ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Οδοιπορικό στο ¶γιο Όρος - Ένα τάμα ζωής

Γράφει ο Χρήστος Κωσταντουδάκης

Η απόφαση να επισκεφτείς το Αγιώνυμο Όρος συνήθως αποτελεί τάμα ζωής.

Η επιλογή αυτή μπορεί να σχετίζεται με την εδραία πεποίθηση ότι κάπου εκεί θα ανιχνεύσεις τα χνάρια του Θεού ή άλλως ότι θα σου δοθεί η δυνατότητα να βηματίσεις δίπλα στο ενδεχόμενο να διαπεράσεις την αχλύ που καλύπτει την αθωνική πολιτεία σαν μαγνάδι ανά τους αιώνες.

Ούτως ή άλλως ικανές και αναγκαίες συνθήκες αποτελούν η εγκατάλειψη όλων εκείνων των αμφιβολιών που δημιουργούν οι κοσμικές αμφιταλαντεύσεις και η επιστράτευση της πειθούς που παραβλέπει τα σκιερά “τα ανθρώπινα” που ίσως κλονίζουν την πίστη και αλλοιώνουν τη συνολική εικόνα που έχεις κατά νουν. Η συνειδησιακή και ψυχολογική άσκηση είναι η απαραίτητη παράμετρος που θα κατορθώσει να ενσταλάξει εντός σου το άρωμα της γνήσιας μοναχικής αγιορείτικης παράδοσης και να σε προετοιμάσει για να ευφρανθείς από τα μυρίπνοα άνθη του επίγειου παραδείσου.

Η ολιγομελής ομάδα είχε συγκροτηθεί εδώ και καιρό. Ο Κωστής και ο υπογράφων «υποτάχθηκαν» στις χρήσιμες συμβουλές του Αντώνη, ο οποίος με τις δεκάδες επισκέψεις του, αποτελεί πια την επιτομή των γνώσεων που σχετίζονται με τους πνευματικούς, και όχι μόνον, θησαυρούς του Αγίου Όρους.

Το διαμονητήριο είναι το απαραίτητο διαβατήριο που σου εξασφαλίζει την πρόσβαση στην αθωνική χερσόνησο, όσο και τη διαμονή σου στις Μονές. Το ειρημένο προσκύνημα επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις.

Η πρώτη οπτική αφορά τα τοπόσημα, τη γεωγραφία και το ανάγλυφο της περιοχής.

Η δεύτερη σχετίζεται με τους αμύθητους θησαυρούς που φυλάσσονται στις Μονές και η τρίτη και σημαντικότερη συνάπτεται με την πνευματική ζωή διάχυτη σε κάθε γωνιά της αθωνικής πολιτείας.

Η οδοιπορία από τη Δάφνη στις Καρυές σε αποζημιώνει στο έπακρον.

“Η πυκνότητα των δασών, οι κορυφές των βουνών, οι κοιλάδες, οι βράχοι, η γραφικότητα των ακτών, τα κτίσματα, οι πύργοι και τα μοναστήρια καθιστούν την ιερή χερσόνησο ένα από τα ομορφότερα τοπία του κόσμου, το οποίο μάλιστα αποτυπώθηκε και εξυμνήθηκε στα συγγράμματα πολλών περιηγητών”.

Το κωνοειδές όρος ¶θως υψώνεται μέχρι τα 2.033μ. και αυτό τον καιρό διατηρεί τις λογχοειδείς λευκές ραβδώσεις του χιονιού.

Σε απόσταση 8 χιλ. από τη Δάφνη στην καρδιά της χερσονήσου και σε υψ. 370 μ. βρίσκονται οι Καρυές, πρωτεύουσα του συμπλέγματος των Μονών. Στις Καρυές υπάρχει ο Ναός του Πρωτάτου με τις περίφημες τοιχογραφίες του Μ.Πανσέληνου.

Στο Ιερό δε βήμα φυλάσσεται η εικόνα της Θεοτόκου, το “¶ξιον Εστί “ όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Οι Καρυές αποτελούν σημείο αναφοράς για τις προγραμματισμένες εξορμήσεις προς τις Μονές της ιερής κοινότητας .

Τα μοναστήρια εξακτινωμένα σΆ ολόκληρη την ιερή γη πυργώνονται σαν κάστρα για να μαρτυρούν την αιώνια έκφραση της πίστεως και της φοράς του ανθρώπου προς τον Θεό.

Η οικοδόμηση τους έγινε, από αρχιτεκτονικής απόψεως, με βάση τα πρότυπα των βυζαντινών μοναστηριών που χτίζονταν σαν μικρές πολιτείες, οχυρωμένες με πανύψηλα τείχη και πύργους.

Μερικές από τις Μονές κτίστηκαν πάνω σε πανύψηλους βράχους και αποτελούν φυσικά οχυρά. Δύο από τις πέντε Μονές που ευλογηθήκαμε να επισκεφτούμε –Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας και Ι. Μονή Γρηγορίου-αποτελούν προφανή παραδείγματα (οι άλλες ήταν η Ι. Μονή Βατοπεδίου, η Ι. Μονή Σταυρονικήτα, η Ι. Μονή Κουτλουμουσίου και η Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας).

Ιδιαίτερα η Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας δίνει την εντύπωση ενός πολυελαίου που κρέμεται από τον θόλο του ουρανού με ένα αόρατο νήμα.

Μέρος του συνόλου των περισσότερων μοναστικών συγκροτημάτων αποτελούν οι πύργοι, τα κελιά, τα καθολικά, οι φιάλες, η τράπεζα, οι πύργοι των καμπαναριών και οι αρσανάδες.

Ο περίπλους της δυτικής ακτογραμμής, με το πλοιάριο της γραμμής να αγκυροβολεί συχνά στους αρσανάδες των Μονών, σου δίνει την ευχέρεια να πάρεις μαζί σου εικόνες από τις κρημνώδεις ακτές, ενώ σε συνοδεύουν οι γλάροι και οι φλοισβίζουσες αναδιπλώσεις των κυμάτων καθώς σταματάνε στους γρανιτένιους βράχους.

Οι λαξευμένες σκήτες στο άνικμο τοπίο προκαλούν δέος και ούτως ειπείν “κατανοείς” πώς οι φωτισμένοι από το Παράκλητο Πνεύμα μοναχοί με την αδιάλειπτο προσευχή κατορθώνουν να υπερβούν τα ανθρώπινα και να φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, τη θέωση.

Η τέχνη, στη θρησκευτική της έκφραση, δεσπόζει σε κάθε γωνιά, σε κάθε κόγχη, σε κάθε σημείο της ιερής αυτής κοινότητας.

Οι τοιχογραφίες (αρχαιότερες 14ος-16ος αιώνας και νεότερες 17ος -19ος αιώνας) καταλαμβάνουν σε αλλεπάλληλες ζώνες το μεγαλύτερο μέρος των ναών. Η πρώτη εποχή με τον Πανσέληνο χαρακτηρίζεται από έντονο ρεαλισμό που τείνει προς την εξιδανίκευση και τη σχηματοποίηση, μέσα όμως σε ένα κλήμα πνευματικότητας. Οι αγιογραφίες της κρητικής σχολής με εκπρόσωπο το Θεοφάνη έχουν ως ιδιαίτερο γνώρισμα τις φωτεινές σκιές και τις λεπτές έντονες γραμμές.

Δίπλα στις τοιχογραφίες υπάρχουν και οι φορητές εικόνες, διάσπαρτες στα καθολικά παρεκκλήσια του Όρους. Οι αρχαιότερες αποδίδονται στον Ευαγγελιστή Λουκά { <<χειροποίητοι>> },οι νεότερες στον Πανσέληνο και την κρητική σχολή και οι νεότατες προέρχονται από την περίφημη σχολή ζωγραφικής που ακμάζει σήμερα.

Το ¶γιο Όρος (ως ευρύτερη ενότητα) κατέχει 12.000 ιστορημένα χειρόγραφα ,τα περισσότερα σε μικρογραφίες πάνω σε περγαμηνές.

Τα περισσότερο εμβληματικά από αυτά είναι αντίγραφα της Αγίας Γραφής, λειτουργικά και θεολογικά.

Φυσικά η γλυπτική ως τέχνη έχει τη δική της περίοπτο θέση. Τέμπλα και θύρες από μάρμαρο και χαλκό ή και χρυσό διακοσμημένα με διάφορες ανάγλυφες παραστάσεις προκαλούν δέος και θαυμασμό.

Η Ι.Μονή της Μεγίστης Λαύρας που είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε διαθέτει μια από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες με 1.650 ελληνικούς κώδικες, από τους οποίους οι 650 σε μεμβράνη. Για την τρίτη θεώρηση που αφορά την πνευματική ζωή θα μιλήσουμε σε προσεχές δημοσίευμα.


Στατιστικά ¶ρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
15/6/2017

Εκτύπωσε ¶ρθρου
Εκτύπωση ¶ρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions