ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Οι μειώσεις και τα ασφαλιστικά έσοδα

Του Ιωάννη Ξηρουχάκη*

Στις αρχές του περασμένου μήνα Μάη συμφώνησε η Ελληνική Κυβέρνηση με τους δανειστές της, να εφαρμόσει σκληρά και επώδυνα οικονομικά μέτρα σε βάρος του Ελληνικού λαού, τά οποία ψήφισε και το Ελληνικό Κοινοβούλιο στα μέσα του ίδιου μήνα και έγιναν νόμος του Κράτους. Δυστυχώς όμως στη σύνοδο των Υπουργών οικονομικών που έγινε στις Βρυξέλλες στις 22-5-2017, δεν κατέλεξαν σε κανένα θετικό αποτέλεσμα και η απόφαση τους μετατέθηκε για το μέλλον.

Ένα λοιπόν από τα πιο επώδυνα μέτρα που συμφώνησε, να εφαρμόσει η Χώρα μας, είναι η πολύ μεγάλη μείωση του ποσού της κύριας και επικουρικής σύνταξης, που μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι το 18%.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμόσει η Ελληνική Πολιτεία, η οποία διαχειρίζεται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και μπορεί με την παρακράτηση του ποσού της σύνταξης, να έχει άμεσα και βέβαια αποτελέσματα.

Οι μειώσεις αυτές όμως θα γίνουν, επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές δεν καλύπτουν το συνταξιοδοτικό κόστος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια ελλείμματα στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός, ότι ενώ η σχέση μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων έπρεπε να είναι πάνω από τρεις εργαζόμενοι προς ένα συνταξιούχο, αυτή πλησιάζει σήμερα, να είναι σχεδόν ένας προς ένα (1,3 εργαζόμενοι προς ένα συνταξιούχο).

Επειδή λοιπόν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος στη Χώρα μας, δεν επαρκούν ,για την κάλυψη των αναγκών του, οι δανειστές απαιτούν να γίνουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις για να καλυφθούν τα ελλείμματα του.

Για να υπάρχει όμως αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων και να μπορέσει το ασφαλιστικό σύστημα να έχει επάρκεια στα έσοδα του, χρειάζεται απασχόληση, αλλά για να υπάρχει απασχόληση, χρειάζεται ανάπτυξη και για να υπάρχει ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις, διαφορετικά όσες περικοπές και να γίνονται στις συντάξεις, το πρόβλημα θα συνεχίσει, να υπάρχει και μάλιστα συνεχώς διογκούμενο.

Ένα άλλο επώδυνο μέτρο είναι η μείωση του αφορολογήτου ποσού, που σημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο, που αγγίζει τα 650 ευρώ ετησίως.

Είναι όμως γεγονός ότι το ποσό που περικόπτεται από τις συντάξεις και από τον πρόσθετο φόρο που θα καταβάλουν οι πολίτες, θα απουσιάσει από την αγορά, η οποία θα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, διότι έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου, που σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία, περισσότερα ρολά, λιγότερα έσοδα του Κράτους από φόρους και ΦΠΑ και ένα σωρό άλλα προβλήματα που οδηγούν την οικονομία στην περαιτέρω συρρίκνωση της.

Στη συμφωνία βέβαια υπάρχουν και αρκετά αντίμετρα, τα οποία θα ανακουφίσουν μερικές κατηγορίες συμπολιτών μας με πολύ χαμηλό εισόδημα, αλλά αυτά θα εφαρμοστούν μόνο, αν θα υπάρξει υπέρβαση του πρωτογενούς συμφωνημένου πλεονάσματος του 3,5%.

* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
16/6/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions