ΠΑΤΡΙΣ :: Επιστήμη & Τεχνολογία :: Τεχνολογία :: Εμφάνιση άρθρου
Τεχνολογία Διατροφή Yγεία Περιβάλλον
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Μέχρι τη Βραζιλία εξάγει το ΙΤΕ εφαρμογές υγείας

Ακόμα και στη Βραζιλία εξάγει εφαρμογές υγείας το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας!

Το ΙΠ-ΙΤΕ πρωτοπορεί σε θέματα ψηφιακής υγείας καθώς, όπως εξηγεί στην «Π» ο επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, κ. Δημήτρης Κατεχάκης, εδώ και χρόνια συμμετέχει σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. και έχει καταφέρει να αναπτύξει εφαρμογές και προϊόντα που σήμερα είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν σε μεγάλο αριθμό μονάδων υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε φορείς του εξωτερικού.

«Τα περισσότερα είναι τμήματα ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείων και χρησιμοποιούνται στην καθημερινή πρακτική πλέον, υπάρχουν πάρα πολλές μονάδες υγείας στην Ελλάδα τις οποίες υποστηρίζουν, πρόκειται για μεγάλα νοσοκομεία, όπως το “Αλεξάνδρα” στην Αθήνα, το Θριάσιο στην Ελευσίνα και το Δαφνί, αναφέρει ο κ. Κατεχάκης.

Το ΙΤΕ έχει στηρίξει μονάδες υγείας στην Αθήνα, την Πάτρα, τα Δωδεκάνησα, αλλά δε συνεργάζεται ακόμα με νοσοκομεία της Κρήτης.

Η παραπάνω δραστηριότητα έχει προσφέρει έσοδα στο Ίδρυμα, ενώ δημιούργησε και επιπλέον θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, υπάρχουν περισσότερο εξειδικευμένα προϊόντα που έχουν να κάνουν με την υπολογιστική ιατρική, όπως ο προσωπικός φάκελος ασθενή, τα οποία αξιοποιούνται σήμερα, δοκιμάζονται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο διεθνών κοινοπραξιών. Μία εφαρμογή αφορά την προσωποποιημένη παρακολούθηση ασθενών με διαβήτη και λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα, υπάρχει η πλατφόρμα επεξεργασίας εικόνας (doctor eye) που πρόσφατα παρουσιάστηκε στη Βραδιά Ερευνητή και χρησιμοποιείται σε πραγματική κλινική έρευνα σε νευροβλάστωμα στη Γερμανία και το Βέλγιο. Επίσης, έχει αναπτυχθεί μία συνεργατική πλατφόρμα για την παθολογία, η οποία χρησιμοποιείται για να κάνει επανεξέταση και υποβολή εκθέσεων για ψηφιακές εικόνες παθολογίας και αξιοποιείται στο Βέλγιο, την Ελβετία και τη Βραζιλία. Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές, όπως το personal medical information recommender , ένα εργαλείο για εξατομικευμένες συστάσεις σύμφωνα με τις ατομικές προτιμήσεις και ιατρικές εγκαταστάσεις και ενσωματώνεται σε άλλα εργαλεία στη Γερμανία και την Ιταλία.

Τέλος, κάποιες επεκτάσεις προσωποποιημένου ηλεκτρονικού φακέλου για τη συλλογή στοιχείων προφίλ και ενδυνάμωση χρηστών μέσω συστάσεων και προειδοποιήσεων, υπάρχουν στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται πως οι δραστηριότητες του κέντρου επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και αξιοποίηση εξειδικευμένων λογισμικών για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας. Η σύνδεση με την έρευνα είναι άμεση, μιας και αποτελεί τμήμα του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιο-ιατρικής, με επικεφαλής τον δρ. Μαριά Κωνσταντίνο. Οι ερευνητικές δράσεις του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής (ΕΥΒΙ) του ΙΠ- ΙΤΕ στρέφονται γύρω από την ανάπτυξη καινοτόμων υπολογιστικών μεθόδων, τεχνολογιών και εργαλείων στην ευρύτερη περιοχή της εξατομικευμένης, προγνωστικής, καθώς και προληπτικής ιατρικής.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
20/10/2016

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions