ΠΑΤΡΙΣ :: Επιστήμη & Τεχνολογία :: Περιβάλλον :: Εμφάνιση άρθρου
Τεχνολογία Διατροφή Yγεία Περιβάλλον
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Στο μικροσκόπιο των ερευνητών οι αλλαγές των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΚΕΘΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ MERCES

Το θαλάσσιο οικοσύστημα και η βιοποικιλότητα μπαίνουν στο στόχαστρο των επιστημόνων
Το θαλάσσιο οικοσύστημα και η βιοποικιλότητα μπαίνουν στο στόχαστρο των επιστημόνων


Οι επόμενες γενιές δεν θα γνωρίσουν τη θάλασσα όπως την ξέρουμε εμείς. Τα οικοσυστήματα, η βιοποικιλότητα διαρκώς μεταβάλλονται και αυτές οι αλλαγές μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ερευνητών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο MERCES (Αποκατάσταση Οικοσυστημάτων στις Θάλασσες της Ευρώπης). Η πρώτη ετήσια συνάντηση του έργου θα γίνει από την ερχόμενη Τρίτη 20 ως την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Capsis Astoria στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό έργο που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση διάφορων τύπων θαλάσσιων υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη βιοποικιλότητα και στις λειτουργίες, στα αγαθά και στις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων. Το έργο αποτελεί μια πολύ-επιστημονική συνεργασία, στην οποία συμμετέχουν 28 φορείς από 16 διαφορετικές χώρες με 300 ειδικούς επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, και συντονίζεται από το Polytechnic University of Marche της Ιταλίας.

Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με επιστημονικά υπεύθυνο τον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων Δρ. Chris Smith, ο οποίος συντονίζει μία ομάδα νέων, εξειδικευμένων ερευνητών.

«Το MERCES είναι ένα έργο αιχμής, που ξεκινά μια ‘επανάσταση’ στο πώς προσεγγίζουμε τα φυσικά οικοσυστήματα. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τη βιωσιμότητα. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα θαλάσσια υποβαθμισμένα οικοσυστήματα για να διασφαλίσουμε και στις μελλοντικές γενιές τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν» δηλώνει ο καθηγητής Roberto Danovaro, συντονιστής του έργου MERCES.

Το έργο θα προτείνει μέτρα και τρόπους αποκατάστασης των οικοσυστημάτων που θα βοηθήσουν στην αύξηση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και θα ενισχύσουν τις δυνατότητες διαχείρισης και προστασίας του φυσικού κεφαλαίου των θαλασσών της Ευρώπης. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλει στη Γαλάζια Ανάπτυξη αυξάνοντας την επιστημονική γνώση στην Ευρώπη σε θέματα αποκατάστασης θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Αποκατάστασης (restoration agenda), συμβάλλοντας στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, ενισχύοντας τη βιομηχανική ικανότητα και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια αγορά, και με την προσφορά νέων θέσεων εργασίας.

Το έργο ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2016 και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Στο Ηράκλειο η “καρδιά” του έργου

Στη συνάντηση που θα γίνει στο Ηράκλειο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 60 επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο έργο. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν με ειδικές ομιλίες καταξιωμένοι προσκεκλημένοι επιστήμονες όπως η Δρ. Cindy Van Dover, Διευθύντρια του Duke Marine Lab της Β. Καρολίνας των Η.Π.Α., και ο Δρ. James Aronson, του Missouri Botanical Garden και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της διεθνούς κοινότητας Society for Ecological Restoration (SER).

Θα παραστεί και η περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή της Δρ. Ελένης Χατζηγιάννη, η οποία την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα αναπτύξει το θέμα της Γαλάζιας Ανάπτυξης και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σε σχέση με την περιβαλλοντική αποκατάσταση, με παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
16/6/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions