ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Ανάσα αξιοπρέπειας...!

Του Γιάννη Μοσχονά

«Η πλατεία ήταν γεμάτη, με το νόημα που ’χει κάτι απ’ τις φωτιές..!» Οι ήχοι από το τραγούδι τροφοδοτούν την μνήμη και ζωντανεύουν τον επαναστατικό ρομαντισμό μιας άλλης, επίσης δύσκολης εποχής για τον λαό μας , ενώ οι στίχοι συγκινούν, εμπνέουν, ξεσηκώνουν και γίνονται ξανά επίκαιροι, σήμερα που η Ελλάδα αντιστέκεται και πάλι, σήμερα που η Ελλάδα επιμένει ξανά, να ανταμώσει με την ιστορία της!

Δεν ήταν μόνο η δική μας η πλατεία γεμάτη από κόσμο, ήταν όλες οι πλατείες της χώρας πλημυρισμένες από το συναίσθημα των ανθρώπων που αυθόρμητα ένοιωσαν την ανάγκη να διαδηλώσουν και να δηλώσουν την παρουσία τους σε έναν αγώνα, που ετούτη τη φορά δείχνει να έχει νόημα, λόγο και αιτία να δοθεί!

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες στην «ψυχρή» Ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα, οι θερμές «ανθρώπινες μάζες» που αντάμωσαν σε πάρα πολλές πλατείες πόλεων της Γηραιάς Ηπείρου, «ζέσταναν» ξανά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για την Ευρώπη των λαών και των αναγκών τους και όχι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου!

Ένα σύνθημα ήταν αρκετό σε εμάς τους Έλληνες, για να μας εμπνεύσει και να μας ξεσηκώσει, συναθροίζοντας σε κάθε μεγάλη πόλη, τους ανθρώπους που επιμένουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

«Ανάσα Αξιοπρέπειας» έγραφε το μήνυμα! Η λέξη «κλειδί» που τόσο άστοχα και άδικα υποτιμήθηκε και αγνοήθηκε από την παρελθούσα αποτυχημένη «συγκυβέρνηση των mails», αποτελεί τώρα σύνθημα και λαϊκό δημοκρατικό αίτημα διεκδίκησης, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλον τον Ευρωπαϊκό νότο!

Καλό θα είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό το μήνυμα από τους «χαρτογιακάδες» των Βρυξελλών και του Βερολίνου, γιατί μπορεί ξαφνικά και η Ευρώπη να αποδειχθεί τελικά αφιλόξενη για τον αυταρχισμό, την δογματική ανώφελη λιτότητα και την κυριαρχία της βαρβαρότητας!

Πρωτόγνωρη εμπειρία για τους κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας, τα συλλαλητήρια συμπαράστασης και επιδοκιμασίας στην ασκούμενη πολιτική των κυβερνώντων! Με καμία εξουσία μέχρι τώρα στη χώρα μας, τουλάχιστον για τα τελευταία σαράντα χρόνια, δεν συνοδοιπορούσε ο λαός και αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή για την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα την επιφορτίζει και με την τεράστια ευθύνη να μην δειλιάσει και να μην υποκύψει στις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχεται, ανταποκρινόμενη αντάξια των προσδοκιών του λαού που την επέλεξε και την εμπιστεύεται!

Αυτή η δυναμική λαϊκή στήριξη και συμπαράσταση, που πρέπει να συνεχίσει να εκδηλώνεται αυθόρμητα, θα αποτελεί και το ισχυρότερο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της Ελληνικής πλευράς, απέναντι στα αδίστακτα «θεριά» που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής ολιγαρχίας!

Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και με διάρκεια, αλλά δίκαιος και με σύμμαχο την απλή λογική και το αγνό συναίσθημα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, που πιστεύει και αγωνίζεται για την δημοκρατία, την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

Οι πολιτικές της αυστηρής λιτότητας που δημιούργησαν την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη, απέτυχαν και δεν μπορεί να συνεχίσουν να επιβάλλονται και έτσι αργά ή γρήγορα, αναγκαστικά θα αναζητηθεί ένα περισσότερο ρεαλιστικό μοντέλο συμπόρευσης, που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη.

Ελπίζω μόνο, αυτό να συμβεί πριν να είναι πολύ αργά!

Για εκείνους που «ανησυχούν», εντός και εκτός συνόρων για την επιτυχία ή την αποτυχία των προσπαθειών της νέας Ελληνικής κυβέρνησης, που τολμά συγκρουόμενη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού της, αλλά και των αδικημένων λαών της «Ευρωπαϊκής οικογένειας», απλά θέλω να θυμίσω πως, ο πρώτος πολιτισμός της ηπείρου στην οποία ανήκουμε θεωρείται ο Ελληνικός πολιτισμός και αυτή ακόμα η ονομασία της είναι δημιούργημα αυτού του πολιτισμού! Έτσι, για να μην αδικούμε τουλάχιστον την ιστορία μας!

Η πλατεία, ως χώρος σύμβολο των κοινωνικών αγώνων και δράσεων, αποκτά και πάλι ρόλο και πολιτικό στίγμα. Στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή, γίνεται ξανά η αφετηρία διεκδίκησης των ατομικών δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά και των συλλογικών κατακτήσεων όταν αυτές καταργούνται, διακυβεύονται ή περιορίζονται, ενώνει τους ανθρώπους και πολλαπλασιάζει την ορμή και την δύναμη τους!

Οι ίδιες πλατείες που γέμιζαν πριν από καιρό με τους αγανακτισμένους των μνημονίων, που διαδήλωναν την διαμαρτυρία τους ενάντια στις πολιτικές της εκποίησης, του ενδοτισμού και της ταπείνωσης, οι ίδιες πλατείες γεμίζουν και τώρα, με ανθρώπους που δεν έχουν όμως ως μόνο κίνητρο την αγανάκτηση αυτή τη φορά , αλλά κυρίως την ελπίδα να αλλάξει κάτι στην «ζωή τους την σκυφτή» και να πάρουν πίσω την τσακισμένη τους αξιοπρέπεια! Είναι η μόνη αδιαπραγμάτευτη ανθρώπινη αξία και ας μην είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του μετρήσιμου πλούτου!

Είναι λίγο πριν το επόμενο ραντεβού στην πλατεία. Βλέπω και πάλι σιγά-σιγά να μαζεύεται ο κόσμος, με τις Ελληνικές σημαίες στα χέρια, με το χαμόγελο στα χείλη και την φωτιά της ελπίδας στο βλέμμα. Ακούω ξανά την μουσική να δυναμώνει…

«Η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά…!».

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

info@toarthro.gr

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
14/2/2015

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions