ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


«Διαίρει και βασίλευε»

Του Μαρίνου Παττακού

Η παραπάνω φράση ακούγεται και γράφεται συχνά, θεωρείται παροιμιώδης και έχει συμβουλευτικό, πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα γλωσσικά, ιστορικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση, μάλλον πρόκειται για πολιτικό δόγμα που για πρώτη φορά διατύπωσε ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Νικόλαος Μακιαβέλι, με την περίφημη θεωρία του «Μακιαβελισμού», που σημαίνει κυριαρχία, επικράτηση, με κυνισμό και ανηθικότητα στον τρόπο του «διοικείν και φέρεσθαι». Η έκφραση αυτή παρά του ότι δεν θεωρείται αρχαία την έχουμε συναντήσει στην περίφημη τακτική του Φιλίππου Β΄της Μακεδονίας, απέναντι στις πόλεις κράτη της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, με αποτέλεσμα την τελική επικράτηση και κυριαρχία του Μακεδονικού κράτους. Αργότερα οι Ρωμαίοι έδειξαν καλές επιδόσεις στην εφαρμογή της στρατηγικής «διαίρει και βασίλευε» στην κυριαρχία και εξάπλωση της κραταιάς Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της εφαρμογής αυτής της πολιτικής βρίσκουμε στις παλαιές αλλά και στις σύγχρονες αποικιοκρατικές δυνάμεις, όπου με την ίδια τακτική κυριαρχούσαν στις πολυεθνικές αποικίες τους, καλλιεργώντας αντιθέσεις, συγκρούσεις, μεταξύ των λαών. Όμως πέραν από τις αυτοκρατορίες και τις αποικιοκρατικές δυνάμεις του παρελθόντος, σήμερα η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» εξακολουθεί να υπάρχει στους λαούς της γης όπου η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σχολιάζοντας τα νεώτερα πολιτικά, κοινωνικά ιστορικά δεδομένα, θα αναφερθούμε στην εφαρμογή της τακτικής αυτής στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή σύγχρονη γεωπολιτική και γεωστρατηγική πραγματικότητα, με μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

-Όλοι ενθυμούνται την Ελληνική – Κυπριακή τραγωδία, στον σχεδιασμό και εκτέλεσή της, από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, τον ΑΤΤΙΛΑ 1 και τον ΑΤΤΙΛΑ 2, με τελικό αποτέλεσμα τη διχοτόμηση της Κύπρου. Η υπερατλαντική σύγχρονη «αποικιοκρατική» δύναμη με τη γνωστή τακτική «διαίρει και βασίλευε» κατάφερε να οδηγήσει δυο λαούς σε αντιπαράθεση με την Κύπρο μοιρασμένη στα δυο, ελπίζοντας κάποια μέρα να τύχουν της εύνοιας της υπερδύναμης, για την αποκατάσταση του προβλήματός τους.

-Όλοι ενθυμούνται την ενωμένη Γιουγκοσλαβία στην προ και μετά τον Τίτο εποχή, αναπτυσσόμενη, ακμάζουσα και ισχυρή. Η Δύση με το πρόσχημα της ανησυχίας για την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, τη διαίρεσε, την αποδυνάμωσε και τώρα μεθοδεύονται νέα σενάρια και σχέδια για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, πιστού συμμάχου της Δύσης, με σκοπό την σταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων…

-Σενάρια για την αναδιαμόρφωση του χάρτη εξυφαίνονται στη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ πιθανόν ο χάρτης των κρατών στην περιοχή, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο, να αλλάξει. Ειδικοί γεωπολιτικοί και ιστορικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα έχουμε μεταβολές στην Τουρκία, στη Συρία, αλλαγές στο Ιράκ και ενδεχομένως δημιουργία ανεξάρτητου, αυτόνομου Κουρδικού κράτους. Το γεγονός της σύμπλευσης της Δύσης με το Κουρδικό στοιχείο ενισχύει την υλοποίηση του σεναρίου, με σκοπό τη γεωστρατηγική αποδυνάμωση της Τουρκίας και με την συζητούμενη τακτική να πετύχουν τον απόλυτο έλεγχο στην ευρύτερη προαναφερθείσα περιοχή.

-Σήμερα η μεγάλη ευκαιρία των λαών της ενωμένης ευρώπης με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κινδυνεύει να χαθεί. «Η ισχύς εν τη ενώσει» των Ευρωπαϊκών κρατών, δεν συμφέρει τις υπερδυνάμεις της Δύσης και της Ανατολής και το ΕΥΡΩ ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια της κυριαρχίας τους.

Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» σχεδιάζεται από καιρό για να πλήξει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που αγώνας για την παγκόσμια τελική επικράτηση συνεχίζεται, εδώ στην Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η εθνική συνεννόηση, γιατί είναι βέβαιο ότι κάθε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα που λειτουργεί με τη δική της συντεχνιακή λογική, απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της σύγχρονης παγκόσμιας αποικιοκρατικής δύναμης, που θέλει την Ευρώπη διαιρεμένη και μια Ελλάδα χρεοκοπημένη και αδύναμη, επαληθεύοντας τη συνέχιση της εφαρμογής της παλαιάς γνωστής επιτυχημένης πολιτικής «διαίρει και βασίλευε..».

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
16/5/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions