ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Τα φορολογικά μέτρα

Του Γιάννη Ξηρουχάκη

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλοι οι ετταγγελματίες υποχρεούνται από τον επόμενο μήνα Ιούνιο 2017 να διαθέτουν φορολογικές ταμειακές μηχανές, τις οποίες θα χρησιμοποιούν για την είσπραξη του ποσού της συναλλαγής, με την πιστωτική κάρτα και με την εισαγωγή του PIN στην ταμειακή μηχανή από τον πελάτη, θα χορηγείται σε αυτόν η σχετική απόδειξη.

Τα μηχανάκια όμως αυτά δεν λειτουργούν μόνα τους, αλλά χρειάζεται η μεσολάβηση του πωλητή, ο οποίος πρέπει να θέσει σε λειτουργία την τερματική ταμειακή μηχανή, για να χορηγήσει την απόδειξη της πώλησης των αγαθών ή υπηρεσιών στον πελάτη. Διαφορετικά η συναλλαγή δεν καταγράφεται πουθενά και θεωρείται ως μη γενομένη, με αποτέλεσμα το ανάλογο ποσό του φόρου και του ΦΠΑ να μην αποδίδεται στο κράτος. Το κράτος όμως δεν πρέπει μόνο να εξαγγέλλει συνεχώς φορολογικά μέτρα κα να ψηφίζει νόμους, αλλά κυρίως επειδή η κοινωνία δεν αποτελείται από αγγέλους, αλλά από ανθρώπους με αδυναμίες, να παρακολουθεί για την πιστή εφαρμογή τους, γιατί στις εξαγγελίες μέτρων είμαστε πρώτοι, αλλά στην εφαρμογή τους δυστυχώς είμαστε ουραγοί σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης στη χώρα μας υπάρχει πολυνομία, η οποία καταντά πολλές φορές ακόμη και σε ανομία, ενώ υπάρχουν άλλες χώρες, οι οποίες έχουν ελάχιστους νόμους, όπως για παράδειγμα η Αγγλία, αλλά επειδή εφαρμόζονται, λειτουργούν πολύ καλύτερα.

Για παράδειγμα, τώρα και αρκετό χρονικό διάστημα, έγινε υποχρεωτική η χρησιμοποίηση ταμειακής μηχανής στις λαϊκές αγορές από τους αγρότες, προκειμένου να χορηγείται απόδειξη, για την είσπραξη του ποσού της συναλλαγής. Εάν όμως μεταβεί κάποιος όχι στις 8.00 το πρωί αλλά στις 11 που η αγορά βρίσκεται στο φόρτε της και ζητήσει απόδειξη για την αγορά κάποιου προϊόντος, ο ένας λέει ότι το μηχανάκι το έχω στο αυτοκίνητο, δηλαδή μόνο για να του κάνει βόλτες, ο άλλος ότι τελείωσε η ταινία, ο άλλος ότι ξέχασε να το πάρει και διάφορες άλλες δικαιολογίες, που σημαίνει ότι όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο,' να αποφύγουν τη χορήγηση της απόδειξης στον πελάτη.

Στις λαϊκές αγορές όμως υπάρχουν και αρκετοί έμποροι πωλητές αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το όλο κλίμα και δεν χορηγούν ούτε αυτοί αποδείξεις πώλησης των προϊόντων τους, δηλαδή το κακό γίνεται διπλό.

Επίσης παρατηρείται αρκετές φορές το φαινόμενο ακόμη και οι ίδιοι οι αγοραστές να λένε στον πωλητή, ότι δεν θέλουν την απόδειξη, που σημαίνει ότι η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να πείσει τον Έλληνα πολίτη για τη σημασία που έχει η απόδειξη αυτή.

Το παράδοξο όμως είναι, ότι στην τιμή του προϊόντος είναι ενσωματωμένος και ο ΦΠΑ, τον οποίο πληρώνει ο καταναλωτής, προκειμένου να αποδοθεί από τον πωλητή στο κράτος, αλλά δυστυχώς αλλάζει δρομολόγιο και καταλήγει στην τσέπη του.

Η Πολιτεία λοιπόν δεν πρέπει μόνο να επιβάλλει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά κυρίως πρέπει να διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου, οι οποίοι θα παρακολουθούν την πιστή εφαρμογή τους, διαφορετικά αν επαφίεται μόνο στον πατριωτισμό των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρκετοί επιλήσμονες.

Τέλος, αν η Πολιτεία καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει τους προβλεπόμενους νόμιμους φόρους, μπορεί να σταματήσει ή τουλάχιστον να περιορίσει αυτή τη λαίλαπα των περικοπών και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
19/5/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions