Τουλάχιστον 3 ακόμα υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων θα εκδικαστούν το προσεχές διάστημα στο ΗράκλειοΤουλάχιστον 3 ακόμα υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων θα εκδικαστούν το προσεχές διάστημα στο Ηράκλειο

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Πόσα άραγε «πρόσωπα»  μπορεί να έχει στην καθημερινότητα ενός παιδιού ο «κακός ο λύκος»; Η πραγματικότητα πολλές φορές δεν έχει το «χάπι εντ» του παραμυθιού με την Κοκκινοσκουφίτσα. Τον τελευταίο καιρό σταθερά στην επικαιρότητα βρίσκονται υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μικρά αθώα πλάσματα, τα οποία στην πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους είχαν την ατυχία να πέσουν στο ... στόμα του κακού «λύκου», ο οποίος ανά περίπτωση «μεταλλάσσεται» σε πατέρα, παππού, νονό, δάσκαλο, προπονητή, πατριό, θείο, ειδικό, γείτονα και πάει λέγοντας.

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα διαστροφής και νοσηρότητας και το μήνυμα προς όλους είναι επιτακτικό: Ανοίξτε τα μάτια, «διαβάστε» τα σημάδια και μην κλείνετε το στόμα σε κάθε μορφή παιδικής κακοποίησης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλεπάλληλες είναι οι υποθέσεις που φθάνουν και στην Δικαιοσύνη του Ηρακλείου. Άλλες έχουν εκδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια, άλλες αναμένεται να προσδιοριστούν προς εκδίκαση, κάποιες εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό και άλλες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για τις οποίες δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ο κακουργηματικός χαρακτήρας της πράξης, τα δικαστήρια επιβάλλουν παραδειγματικές ποινές στους κατηγορούμενους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους οδηγούνται στην φυλακή καθώς η έφεσή τους δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων για τις σε βάρος τους καταγγελίες είναι σχεδόν παρεμφερείς: Αποκυήματα παιδικής φαντασίας, παρεξήγηση των «αγαθών» προθέσεών τους, σκευωρία, κατασκευασμένες κατηγορίες με οικονομική σκοπιμότητα (ισχυρισμοί που συνήθως προβάλλονται όταν οι γονείς του παιδιού είναι φτωχοί ή αλλοδαποί) ή ακόμα και η εκδίκηση.

Οι μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών, ο τρόπος της αφήγησής τους και οι λεπτομέρειες που δίνουν για τα όσα έζησαν σε συνδυασμό πάντα με τις πραγματογνωμοσύνες των ειδικών (παιδοψυχολόγων-παιδοψυχιάτρων) αποτελούν βαρόμετρο στην κρίση δικαστών και ενόρκων, οι οποίοι παράλληλα συνεκτιμούν τις μαρτυρικές καταθέσεις άλλων προσώπων και φυσικά του ίδιου του κατηγορούμενου. Σκοπός κάθε δίκης είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να απονεμηθεί πραγματική δικαιοσύνη τόσο προς τα θύματα όσο και προς τους θύτες. Ζητούμενο είναι να προστατευθεί ο ανήλικος, εξίσου ζητούμενο όμως είναι να μην διασυρθεί και ένας αθώος.

Από το εδώλιο πολλοί κατηγορούμενοι «χτυπιούνται» για την αθωότητά τους, κλαίνε, ορκίζονται στον Θεό και στην Παναγία, εύχονται να αρρωστήσουν βαριά αν λένε ψέματα, αρνούμενοι μετά βδελυγμίας τα όσα τους αποδίδονται.

Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν δικές τους οικογένειες, με παιδιά και εγγόνια, που επίσης αρνούνται να πιστέψουν ότι ο δικός τους άνθρωπος έχει κάνει κάτι τόσο απεχθές, με αποτέλεσμα να βγάζουν απίστευτο θυμό προς τους καταγγέλλοντες. Πρόσφατα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών (κατά συγχώνευση) 57χρονο δάσκαλο για τέσσερις περιπτώσεις ασέλγειας σε μαθητές του. Ο εκπαιδευτικός ήταν αρνητικός για τα όσα του αποδίδονταν.

Όταν πλέον προβλήθηκε στην δικαστική αίθουσα βίντεο που τον απαθανάτιζε να ασελγεί σε 8χρονη μαθήτρια του, έχασε τα λόγια του και αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη μετανιωμένος.Πρόσφατα και πάλι από το Μικτό Δικαστήριο Ηρακλείου πατέρας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης για την σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει πρόβλημα νοητικής υστέρησης. Ενώπιον της Δικαιοσύνης εκκρεμεί και η εκδίκαση υπόθεσης σε βάρος ηλικιωμένου, ο οποίος κατηγορείται ότι ασελγούσε σε βάρος 8χρονου κοριτσιού από την γειτονιά αλλά και η υπόθεση ενός παππού προς την εγγονή του.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες  τουλάχιστον τρεις ακόμα υποθέσεις θα εκδικαστούν το προσεχές χρονικό διάστημα αφού έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά βουλεύματα σε βάρος των κατηγορουμένων. Πρόκειται για έναν πατέρα, έναν νονό και έναν ειδικό τεχνικό με τις ηλικίες των παιδιών να κυμαίνονται από 4 έως 12 ετών. Για το σοβαρό θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης η «Π» ζήτησε την γνώμη δύο ειδι,κών. «Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό πραγματικών περιστατικών δηλώνεται σε υπηρεσίες» επισημαίνει η ψυχολόγος (MSc), οικογενειακή θεραπεύτρια, Νίκη Ρωμανάκη.

«Σχεδόν πάντα υπάρχουν κάποια σημάδια κινδύνου που μπορούν να προειδοποιήσουν τους γονείς» υπογραμμίζει η ψυχολόγος παιδιών και εφήβων MSc, μη-Κατευθυντική Ψυχοθεραπεύτρια, Ελένη Καρτσωνάκη.