ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Έπραξα απλώς το καθήκον μου

Του Γιάννη Χλουβεράκη*

Ενώ ηχούν ακόμη οι αναστάσιμες ψαλμωδίες βρίσκομαι ενώπιόν σας. Και ήθελα να ήμουν σε θέση να σας μιλήσω για τη συγκίνηση από την οποία κατέχομαι αυτή τη στιγμή. Αρκούμαι στην έκφραση της μυστικής ευγνωμοσύνης μου για την παρουσία σας.

Παρά τις επιφυλάξεις μου για τις δημόσιες αναγνωρίσεις και τιμές – που πέφτουν όπως οι οβίδες επί δικαίους και αδίκους – αποδέχθηκα την εκδήλωση με τη σκέψη ότι τυχόν άρνησή μου θα αποτελούσε έκφραση ψευδοταπεινοφροσύνης. Ευχαριστώ ολόψυχα το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου, την πρόεδρο Ρίτσα Καλογεροπούλου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλες τις κυρίες, για τη μεγάλη τιμή που μου έδωσαν, την οποία εισπράττω ως τον «έπαινο του Δήμου», όπως τον προσδιόρισε ο Καβάφης και θα διαφυλάξω σε εξέχουσα θέση.

Αλλά από τη σαρκοφάγο της μνήμης βγαίνουν όλες οι αρχόντισσες Κυρίες του Λυκείου, μιας άλλης εποχής, που έφυγαν και που ήξεραν να προσφέρουν απλόχερα στο βωμό των υψηλών αξιών της ζωής και στην παράδοση, προωθώντας πολλές πολιτιστικές πρωτοβουλίες: Η σπιτονοικοκυρά μου Αγλαΐα Βογιατζάκη, η Ελεονώρα Κατεχάκη, η Χρυσούλα Ξανθουδίδου – με την προτροπή της οποίας έδωσα την πρώτη διάλεξη «Ναρκωτικά και Τοξικομανία» - η Αννα Κατσουλογιώργη, η Πιπίνα Περάκη, υπεύθυνη για τη διδασκαλία των ελληνικών χορών, που από τους ομηρικούς χρόνους σκαλισμένοι πάνω στην ασπίδα του Αχιλλέα, εξακολουθούν να χορεύονται στα προαύλια των εκκλησιών και να διδάσκονται και σήμερα από το Παράρτημα Ηρακλείου.

Η δραστηριότητα του Παραρτήματος παραμένει αειθαλής και προσφέρει σημαντικό έργο στην παράδοση και στον πολιτισμό – το παλαιό εισχωρεί στο νέο.

Η τέχνη και η παράδοση μαζί συμπορπατούνε

καλύτερο να κάμουνε τον κόσμο από ζούμε.

Η κρητική παράδοση

είναι δεντρό στη φύση

και θέλει απΆ όλους πότισμα

μην ξεραθεί και σβήσει.

Ποτέ δεν πρέπει τα κλαδιά τσι

ρίζες να ξεχνούνε

γιατί αυτή αν ξεραθεί

κι εκείνα θα χαθούνε.

«Η ρίζα σύρνει το κλαδί και το κλαδί τη ρίζα», μΆ αυτό τον απλό τρόπο εκφράζει ο λαός την κρητική διάρκεια. Και η καλύτερη επένδυση έρχεται μέσα από τον πολιτισμό.

Ευχαριστίες θερμές και στους ομιλητές, τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, την Αταλάντη Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη, τον Θεοχάρη Δετοράκη και Γιώργο Μαρκάκη. γενναιόδωροι στη φιλία τους, απόδωσαν στην αφεντιά μου διαστάσεις που δεν έχει, γιατί κινήθηκα μέσα στο πλαίσιο του χρέους και του καθήκοντος, αλλά ο έπαινος συντάσσεται με τη λογική της εγκωμιαστικής υπερβολής, όπου τους παρασύρει η αγάπη.

Γλυκύς ο έπαινος, όταν μάλιστα προέρχεται από τέτοιες πηγές. Και δεν πρόκειται να επιστρέψω τους πανηγυρικούς, γιατί τους θέλω. Έχει τόση ανάγκη κανείς από τον καλό λόγο.

Κι όπως έλεγε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, σπάταλος στις φιλοφρονήσεις: «Προτιμώ δυό ζεστά λόγια στους ζωντανούς, παρά επικήδειους σΆ αυτούς που φεύγουν». Κάποιος άλλος, δεν θυμάμαι ποιος, όταν ευχαρίστησε τον φίλο του για τα αξιαγάπητα ψέματα που του έγραψε – και απόλαυσε – εκείνος του εξήγησε πως υπάρχουν δύο ειδών νεκρολογίες, η κάθετη και η οριζόντια και πως σκέφτηκε – ορθώς, όπως κι εγώ – ότι θα προτιμούσε την κάθετη.

Όμως, θα ήταν επίδειξη αχαριστίας αν σας έλεγα ότι μου έλειψε η αγάπη. Στη μεσότητα τοποθετημένος, αγκάλιασα τον μέσο άνθρωπο με πάθος και κολακεύομαι να πιστεύω ότι αγκαλιάστηκα από αυτόν, αν κρίνω από τις εκδηλώσεις του κόσμου και μετά το κλείσιμο του φαρμακείου μου.

Αυτό το καταλαβαίνει κανείς ως παλαίμαχος, όταν χάσεις τη δύναμη που δίνει η θέση σου, η δουλειά σου, και έχει σχηματιστεί εκείνη η αμφίδρομη μαγνητική έλξη. «Πολλών χρημάτων κρείττων ο παρά του πλήθους έπαινος».

Και θέλω ακόμα να σας πω ότι η ηθική ανεξαρτησία μου υπήρξε σΆ όλη μου τη σταδιοδρομία βασική αρχή, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση με οποιαδήποτε μορφή «κύκλου» ή «ομάδας», έστω και υπό την ευγενέστερη έννοια.

Πορεύτηκα με οδηγό το κήρυγμα: «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν».

Τι άλλο πιο πολύτιμο

σΆ αυτούς εδώ τους τόπους

ναΆ σαι απλός εις τη ζωή και νΆ αγαπάς τσΆ αθρώπους;

“Παγκοσμιοποίηση της αγάπης και όχι της οικονομίας”, είναι τα λόγια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η πολιτική μπορεί να έχει σύνορα, ο ανθρωπισμός και η αγάπη όχι.

Οι πόλεμοι, τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες απαιτούν την παρουσία της Δύναμης του Ανθρωπισμού που βρίσκεται στην ενωμένη δύναμη των ανθρώπων.

Αγάπη είναι ανθρωπισμός

κι ανθρωπισμός αγάπη

Χριστέ μου! δώσε ανθρωπισμό

σΆ όποια του κόσμου άκρη.

«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσΆ εσύ», έλεγε ο Καζαντζάκης.

Ευχαριστώ τον Θεό γιατί με αξίωσε να περάσω στη σύνταξη χωρίς τύψεις συνειδήσεως ότι έβλαψα κανέναν. Μπορώ να κοιτάζω όλους τους ανθρώπους στα μάτια. Απλώνω σήμερα τα χέρια με το μέτωπο ψηλά για να σφίξω τα δικά σας χέρια.

Μια απλή ζωή ζήσαμε με τη γυναίκα μου, Λένα, και τα παιδιά μου, Γρηγόρη και Μιχάλη. «Όνομα καλό και όχι πλούτο», «για ένα όνομα ζούμε» είναι τα λόγια του λαού.

Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου προσδιορίζεται επαρκώς από το όνομά του, τις προσωπικές του αρετές, τις ιδέες του και όχι από τα κάθε λογής αξιώματα. Το άτομο αποκτά αξία με τις πράξεις του, που πρέπει να έχουν την αποδοχή και τον έπαινο.

Το Ηράκλειο, γενέτειρα των παιδιών μου και των εγγονιών μου, στη φιλόξενη, γεμάτη σφρίγος, αγκαλιά του οποίου έχω περάσει τα 2/3 της ζωής μου, δεμένος στα λιοντάρια της Κρήνης Μοροζίνη, σημάδεψε βαθιά τη ζωή μου και το αγάπησα παράφορα-και εξομολογούμαι:

Η Στεία είναι η Μάνα μου,

το Κάστρο η ερωμένη,

η μια μου παίρνει την ψυχή,

η άλλη μΆ ανασταίνει.

«Είναι η ωραία των ωραίων» πολιτεία, όπως αναφέρεται στους τουρκικούς κώδικες, «το Κάστρο της Κρήτης, το τόσο δοξασμένο σ΄άρματα, κι εισέ γράμματα κι εις κάθα πράξη άλλη», λέει ο Φουρτουνάτος (89-96).

Και η ομορφιά παραμένει, αφού μπορώ να λέω αμέτρητες καλημέρες στις σύντομες καθημερινές διαδρομές μου – και εντός και εκτός των τειχών του Μεγάλου Κάστρου, σιγοψιθυρίζοντας το δίστιχο της ποιήτριας φίλης Ρένας Μπαντουβά-Μελά:

Κάστρο μου τα μπεντένια σου

στη χέρα σου μανίλι

κι ατίμητο στο μπέτη σου

ο (γ)Κούλες χαμαΐλι.

Στο φαρμακείο μου χαρά προσφοράς και καθημερινής επικοινωνίας με νέους και ηλικιωμένους, άντρες και γυναίκες, απόκτησα πολλούς γνωρίμους και πολλούς φίλους σΆ όλη την Κρήτη – το μόνο κέρδος και η μεγαλύτερη χαρά μου.

Και, τύχη αγαθή, όπως ο νιούτσικος Ρωτόκριτος (Α85-86)

Πάντα με καταστάμενους

ήπρασσε, και ξετρέχει

να μάθη κείνα πουΆ δασι κι ο νιος δεν τα κατέχει

Στο φαρμακείο μαζευόντουσαν σχεδόν κάθε μέρα σημαντικά ονόματα της πνευματικής ζωής του τόπου: Μουρέλλος, Σταυρινίδης, Σπανάκης, Πλατάκης, Παρλαμάς, Αλεξίου, Γιανναδάκης κ.ά. – όπως έγραψε ο Φραγκούλης για το «Γνωστό Φαρμακείον» μετά το κλείσιμο:

Εκεί εμαζεύοτανε

καθηγητές, δασκάλοι,

του Χάνδακα οι φρόνιμοι,

σοφοί και οφικιάλοι.

Ευχαριστώ τον Θεό για το δώρο της φιλίας τους και για όλα όσα μου έδωσε.

Φίλες και φίλοι αγαπημένοι,

στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν ευχάριστες στιγμές και ευτυχείς συγκινήσεις. Στο λεξικό δύο συγγενείς λέξεις με εφήμερη ή στιγμιαία σημασία, οι λέξεις χαρά και ευτυχία.

Πέραν της σωματικής και πνευματικής υγείας, ευτυχία και χαρά είναι η αγάπη των παιδιών, των συγγενών, των φίλων, των συμπολιτών, που αισθάνομαι κι εγώ σήμερα, σε ώρα σούρουπου, τώρα που διανύω τα βραδινά βήματά μου.

«Έλαβα χρύσεα αντί χαλκέων». Και αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου, προς όλους τους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης και προς τους δασκάλους μου, που ασκούσαν ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ 24 ώρες το 24ωρο και των οποίων το ήθος προσπάθησα να μεταφέρω. Ξεχωριστά, όμως, προς τον αείμνηστο φιλόλογο Νίκο Φραγκούλη, του οποίου δεν ξεχνώ την προτροπή (από τον Φαίδωνα του Πλάτωνα), «μουσικήν ποίει και ταύτην εργάζου» (60ε).

Όμως, ο πιο ζωηρός μου πόθος αυτή τη στιγμή είναι να ανασταίνονταν η Μάνα μου και ο Πατέρας μου να με καμαρώσουν.

Μεγαλύτερη αγαλλίαση δεν θα μπορούσα να νιώσω. Ό,τι κατόρθωσε ο γιος τους θα τους φαινόταν σπουδαίο! Ο ίδιος δεν πιστεύω σε καμία υπεροχή μου.

Έπραξα απλώς το καθήκον μου υπέρ της πόλεως, της οποίας είμαι δημότης κοντά 60 χρόνια. Και κατά τον Σοφοκλή «η μεγαλύτερη ευτυχία είναι η εκπλήρωση του καθήκοντος», ενώ ο Κικέρων έλεγε ότι «δεν υπάρχει στιγμή χωρίς καθήκον».

Και το καθήκον μάς βοηθά να κάνομε τα πράγματα σωστά και η αγάπη μάς εμπνέει να τα κάνουμε ωραία.

Θέλω όμως να προσθέσω κάτι ακόμη: Δεν θα με τιμούσατε απόψε αν μου έλειπε η αστείρευτη συμπαράσταση μιας γυναίκας – της γυναίκας μου Λένας – που ξέρει να αρωματίζει με τη μυρωδιά της νοικοκυροσύνης την εστία μας και να δημιουργεί στον συνοδοιπόρο την ατμόσφαιρα γαλήνης και συγκεντρώσεως.

Επιτρέψετέ μου, λοιπόν, να μοιραστώ με τη Λένα τις εκδηλώσεις της αγάπης σας και να εκφράσω άλλη μια φορά την απέραντη ευγνωμοσύνη μου.

Τελειώνω με ένα ανατολίτικο γνωμικό:

Ό,τι έδωσα το έχω.

Ό,τι ξόδεψα το πήρα.

Ό,τι κράτησα το έχασα.

Επαληθεύει ο στίχος του Μάρκου Αυρηλίου: «Παν εφήμερον και το μνημονεύον και το μνημονευόμενον».

Και,

Μία ευχή πασχαλινή

μΆ αγάπη λέω μόνο,

Χριστός Ανέστη και Λαμπρή,

χαρές όλο τον χρόνο.

Σας ευχαριστώ που κάνατε δική σας συγκίνηση τη συγκίνησή μου και ιδιαίτερα όσους ταξίδεψαν για να προσφέρουν τα λουλούδια της αγάπης τους.

Αντιφώνηση στην

εκδήλωση τιμής

του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου στην αίθουσα “Μανόλης Καρέλης”

Στατιστικά ¶ρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
18/5/2017

Εκτύπωσε ¶ρθρου
Εκτύπωση ¶ρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions