ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Ένας διαφορετικός Μάρτης
Τέτοιες μέρες... τέτοια λόγια!

Toυ Δημήτρη Χ. Σάββα

Δυστυχώς, πάντοτε είναι θλιβερά τα αποτυπώματα ενός παρατεταμένου πολέμου ή μιας μακρόχρονης κατοχής.

Πάντοτε οι κοινωνίες υποφέρουν και ο κοινωνικός ρυθμός τραυματίζεται. Δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό, ύστερα από τον πόλεμο και τις μέρες κατοχής, που άρχισαν τον Οκτώβρη του ‘40.

Παρατηρήθηκε έκλυση ηθών και σαφώς η κοινωνία μας στιγματίστηκε. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δ.Κ. Ευαγγελίδης σε μια μεγάλη έρευνά του αναφέρει:

“Είναι γεγονός ότι η γερμανοϊταλική κατοχή κατέστρεψε πολλά κορίτσια. Αυτή η περίοδος υπήρξε ο μεγαλύτερος προαγωγός της πεινασμένης θηλυκής φτωχολογιάς. Η κατοχή που απευθύνθηκε στο άδειο στομάχι για να βεβηλώσει το παρθενικό κορμί. Η κατοχή που εκμεταλλεύτηκε τα βουρκωμένα μάτια για να παρασύρει τα δυστυχισμένα έρημα νιάτα στο γκρεμνό του αμαρτωλού γλεντιού. Πινάκιον φακής ήταν συνήθως η διατίμησις. Βέβαια και το πινάκιον φακής και η φέτα ψωμιού δεν ήταν λίγα για εκείνο τον τραγικό χειμώνα του ‘41. Και η ψυχική αντοχή του φτωχού εργαζόμενου κοριτσιού, που είχε χάσει τα μισά του κιλά σε λίγους μήνες και στο αδύνατο στηθάκι που άρχισε να ξυπνάει σιγανός και ύπουλος ύποπτος βήχας, δεν μπορούσε τόσο εύκολα ν’ αντέξει στην κοινή πρόταση του φιλομειδέστατου εχθρού”.

Συνηθισμένη η φράση “πάμε να φάμε δεσποινίς;” και έπεται η συνέχεια ... Κάποιες αντιδρούσαν, κάποιες χαστουκίστηκαν, κάποιες, όπως ήταν φυσικό, έσκυψαν το κεφάλι στην ταπείνωση. Παρατηρήθηκε επίσης κύμα κερδοσκοπίας, κύμα ομαδικών απολύσεων τιμίων και ηθικών υπαλλήλων, οικογενειαρχών για να πάρουν κάποιους άλλους στη θέση τους. Όμως τούτες τις μέρες, τον Μάρτη του 1945 φαίνεται αχνά ένα φως ελπίδας. Αρχίζει η σταδιακή παράδοση των όπλων και νέα γραμματόσημα εκδίδονται την 1η Μαρτίου όπου απεικονίζουν τη “Δόξα” του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Ν. Γύζη. Ανασυγκροτείται παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η ταχυδρομική υπηρεσία. Όλοι εύχονται τη σύμπραξη των κομμάτων γιατί έτσι μόνο θα ορθοποδήσει ο τόπος. Όλοι επιθυμούν να λυθεί το πολιτειακό θέμα, με την αβίαστη γνώμη του λαού. Το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται να καθιερώσει το φορολογικό δελτίο ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν φόρους. Πολλά περιμένουν οι Θεσσαλονικείς και γενικότερα οι Βορειοελλαδίτες από την επίσκεψη του αντιβασιλέα Δαμασκηνού που επιβαίνει από τον Πειραιά για τη συμπρωτεύουσα, στο θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ. Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι άρχισαν οι εργασίες της από τα υποκαταστήματά της κανονικά. Αποφασίζεται να δοθεί κρατική βοήθεια στους μαθητές και ιδρύεται ο Οργανισμός Πρόνοιας. Σκοπός του η αποστολή ρούχων και παπουτσιών, κυρίως στα έχοντα μεγαλύτερη ανάγκη παιδιά της επαρχίας. Δειλά - δειλά ανοίγουν και κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Τόσα και τόσα υπέμεινε ο λαός, τώρα αναζητά το κέφι, τη χαρά, τη διασκέδαση το γέλιο και τον χορό. Ο αθλητισμός αρχίζει να οργανώνεται σε καλύτερες βάσεις. Πολλοί ζητούν την ίδρυση υφυπουργείου σωματικής αγωγής, πράγμα που δεν αφήνει αδιάφορο τον πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα. Τούτες τις μέρες αναγγέλλεται ότι θ’ ανοίξει τις πύλες του και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι καιρός να βρει κι αυτό τον χαμένο ρυθμό του, ύστερα από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής.

Βέβαια δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης των Εαμικών καθηγητών, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και έτσι γίνεται γνωστό ότι παραμένουν οι καθηγητές Σβώλος, Αγγελόπουλος, Γεωργαλάς και Κόκκαλης.

Μ’ αυτή την κίνηση βέβαια διαφωνούν πολλές εφημερίδες της Δεξιάς και ζητούν να γίνουν εκκαθαρίσεις στο Πανεπιστήμιο. Οι απόκριες που γιορτάζονται τον Μάρτιο του 1945 είναι οι πρώτες απόκριες που θα γιορτάσουν οι ταλαιπωρημένοι Αθηναίοι. Πολλά κέντρα ανοίγουν και προαναγγέλλουν το πρόγραμμά τους. Η στρατιωτική διοίκηση βλέπει πως οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες θέλουν να διασκεδάσουν και από τις αρχές του Μάρτη, πρώτη Κυριακή της αποκριάς, παρατείνει την κυκλοφορία.

Στις 15 Μαρτίου άρχισαν τα μαθήματα των γυμνασίων. Οι μαθητές ξαναγύρισαν στα θρανία τους ύστερα από πολύ καιρό. Από τις 1-7 Μαρτίου 1945 είχαν γίνει οι απολυτήριες εξετάσεις, οι προαγωγικές και οι κατατακτήριες, όπως και οι εισαγωγικές. Ορίστηκε μάλιστα τότε και μια τρίτη εξεταστική περίοδος για τις 2 Απριλίου 1945. Η παιδεία άρχισε να μπαίνει στο δρόμο της.

Μια είδηση που συγκίνησε τους Αθηναίους δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες εκείνες τις μέρες. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μεταφέρει από την Τήνο τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να την τοποθετήσει στη Μητρόπολη για προσκύνημα. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποφασίστηκε να πάρει πανηγυρικό χαρακτήρα, γιατί ήταν ο πρώτος ελεύθερος εορτασμός της μεγάλης αυτής εθνικής επετείου.

Η εικόνα της Παναγίας είχε μεταφερθεί στην Αθήνα και το 196, όταν είχε αρρωστήσει ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος. Τώρα η εικόνα κρίθηκε ότι έπρεπε να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να προσευχηθεί μπροστά της και να ευχαριστήσει την Παναγία, που βοήθησε να ξαναβρεί η χώρα μας την ελευθερία της.

Τέτοιες μέρες στην πόλη μας...

Οι Καστρινοί βλεπουν την πόλη τους να ξαναζωντανεύει, να βρίσκει το ρυθμό της. Η αποκριά γιορτάζεται, όπως θα έπρεπε και ο αρθρογράφος της τοπικής εφημερίδας με τίτλο: “Ελεύθερη γνώμη μάς το επιβεβαιώνει με το παραπάνω:

“Παρά πάσα πρόβλεψι” δημιουργήθηκε αρκετή και ζωηρή κίνηση τις απόκρηες, και ιδίως την τελευταία τους Κυριακή.

- Το “Ντορέ και η “Μινώα” - τα δύο μοναδικά μας χορευτικά αποκρηάτικα κέντρα - είταν κατάμεστα κάθε απόγευμα και κάθε βράδυ, ως τα ξημερώματα.

- Την τελευταία Κυριακή στο “Ντορέ” έγινε σωστός πανζουρλισμός. Μέσα στην όμορφη αίθουσα που δημιούργησαν οι Γερμανοί - ουδέν κακόν αμιγές καλού - η νεολαία μας εχόρευε με διάθεση και μπρίο. Απόδειξη πως ο κόσμος είχε όρεξη να ξεχάσει μέσα στο γλέντι τα μελαγχολικά χρόνια του πολέμου.

- Και στη “Μινώα” επίσης υπήρχε μεγάλη κίνηση. Η αίθουσα με τις στήλες του παλιού τζαμιού και τη διακόσμηση των τοίχων - αν και παλιά - δημιουργούσε ένα εξωτικό κάπως περιβάλλον, και ο κόσμος εχόρευε, εχόρευε, ακαταπόνητα. Είταν ένα μωσαϊκό μεταμφιεσμένων και μη.

- Και η αποκρηάτικη κίνηση του δρόμου, ως η αρκούδα, η γκαμήλα κ.λπ, δεν υστέρησε καθόλου. Δεν έλειψε ούτε αυτός ο Ανδρέας ο Σκουληκάρης, που μουτζουρώθηκε αγρίως με φούμο και έτσι έμοιαζε περισσότερο με γορίλλα. Μα, και οι καλαίσθητες εμφανίσεις είταν πολλές: Απάχηδες, πιερόττοι κ.λπ.

- Τέλος και το μπάλντ’ανφάν του Ρεγκινάκη συγκέντρωσε πολύ παιδόκοσμο, που χόρευε και τούτος με την ίδια διάθεση και λαχτάρα των μεγάλων, υπό τα ευτυχή βλέμματα των μαμάδων και λοιπών συνοδών. Τα γύρω της πίστας και η γαλαρία είταν κατάμεστα από μπέμπηδες, μπεμπέκες, μαμάδες, νταντάδες κλπ.

Αλλά και αρκετούς μεγάλους και μεγάλες είδαμε ανακατεμένους μαζί με τα νήπια...

- Σχετική, επίσης, ηρεμία επικρατεί από το πρωί της καθαράς Δευτερας και στα αναταραγμένα πνεύματα και τις επαναστατημένες αιστήσεις των γλεντζέδων και των γλεντζούδων της αποκρηάς. Ωστόσο, τα κούλουμα γιορτάστηκαν με κέφι από τους ξενύχτηδες της αποκρηάς σ’ όλα τα προάστεια, όπου εξέδραμαν: το Μασταμπά, Αη Γιάννη και Πόρο. Σφοδρή, επίσης μεταποκρηάτικη επιχείρηση μπορεί να χαρακτηριστεί και η “Μάχη της λαγάνας” ο προ των αρτοπωλείων δηλ. από τους εκδρομείς και μη σκοτωμός για μια λαγάνα”.

Ηταν καιρός όλοι τους και όλα τους να βρουν το δρόμο της ειρήνης, της ηρεμίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας. Αρκετά είχαν υπομείνει, αρκετά τους είχαν ταλαιπωρήσει. Τόσες στερήσεις και τόσες ταπεινώσεις πέρασαν... Ηταν καιρός να ξαναζήσουν τη ζωή τους οι άνθρωποι!

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
20/3/2017

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions