ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Για την ταινiα “Ξα μου”: Η Κρήτη στα καλύτερά της

Της Αλίκης Καλλέργη

Μια τίμια, βαθιά ανθρώπινη είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία, που παραδίδει η Κρητικοπούλα μας Κλειώ Φανουράκη με δικά της το σενάριο και τη σκηνοθεσία.

Σε καιρούς δύσκολους με οικονομικούς περιορισμούς που καθιστούν οποιοδήποτε εγχείρημα ριψοκίνδυνο, είναι πολύ αισιόδοξο να βλέπουμε νέους ανθρώπους να αγωνίζονται και να κάνουν πράξη το όραμά τους.

Με γνώμονα αυτά που ξέρει κι αγαπά, ξεκινά την διαδρομή της εμπιστευόμενη, τολμώ να πω το ίδιο αναγνωρισμένους ηθοποιούς όπως τον Γιώργο Χωραφά και απλούς ανθρώπους της κρητικής υπαίθρου όπως τον Γιώργο Σμπώκο. (τους αναφέρω ενδεικτικά) σ’ ένα αληθινό και γνήσιο συγκερασμό μυθοπλασίας και πραγματικότητας.

Ο τίτλος “Ξα μου” απόλυτα εύστοχος απηχεί ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης αλλά συγχρόνως και απόλυτης ελευθερίας, μετουσιωμένου σε άδολη χαρά. Είναι αυτή η ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία του κρητικού λαού που μοιράζεται στον ίδιο βαθμό όλα τα πολύτιμα αγαθά της ζωής. Ξα μου, ξα σου, έχει την ίδια ισχύ, είναι το “πάρε δώσε” των ανθρώπων της που ανοίγουν την καρδιά αλλά και τα σπίτια τους για να δεχτούν το νέο αλλά και να τιμήσουν το παλιό που ξέρουν να υπηρετούν αιώνες πίσω.

Η ιστορία αρχίζει με την παρουσία ενός από ό,τι φαίνεται απελπισμένου ανθρώπου, οικογενειάρχη στη μέση ηλικία, καθισμένου μπροστά στον υπολογιστή με την οθόνη στα “τυχερά παιχνίδια” να προσπαθεί να ξεχαστεί, από την βασανιστική σκέψη της ανεργίας. Ως διευθυντικό στέλεχος μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, έχει παραμείνει χρόνια στην Κρήτη, δημιουργώντας μια καλή ζωή και μια διαμονή σ’ ένα όμορφο σπίτι στην εξοχή. Το ξέσπασμα όμως της κρίσης τον καθιστά ανίσχυρο να διαχειριστεί ψυχολογικά τουλάχιστον τη νέα κατάσταση.

Κι εδώ έρχονται όλα αυτά τα υπέροχα που απολαμβάνουμε όλοι εμείς οι Κρητικοί, κι όχι μόνο, οι Ελληνες γενικότερα, να παίξουν το ρόλο τους. Η μαγεία της φύσης με τον πλούτο της, οι υπέροχες εικόνες θάλασσας και αγροτικών εκτάσεων και προϊόντων που λάμπουν στην εξαιρετική φωτογραφία από τον Θωμά Βαρβία σε συνδυασμό με ατόφιους ανθρώπους της υπαίθρου, θα παρασύρουν τον πρωταγωνιστή σε μια σταθερή ανατροπή δείχνοντάς του το “φως”.

Μαι ταινία που αναδεικνύει με χιούμορ και ευφυία, σταθερές αξίες όπως αυτή της οικογένειας, της αλληλεγγύης και του αφτιασίδωτου δοσίματος ψυχής. Η Κρήτη στα καλύτερά της παρουσιάζεται σαν ένα δίπολο σχήμα εξαιρετικού φυσικού πλούτου αλλά και ανθρώπινου δυναμικού που αιχμαλωτίζει την ματιά και τη σκέψη.

Όλοι οι συντελεστές ξεχωριστοί. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον Γιώργο Χωραφά και τον Λευτέρη Ελευθερίου, που με κέρδισαν με τη σεμνότητα και το ήθος τους αλλά και την πρωτοεμφανιζόμενη στον κινηματογράφο θεατρική ηθοποιό Σοφία Χιλλ και τον νεαρό γιο της Άγγελο, που με εντυπωσίασε με την ωριμότητά του.

Η μουσική επένδυση από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και τον Γιώργο Μανωλάκη ταιριαστή κι “αθόρυβη” δένει απόλυτα με το ύφος και το είδος της εικόνας αναδεικνύοντας συγκινησιακά τα πλάνα.

Κι αφήνω τελευταίους όλους τους συμμετέχοντες ερασιτεχνικά στην ταινία, συγχαίροντας ιδιαιτέρως τον γιατρό Αντώνη Ορφανό που όλοι ψάχνονται σε πια ταινία τον είχαν ξαναδεί αλλά και τον κορυφαίο Γιώργη Σμπώκο για την ερμηνεία τους.

Ελπίζω κι εύχομαι η ταινία να ‘χει την απήχηση που της αξίζει!

Υ.Γ. Θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους τους χορηγούς με πρώτη την Περιφέρεια Κρήτης που την πίστεψαν και την υποστηρίζουν!

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
16/6/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions