ΠΑΤΡΙΣ :: Κρήτη :: Στήλες :: Εμφάνιση άρθρου
Τοπικά Νέα Συνεντεύξεις Στήλες Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


ΧΘΕΣ ... ΣΗΜΕΡΑ ... ΑΥΡΙΟ 03/02/2016Στους δρόμους και οι Γάλλοι αγρότες

Την εικόνα των μπλόκων των αγροτών δεν τη βλέπει κανείς μόνο στην Ελλάδα, μιας και παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Γαλλία.

Το τσουνάμι θυμού των Γάλλων αγροτών, που ήδη ξεκίνησε από την περιοχή της Βρετάνης την περασμένη εβδομάδα, απειλεί να φθάσει στις πόρτες της πρωτεύουσας. Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την κυβέρνηση του Παρισιού, που μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, όπως και ο αγροτικός κόσμος.

Οι αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ δρόμους στην περιοχή Grand Ouest της Γαλλίας, προσπαθώντας να στείλουν το μήνυμα στις αρχές για την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης: Τα χρέη στις τράπεζες έχουν γίνει δυσβάσταχτα, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, οι πτωχεύσεις όλο και πιο συχνές. Βασικό αίτιο της κρίσης θεωρείται η συνεχής πτώση των τιμών στο γάλα, στο βόειο κρέας και ιδιαίτερα στο χοιρινό κρέας, σε αντίθεση με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Με αυτά τα δεδομένα, οι αγρότες θεωρούν «ως σταγόνα στον ωκεανό» τη βοήθεια που τους αναλογεί, η οποία συρρικνώνεται σε μερικές χιλιάδες, όταν τα χρέη πολλών στις τράπεζες φθάνουν τις 200.000 ευρώ, οι δε τράπεζες δεν δείχνουν ιδιαίτερα συνεργάσιμες. Οι παραγωγοί ζητούν ακόμα από την κυβέρνηση διαρθρωτικά μέτρα, όπως τη σήμανση προέλευσης του κρέατος, ιδιαίτερα στα μεταποιημένα προϊόντα.

Ο ENISA φεύγει, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται

Ο ΕΝΙSΑ (Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών), ο μόνος ευρωπαϊκός οργανισμός στην Ελλάδα, που εδρεύει στο Ηράκλειο, φεύγει. Ήδη ένα μέρος του προσωπικού του έχει στο παρελθόν μεταφερθεί στην Αθήνα με την αιτιολογία ότι οι απευθείας πτήσεις από το Ηράκλειο στις Βρυξέλλες που συμπεριλαμβάνονταν στη Σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΕΝΙSΑ δεν πραγματοποιούνται.

Σήμερα δρομολογείται η «εθελούσια» σιωπηλή μετακίνηση και των υπολοίπων υπαλλήλων του ΕΝΙSΑ στην Αθήνα. Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 να έχει μετακινηθεί το 90% των υπαλλήλων. Η Αθήνα λέγεται ότι είναι ο ενδιάμεσος σταθμός προς την τελική αποχώρηση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μόνο 6 υπάλληλοι και ο διευθυντής θα μείνουν στην Κρήτη δικαιολογώντας τυπικά και μόνο τη διατήρηση της έδρας του οργανισμού στο Ηράκλειο μέχρι την επόμενη αφορμή της πλήρους μετακίνησης. Η αφορμή για την τωρινή σιωπηλή μετακίνηση είναι o δεύτερος όρος της Σύμβασης, το Ευρωπαϊκό Σχολείο. Ούτε η στελέχωσή του σε διδακτικό προσωπικό αλλά ούτε και η μεταστέγασή του, προϋποθέσεις καλής λειτουργίας του, έχουν πραγματοποιηθεί.

Αναρωτιέται κανείς με βάση τα παραπάνω, αν η Κρήτη δεν έχει πλέον ανάγκη τον ΕΝΙSΑ. O πολιτικός και επιστημονικό κόσμος δεν διεκδικεί την παραμονή του, απεναντίας μάλιστα.

Οι τοπικοί άρχοντες αδιαφορούν για τα επιστημονικά, οικονομικά, πολιτισμικά οφέλη της παραμονής του; Το ίδιο και οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές μας; Ο επιστημονικός κόσμος (Ι.Τ.Ε., Πανεπιστήμιο) δεν ενδιαφέρεται τόσο για τον ΕΝΙ8Α όσο και για το μόνο ξενόγλωσσο σχολείο στην Κρήτη, το μόνο Ευρωπαϊκό στην Ελλάδα που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και μετά την αποχώρησή του ΕΝΙSΑ θα κλείσει; Πόσο μάλλον τώρα που το κτίριο που είχε παραχωρηθεί με απόφαση της Συγκλήτου στο σχολείο, πάρθηκε πίσω με νέα απόφαση ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαμόρφωσή του από τις Κτηριακές Υποδομές, αφού ο όμιλος Αγγελόπουλου πρόσφερε περισσότερα ανταλλάγματα.

Προχειρότητα, αδιαφορία τοπική, εθνική, ή κατά τα λεγόμενα, μεγάλες εταιρείες και συμφέροντα στην Ευρώπη που με συνεργάτες εθνικούς κινούν τα νήματα της φυγής;

ΤΟ... ΤΡΕΛΟ

Συνεχίζεται το αλλόκοτο...

Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα (κατ’ απαίτηση των δανειστών) που ξεσηκώνουν τους εργαζόμενους και το κόμμα (ο ΣΥΡΙΖΑ) χαιρετίζει τους απεργους!

Πιο... τρελό γίνεται;

OΙ ΦΑΚΕΛΟΙ

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται (και πού να τα θυμούνται αλήθεια όλα...) το σχόλιο που έγραψα όταν παρέδωσε το προεδρείο της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τότε αποκαλύψαμε πως πήρε μαζί της έξι φακέλους με πολλά στοιχεία.

Σημειώστε το αυτό...

Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Νέα σφοδρή επίθεση στον Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε χθες ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ως συντάκτης και εισηγητής της Ετήσιας Έκθεσης της Ευρωβουλής για τη Δράση της ΕΚΤ το 2014.

Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Νότης Μαριάς εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ γιατί απέφυγε να απαντήσει στα καίρια σημεία της Έκθεσης του. «Δεν απαντήσατε, κύριε Ντράγκι, για τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να σταματήσει η σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΚΤ. Τελικά πότε θα φύγετε από την τρόικα κύριε Ντράγκι, όπως σας υπέδειξε το Δικαστήριο της ΕΕ στην υπόθεση C-62/14:» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ ο Νότης Μαριάς.

Και συνέχισε: «Δεν απαντήσατε για ποιο λόγο προχωρήσατε στην πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας το 2015 που οδήγησε τελικά στα capital controls; Η εκβιαστική πολιτική της ΕΚΤ κατά της Ελλάδας και η στήριξη των δανειστών προκειμένου να καμφθεί το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα καταγράφεται ως μελανό σημείο για την ΕΚΤ, ως μια απαράδεκτη παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα, ως κατάλυση της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας».Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Διαβούλευση σε βάθος θα προηγηθεί σε περίπτωση αλλαγών στον εκλογικό νόμο, όπως δεσμεύεται με έγγραφό του που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και αλλαγές σε προεκλογική περίοδο.

ΤΟ ΑΙΜΑ

Οκτώ χρόνια τώρα ρουφάνε το... αίμα του ελληνικού λαού.

Κόβουν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν τους φόρους, βάζουν χαράτσια. Οι Έλληνες φτωχοποιήθηκαν, η πραγματική οικονομία κατέρρευσε και η παραγωγική βάση της χώρας διαλύθηκε.

Πόσοι και για ποσο μπορούν ακόμη ν’ αντέξουν;

TA ΚΟΡΑΚΙΑ

Σαν τα... κοράκια έχουν πέσει Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πάνω στους Κουβανούς.

Έχουν μυριστεί χρήμα από έργα και επενδύσεις σε μια χώρα που θα μετατραπεί κι αυτή σε προτεκτοράτο...

Η... ΤΑΠΑ

Οι “ιστορίες” (η νέα εκπομπή κάθε Τρίτη) του ΣΚΑΪ έχει “ταπώσει” τον Πρετεντέρη που μετέφερε την εκπομπή του από τη Δευτέρα προκειμένου να γλυτώσει από τον Χατζηνικολάου.

Δύσκολες ώρες για τον Γιάννη...

Η ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ

Τις ικανότητες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είδε και αξιολόγησε ο Αμερικανός πτέραρχος Frank Gorenc, Διοικητής των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Μάλιστα έκανε την ...αξιολόγηση στον αέρα, όταν "αναχαιτίστηκε" από τον F-16άρη αρχηγό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαϊτση! Οι δυο πτέραρχοι επιθεώρησαν το κλιμάκιο της 480th Fighter Squadron της USAFE, η οποία έχει μετασταθμεύσει στην 115ΠΜ, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσής της με την Πολεμική Αεροπορία. Και αφού ενημερώθηκαν για τα θέματα της Μονάδας, αποφάσισαν να εκτελέσουν πτήση με F-16. Πέρασαν πάνω από την Πελοπόννησο, την Αστυπάλαια και την Κρήτη. Ο Έλληνας αρχηγός πέταξε με αεροσκάφος F-16 Block 52+ , ενώ ο Αμερικάνος πτέραρχος και διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής με F-16M.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυναμικό “παρών”, αλλά χωρίς να διαλύσουν τα υφιστάμενα μπλόκα, είναι αποφασισμένοι να δώσουν αύριο οι αγρότες στο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.

Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνδέσμων στην 62 Μαρτύρων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν πορεία με κατάληξη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

ΣΤΗΝ Κ.Ο.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του χθες το απόγευμα με το “κουαρτέτο”, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατευθύνθηκε στη Βουλή για να ενημερώσει μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε πως οι δανειστές δεν έβαλαν θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν αποκλείεται στη συνέχεια να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα.

«Ολα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και δεν έχει ακόμη απορριφθεί τίποτα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος σπεύδοντας να πει πάντως πως το κλίμα στην πρώτη συνάντηση ήταν καλύτερο απ' ό,τι περίμενε.

ΦΕΥΓΟΥΝ

Πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να μετεγκατασταθούν στη Βουλγαρία ή ακόμη και την Αλβανία που προσφέρουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματίες.

Μόνο από τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι σε μια 2ετία έφυγαν από ‘δω πάνω 5.000 επιχειρήσεις.

ΤΟ ΕΙΠΕ

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ για τα προγράμματα βοήθειας - της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου - από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), είπε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο στη Βουδαπέστη.

Αυτά για όσους λένε ότι μας δανείζουν οι άλλοι λαοί της Ευρώπης.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Ο κ. Βαρουφάκης ρωτά απευθείας τον «Γερμανό φορολογούμενο» αν «θέλει να πάρει πίσω τα λεφτά του» ή αν θα έπρεπε να «υποψιάζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα».

«Η αποπληρωμή του χρέους στην Ελλάδα είναι βλασφημία, δεδομένου ότι η χώρα έχει χάσει το ένα τρίτο των κρατικών εσόδων της και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν» γράφει και σημειώνει ότι η οικονομία έχει «τραυματιστεί σοβαρά».

Ταυτόχρονα ο Βαρουφάκης καταλόγισε ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση, γιατί όπως υποστηρίζει ήθελε να βλάψει την Αθήνα.

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
3/2/2016

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions