ώρες και τους ισχυρότατους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στον κατασκευαστικό κλάδο το μεγάλο «κραχ» των capital controls. Οι νέοι περιοριστικοί όροι στις τραπεζικές συναλλαγές που επιβλήθηκαν ήταν πραγματικός “Γολγοθάς” για τους εργολήπτες που αντιμετώπισαν ανυπέρβλητα προβλήματα και στην προμήθεια υλικών και στην πληρωμή των εργαζομένων. Δεκάδες έργα κινδύνευσαν, κυρίως όσα ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και είχαν αυστηρά χρονικά περιθώρια παράδοσης, στα οποία οι εργολάβοι δεν ήταν απλό να ανταποκριθούν, ακριβώς επειδή «πάγωσαν» όλες οι αγορές υλικών. Τα πράγματα ήταν ακόμα πιο οδυνηρά για όσα υλικά έπρεπε να παραγγελθούν από το εξωτερικό, όπου οι δυσκολίες ήταν ακόμα μεγαλύτερες. Χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος μέχρι να μπορέσει ο κλάδος να εγκλιματιστεί στη νέα πραγματικότητα, πράγμα που έγινε με υψηλό τίμημα και μεγάλες δυσκολίες.