ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Κρήτη: Ανερχόμενος προορισμός τουρισμού υγείας

Της Αγγελικής Κατσάπη*

Εδώ και δεκαετίες ο τουρισμός είναι ο ισχυρότερος εκ των πυλώνων της ελληνικής οικονομίας και δύναται να ενισχύσει έναν εκ των ταχύτατων αναπτυσσόμενων τομέων του τουρισμού παγκοσμίως, τον ιατρικό τουρισμό. Ο παγκόσμιος τζίρος υπολογίζεται πως άγγιξε τα 130 δισ. δολάρια το 2015 και ότι ξεπέρασε τα 150 δις δολάρια το 2016.

Το ζήτημα που αναδύεται σε αυτό το σημείο είναι το «κομμάτι» της αγοράς που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα και δη το νησί της Κρήτης, το οποίο διαθέτει σημαντικές δομές υπηρεσιών υγείας καθώς και εξαιρετικές γεω-περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Η Κρήτη διαθέτει τουρισμό σε 12μηνη βάση με εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών από διάφορες χώρες όπως Καναδά, Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού, ΗΠΑ και πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις διακοπές τους με ιατρικές πράξεις που αφορούν κυρίως την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την πλαστική χειρουργική και τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις.

Μια σύγχρονη τάση που συναντάται σε παραδοσιακούς προορισμούς τουρισμού υγείας και ευεξίας είναι η ταυτόχρονη ένταξη των τουριστών σε ειδικά προγράμματα προαγωγής / βελτίωσης του επιπέδου της υγείας και πρόληψης νοσημάτων (ειδικά προγράμματα μεσογειακής διατροφής για έλεγχο του βάρους σε συνδυασμό με ιατρική παρακολούθηση και προγράμματα άσκησης και φυσικής αποθεραπείας), που απευθύνονται κυρίως σε τουρισμό ειδικών ομάδων όπως είναι οι αθλητές, στελέχη εταιρειών, άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας κ.λπ.. Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, η Κρήτη δείχνει να πρωτοπορεί έναντι άλλων προορισμών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του τουρισμού υγείας, ο διεθνής τουρίστας θα πρέπει να αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τις επιλογές που του προσφέρονται για την επιλογή του παρόχου υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και του ξενοδοχειακού παρόχου, με κριτήριο την ποιότητα, το κόστος των υπηρεσιών, την ασφάλεια, την ευκολία πρόσβασης σε αυτές καθώς και τη δυνατότητα συνδυασμού με άλλες μορφές τουρισμού, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνοδούς του.

Για τον λόγο αυτό, οι υπηρεσίες είναι σημαντικό να εφαρμόζουν διεθνή πρότυπα στη λειτουργία τους και να πιστοποιούνται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης εξειδικευμένους στο αντικείμενο που ελέγχουν.

Είναι γνωστό πως το κενό των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα, και δη στην περιφέρεια, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει ενταθεί περαιτέρω. Οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΣΥ αποδεκατισμένες από προσωπικό και με οριακή διαθεσιμότητα υλικοτεχνικών πόρων φέρονται να αντιμετωπίζουν ζητήματα, πολλές φορές ανυπέρβλητα, ιδιαίτερα με την οπτική του διεθνή ασθενή. Το εν λόγω κενό καλύπτεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο εκείνο που ονομάζεται «τουριστική ιατρική», όπου το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, φέρει σημαντικές διακυμάνσεις τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς την ποιότητά τους.

Τα ξενοδοχεία σε συνεργασία με τους ιδιώτες παρόχους υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και έγκυρα το αίτημα της ιατρικής κάλυψης των πελατών τους και για τον λόγο αυτό οφείλουν να αποδεικνύουν έμπρακτα τη μέριμνά τους παρέχοντας αξιόπιστες λύσεις φροντίδας υγείας.

Η χρήση ιατρικών υπηρεσιών στον τόπο των διακοπών του τουρίστα, η ανταποκρισιμότητα του τοπικού συστήματος να καλύψει τις ανάγκες του, αναδεικνύεται σε πρωταρχικό συντελεστή στην ικανοποίηση και τις γενικές εντυπώσεις του διεθνή τουρίστα, ανεξαρτήτως της βαρύτητας του περιστατικού, και αποτελεί τον πρόδρομο για τον πελάτη του “επιλεκτικού” ιατρικού τουρισμού.

Το αίσθημα εμπιστοσύνης χτίζεται μέσα από διαδικασίες κατάλληλης προετοιμασίας, οργάνωσης και ενσωμάτωσης διεθνών προτύπων στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Τα διεθνή πρότυπα υπαγορεύουν ένα προφίλ που δεν κάνει ‘’εκπτώσεις’’ στη φροντίδα και την ασφάλεια, διαθέτει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης του πελάτη- ασθενή, ενώ συνδυάζεται με διαμονή σε υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία με κατάλληλα διαμορφωμένες υπηρεσίες και πιστοποιημένη ετοιμότητα σε έκτακτα περιστατικά.

Το Σάββατο 20 Μαΐου στο Ηράκλειο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν τη δυνατότητα να παραθέσουν τις σημερινές συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτού του τομέα που αφορά τον τουριστικό κλάδο αλλά και τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει το ΠΟΤΑΜΙ με θέμα: “Ιατρικός Τουρισμός: πρόκληση για ανάπτυξη. Το παράδειγμα της Κρήτης”.

*H Αγγελική Κατσάπη είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Φορέα Πιστοποιήσεων και Βιομηχανικών Επιθεωρήσεων SWISS APPROVAL TECHNISCHE BEWERTUNG (SATB) S.A. και διευθύντρια της TEMOS HELLAS Ltd.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
18/5/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions