ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Στον θρίαμβο ή την παρακμή ενός λαού όλοι οι πολίτες έχουν ευθύνη

Του Κώστα Χαρ. Νεονάκη

Είναι άστοχη συμπεριφορά ορισμένων “επαναστατών” νΆ αποκαλούν Χούντα ό,τι δεν τους αρέσει σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις όπως η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες. Ακόμη, πως “οι άστοχες συγκρίσεις οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα κι επικίνδυνες ατραπούς”. Αυτά επισημαίνει ο κ. Γιάννης Σπανάκης, της διεύθυνσης σύνταξης της “Πατρίς” με το κείμενό του “Ο κίνδυνος των άστοχων παραλληλισμών” στο Στίγμα της ημέρας 23-4-2017.

Εμείς οι Έλληνες πράγματι έχομε γίνει αγνώριστοι. Ψεύτες, κλέφτες, απατεώνες και χουντικούς αποκαλούμε τους εκάστοτε κυβερνητικούς. Αυτοί οι παραλληλισμοί ακούγονται παντού και φτάνουν μέχρι και τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν σταματούμε όμως μέχρις εδώ. Υβρίζομε τους θεσμούς. Τα ιερά και όσια της πίστης και πατρίδας. Σκίζομε και ποδοπατούμε τις ελληνικές σημαίες. Βέβαια, όταν τον άλλο τον έχεις κάμει φτωχό, πεινασμένο και καταφρονεμένο, με τις απολύσεις, περικοπές και ασήκωτες φορολογίες πρέπει να περιμένεις το βρισίδι και τις επαναστατικές πράξεις.

Βρέθηκα προ καιρού σε χωριό της Μεσσαράς και μπήκα σε καφενείο για να χαιρετήσω τους ανθρώπους και να πιω έναν καφέ. Οι θαμώνες, χωρισμένοι σε υποστηριχτές και κατήγορους της Χουντας, ήταν έτοιμοι να πιαστούν. Επιτρέπεται, φώναζαν οι κατήγοροι, να υπάρχουν σήμερα Έλληνες δημοκράτες και να υποστηρίζουν τη Χούντα των συνταγματαρχών; Τη Χούντα, που με τα όπλα κατάργησε την ελληνική δημοκρατία το 1967; Κατάργησε την ελευθερία των Ελλήνων που στο βωμό της έχουν θυσιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες; Κατάργησε τα πολιτικά κόμματα, φυλάκισε τους αρχηγούς και γέμισε τα ξερονήσια αντιφρονούντες; Έκαμε το πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κι έδωσε την αφορμή στους Τούρκους να επέμβουν και να καταλάβουν σχεδόν τη μισή Κύπρο; Αυτή την επέμβαση και τις συνέπειες του εποικισμού στα κατεχόμενα πληρώνομε μέχρι σήμερα.

Καινούργιο σχέδιο ΑΝΑΝ ετοιμάζουν στη Μεγαλόνησο. Υπάρχει άλλος Παπαδόπουλος να το αποτρέψει;

Λάθος κάνετε, μΆ αυτά που λέτε, φώναζαν οι αντίθετοι, οι υποστηρικτές της Χούντας. Των Αμερικάνων ήταν έργο η Χούντα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Κλίντον ζήτησε συγνώμη γιΆ αυτό από τον ελληνικό λαό. Το δρόμο της Χούντας τον χάραξαν οι ανωμαλίες των “Ιουλιανών”, η παραίτηση της κυβέρνησης Γεωργ. Παπανδρέου και η πολιτική κρίση που επικράτησε. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δέχτηκε τη Χούντα, για να ησυχάσει από την πολιτική αβεβαιότητα. Αν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος δεν είχε αρνηθεί στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στη Μακεδονία, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ίσως δεν θα ΅χε ανατραπεί. Αν ο άλλος δικτάτορας, Ιωαννίδης, δεν έκανε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Αν δεν είχαν ξεσηκωθεί οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ίσως δεν θα έπεφτε η Χούντα. Οι υποστηριχτές της Χούντας συνέχισαν: Η Χούντα σταμάτησε τις κλοπές, ληστείες, απεργίες και την ασυδοσία των συνδικαλιστών. Χάρισε τα χρέη στους γεωργούς. Οι τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι δεν είχαν τίποτε να φοβηθούν. Κανείς δεν πείραζε τα αιγοπρόβατα των κτηνοτρόφων. Τα εργαλεία και οικόσιτα των γεωργών. Ξεκλείδωτα τα σπίτια των πολιτών.

Μακάρι να Άχαμε και σήμερα Χούντα, συνέχισαν. Δεν θα μας έκλεβαν μέρα μεσημέρι. Δεν θα υπήρχαν ξυλοδαρμοί, ληστείες κι απαγωγές. Η περιοχή της Μεσσαράς απαγορευμένη “ζώνη” για βόσκηση, δεν θα ΅ταν βοσκότοπος, με δεκάδες κοπάδια να καταστρέφουν δενδροκαλλιέργειες, κήπους και ό,τι άλλο παράγει ο ευλογημένος αυτός τόπος. Αν υπήρχε η Χούντα θα ΅χε εξαφανιστεί η αλητεία που βρωμίζει τους τοίχους, βεβηλώνει ιστορικά μνημεία, εκκλησίες, μουσεία και τρομοκρατεί μικρούς και μεγάλους. Θα Άχαν εξαφανιστεί οι έμποροι ναρκωτικών και λευκής και μαύρης σάρκας που σκοιτώνουν ανθρώπινες ψυχές. Θα Άχαν εξαφανιστεί οι πολιτικοί εκείνοι που με τους απάνθρωπους νόμους οδηγούν σε απόγνωση τους Έλληνες και προπαντός τους νέους που φεύγουν από την πατρίδα για να ζήσουν.

Στον υποφαινόμενο οι διαπληκτιζόμενοι του καφενείου έθεσαν το ερώτημα: Εσείς τι λέτε; Ακούστε φίλοι μου. Ποιος θα μπορούσε να ενοχοποιήσει τις αντιδράσεις των αδικημένων και δίκαια οργισμένων ανθρώπων; Ή τις αντιδράσεις αυτών που έχουν την ατομική επιβίωση, όμως πονούν και υποφέρουν ως ηθικοί, έλλογοι και κοινωνικοί άνθρωποι για τη δυστυχία των συνανθρώπων τους. Το Δημοκρατικό όμως πολίτευμα είναι το καλύτερο για να κυβερνηθεί και προκόψει ένας λαός, γιατί κατοχυρώνει τις προσωπικές και κοινωνικές ελευθερίες. Η ελευθερία είναι ύψιστο αγαθό. Είναι έμφυτη, ακατανίκητη δύναμη. Χωρίς ελευθερία ο άνθρωπος είναι ζωντανός νεκρός. Η ελευθερία ταυτίζεται με την ευθύνη.

Μόνο οι υπεύθυνοι άνθρωποι, φεύγοντας απΆ αυτόν τον κόσμο, αφήνουν πίσω τους καλύτερο κόσμο. Καλύτερη πατρίδα. Η δημοκρατία στον τόπο μας είναι βαριά άρρωστη. Είναι λυπηρό, ο τόπος που γέννησε τη Δημοκρατία να πορεύεται με ανάπηρη δημοκρατία και να εμπαίζεται και καταπιέζεται απΆ αυτούς που τόσα πήραν απΆ αυτόν τον τόπο. Στους πολιτικούς και τα σφάλματά τους ανήκει κατά κύριο λόγο ο κατήφορός μας. “Το ψάρι, λέμε, βρωμάει από το κεφάλι”. Αυτό είναι σωστό. Έτσι όμως αθωώνομε τους εαυτούς μας και τα ρίχνομε στους άλλους. Η βρωμιά και η σήψη όμως μπορεί νΆ αρχίσει από την ουρά. Στον θρίαμβο ή την καταστροφή όλοι έχουμε ευθύνες. “Όλο το έθνος αδικείται όταν αδικείται μόνο ένας άνθρωπος” έλεγε ο Ρήγας Φεραίος. Η εκκλησία μας διδάσκει πως όταν σωθεί ένανς άνθρωπος σώζεται ο κόσμος. Όταν όμως καταφρονείται και περιφρονείται ο άνθρωπος, υποφέρει όλος ο κόσμος.

Στατιστικά ¶ρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
15/5/2017

Εκτύπωσε ¶ρθρου
Εκτύπωση ¶ρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions