ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Ο μονόδρομος

Του Γιάννη Μοσχονά*

Ο κύβος ερρίφθη! Η βούληση του ελληνικού λαού να οδηγηθούμε στις εκλογές εκφράστηκε επίσημα και έγκυρα μέσω των εκπροσώπων του στο εθνικό μας κοινοβούλιο, σε πείσμα όλων εκείνων που, με τις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις τους, επιθυμούσαν να αναδείξουν το ακριβώς αντίθετο, στο διάστημα που προηγήθηκε!

Οι προσπάθειες εκβιασμού αλλά και «προσέγγισης» συνειδήσεων κάποιων βουλευτών δεν ευδοκίμησαν και έτσι η χώρα οδηγείται, κατά τους αισιόδοξους ή «σύρεται» κατά τους απαισιόδοξους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές για τον λαό και τον τόπο μας!

Σίγουρα δεν μπορεί να είναι όλοι ευτυχείς με αυτήν την εξέλιξη, ωστόσο θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η έκβαση του αποτελέσματος θα εγείρει πολλαπλά συναισθήματα σε ανθρώπους και ομάδες ανθρώπων, εντός και εκτός της χώρας. Τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα ποικίλουν κατά περίπτωση, ανάλογα με το προσδοκώμενο όφελος ή την επισφάλεια του όποιου διακυβεύματος!

Ας δούμε όμως πρώτα, ποιοί είναι εκείνοι που επιθυμούν αυτές τις εκλογές!

Χωρίς αμφιβολία είναι βεβαίως εκείνα τα κόμματα της «καθαρής» αντιπολίτευσης που τις επιδίωκαν άλλωστε και όχι της συμβατικής προσχηματικής αντιπολίτευσης, τα γνωστά σε όλους ποια και ως «αναχώματα», που στην ουσία αντιπολιτεύονται την αντιπολίτευση!

Η κυρίαρχη αριστερή πλειοψηφία, για πρώτη φορά στον τόπο μας είναι σε θέση να διατυπώνει πρόταση εξουσίας και να διεκδικεί το λαϊκό χρίσμα το συντομότερο δυνατόν, όπως σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να τονίζει! Αλλά και τα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου αναμένουν να ωφεληθούν από τις εκλογές αυτές και για λόγους εσωτερικής συσπείρωσης και αναθέρμανσης του κύρους και του ρόλου τους, αλλά και αποβλέποντας στις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν μετεκλογικά, αναδεικνύοντας τα έτσι και ως ρυθμιστές στην αυριανή διακυβέρνηση του τόπου!

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι και το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς με επικεφαλή τον τελευταίο πρωθυπουργό των «λευκών επιταγών», επιθυμεί επίσης αυτές τις εκλογές, για τους δικούς του βεβαίως λόγους. Φτάνει να φανταστούμε για λίγο, τι μέλλον θα του επιφύλασσε η Ελληνική κοινωνία, αν μετά από ενδεχόμενη επιτυχή εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, συνέχιζε(όπως έκανε και στο παρελθόν αλλά και όπως θα πράξει και στο μέλλον, αν του δώσουμε βεβαίως την ευκαιρία) να υιοθετεί και να ψηφίζει αναρίθμητες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προεδρικά διατάγματα και άλλα αντιλαϊκά καταστροφικά μέτρα που εμπεριέχονται στα μνημόνια, που έχει συνυπογράψει έτσι κι αλλιώς!

Έτσι λοιπόν, με τις ευχές και την υποστήριξη του Γερμανικού «κέντρου επιχειρήσεων» στο οποίο δίνει λόγο, σίγουρα τώρα θα παίξει και το τελευταίο του «χαρτί», θα δώσει τα «ρέστα» του, να γαντζωθεί όπως-όπως στην εξουσία, για να ολοκληρώσει την καταστροφή, την οποία φαίνεται να έχει αναλάβει ως εργολαβία!

Εκτός όμως από τους παραπάνω «ταγούς» της πολιτικής μας ζωής, πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που επιθυμούν, ή θα έπρεπε να επιθυμούν αυτές τις εκλογές και αυτοί είναι οι ανώνυμοι πολίτες που δεν έπαψαν να ελπίζουν, να ονειρεύονται και να προσδοκούν!

Είναι οι άνεργοι νέοι της Ελλάδας, που τους πέταξαν στα αζήτητα και τους έδιωξαν κακήν κακώς από τον τόπο τους, ως άχρηστους και ανεπιθύμητους, γιατί δεν «χωρούσαν» στα «πειραγμένα» πινακίδια των μνημονίων τους!

Είναι όλες εκείνες οι εξαθλιωμένες «ανθρώπινες φιγούρες των κάδων» και των «χαρτόκουτων», σύγχρονα μνημεία ντροπής για τον νεοελληνικό μας πολιτισμό!

Είναι οι άρρωστοι που περιμένουν μάταια το ασθενοφόρο που δεν θα έρθει, γιατί δεν έχει οδηγό, τον γιατρό που δεν έχει προκηρυχτεί ακόμα η θέση του στο νοσοκομείο, τα φάρμακα που δεν είναι πια για όλους και τον νοσηλευτή που βγήκε πρόωρα στην σύνταξη και δεν αντικαταστάθηκε!

Είναι οι εργαζόμενοι της πείνας και την ανέχειας που, υπό τον φόβο της απόλυσης, αναγκάζονται να υποτάσσονται στις παράλογες απαιτήσεις της ανελέητης δημοσιονομικής προσαρμογής!

Είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που βλέπουν την πενιχρή σύνταξη που τους απέμεινε να εξαϋλώνεται, πριν καλά-καλά την πάρουν στα χέρια τους!

Είναι οι αγρότες που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους, αφού δεν είναι πια σε θέση να τις συντηρήσουν!

Είναι οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει κυριολεκτικά τον μπούσουλα, με τους αμέτρητους φόρους που αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ την ίδια στιγμή οι φοροφυγάδες, εξακολουθούν να κάνουν πάρτι ανενόχλητοι, στα γνωστά παραδείσια νησιά!

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν επιθυμούν αυτές τις εκλογές. Από τον χώρο της πολιτικής, είναι τα πρόσωπα και τα κόμματα που συμβιβάστηκαν, συνεργάστηκαν και εφάρμοσαν τις συντηρητικές πολιτικές της λιτότητας, δεν έχουν πολιτικό μέλλον και το ξέρουν και προσπαθούν απλά να επιμηκύνουν την παραμονή τους στους ταπεινούς τους θώκους!

Ο μεγάλος φόβος όμως, έως και τρόμος, αναδύεται από τον χώρο της οικονομίας!

Τα λεγόμενα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, μισούν και απεχθάνονται γενικά τις εκλογές, υποκλινόμενα σε μία και μόνο δημοκρατία που γνωρίζουν καλά, εκείνη του κέρδους!

Το άγνωστο τους φοβίζει και το καινούργιο του αγχώνει. Είναι οι γνωστοί άγνωστοι που κάνουν «παιχνίδι» ενίοτε με τους δείκτες των χρηματιστηρίων και προπαγανδίζουν για την επικράτηση των καθεστώτων που τους συντηρούν!

Να μην εκπλαγούμε καθόλου αν, κατά τις παραμονές των εκλογών, οι υπάλληλοι που διατηρούν αυτά τα συμφέροντα στους γνωστούς οίκους αξιολόγησης, προβούν στην μεθοδευμένη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ως έσχατο μέτρο πίεσης και εκβιασμού, προκαταλαμβάνοντας έτσι, την ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων!

Φόβο επίσης, προκαλούν οι εκλογές και στους ορκισμένους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού της Ευρωπαϊκής «οικογένειας», που ανησυχούν μήπως δημιουργηθεί κακό προηγούμενο, βλαβερό για όλη την «οικογένεια», όπως και για εκείνους, αλλά κυρίως για τα συμφέροντα που εκπροσωπούν!

Το άγχος τους μάλιστα περισσεύει μέσα από τις απροκάλυπτες παρεμβατικές και αδιάκριτες δηλώσεις τους για την Ελλάδα, που «εξαπολύουν» καθημερινά μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης!

Διαβλέπω ότι στο πολύ μικρό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, θα υπάρξουν μεθοδευμένες προσπάθειες να αναδείξουν την πόλωση ως τον κύριο πρωταγωνιστή της προεκλογικής περιόδου. Όσο και να το θέλουν όμως κάποιοι, δεν θα μπορέσουν να την περάσουν και στους πολίτες, που έχουν πια τόσα προβλήματα στο κεφάλι τους, που δεν υπάρχει χώρος για φανατισμό!

Επίσης, σε όλο αυτό το διάστημα, θα γινόμαστε όλοι θεατές αλλά όχι, θέλω να πιστεύω, κοινωνοί των «ευρημάτων» των στημένων κατά παραγγελία δημοσκοπήσεων, που θα κλίνουν την λεγόμενη «ψαλίδα», νομίζοντας πως έτσι θα ψαλιδίσουν την αισιοδοξία και την ελπίδα για απαλλαγή!

Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» του τρόμου, θα κυκλοφορήσουν και πάλι τον φόβο με την γνωστή απειλή της χρεωκοπίας, της επιστροφής στη δραχμή(Grexit) και της δήμευσης των καταθέσεων. Να θυμηθούμε ότι και το 2012 απειλούσαν και τότε πως αν άλλαζε το καθεστώς, οι καταθέτες θα εξαφάνιζαν τα λεφτά από τις Ελληνικές τράπεζες και η οικονομία θα κατέρρεε! Τελικά όμως, αν και το καθεστώς δεν άλλαξε, οι καταθέσεις εξαφανίστηκαν, μέσα όμως από τις έκτακτες εισφορές, τις εισφορές αλληλεγγύης, τα χαράτσια, τους ΕΝΦΙΑ και όλα τα άλλα «επιτεύγματα» της νεοφιλελεύθερης φορομπηχτικής πολιτικής, που πάγια εφαρμόζεται μόνο στα χαμηλά εισοδήματα!

Κλείσε τώρα μάτια και αυτιά και απέκρουσε την προπαγάνδα τους! Νοιώθουν ότι «χάνουν την μπάλα» και θα «τα δώσουν όλα» προκειμένου να σου υφαρπάξουν την ψήφο!

Η αμηχανία όμως τους προδίδει και η αντιφατικότητα του λόγου που προτάσσουν τους αποκαλύπτει! Μπερδεύουν την αλήθεια με το ψέμα, την ελπίδα με τον φόβο, την πρόοδο με την συντήρηση, την ανάπτυξη με την ανεργία, την διαπραγμάτευση με την υποταγή, την μετανάστευση με την τρομοκρατία, την λογική με την φαυλότητα, την περηφάνια με την ταπείνωση, την ενότητα με τον διχασμό και την δημοκρατία με τον αυταρχισμό!

Αν τους αγνοήσεις αυτή τη φορά, θα καταφέρεις να νικήσεις το φόβο και να κερδίσεις την χαμένη σου ελπίδα! Αν όμως τους πιστέψεις και πάλι, το ικρίωμα του «Γολγοθά σου» σε περιμένει!

Σε μια παλιά πολιτική διαφήμιση, ο πρωταγωνιστής της οποίας έμελλε να υποδυθεί στη συνέχεια και τον μοιραίο τραγικό κεντρικό ρόλο, στη σύγχρονη «εθνική μας τραγωδία», μεταξύ άλλων έλεγε: «Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω, πρόσωπα ξεχωριστά…!», αποτιμώντας έτσι το ανθρώπινο «κεφάλαιο», που είχε τότε ακόμα ίσως κάποια αξία!

Με το βλέμμα μου στραμμένο στην 25η Ιανουαρίου και θέλοντας να βγάλω τα συμπεράσματα μου και να πάρω τις σωστές αποφάσεις, κάνω τώρα κι εγώ την δική μου αποτίμηση!

Κοιτάζω πίσω μου και βλέπω, πρόσωπα τραγικά! Μυθομανείς γίγαντες και πολιτικούς νάνους, που υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μου και έκαναν την δική μου τη ζωή ασήμαντη και δύσκολη!

Με εξαπάτησαν, πουλώντας μου ψεύτικες υποσχέσεις και φθηνά «γραμμάτια ελπίδας» χωρίς αντίκρισμα, μαζί με «μαύρους και κόκκινους δράκους», που απειλούν τα όνειρά μου κάθε βράδυ!

Ταπείνωσαν την αξιοπρέπεια μου, καταπάτησαν την περηφάνια μου και ακύρωσαν την λογική μου, βαφτίζοντας τα όλα αυτά «πορεία προς την ομαλότητα»!

Κοιτάζω πίσω μου και βλέπω, κλέφτες, ψεύτες, μιζαδόρους, κουμπάρους, δοσίλογους, προδότες, πουλημένους, απατεώνες, καταχραστές, πλαστογράφους, εκβιαστές, τυχοδιώκτες πολιτικούς, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μου σε αποικία ανέργων, αστέγων, ανασφάλιστων, αμόρφωτων, πεινασμένων και εξαθλιωμένων ανθρώπων!

Είναι τα «θρασίμια» του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που, με περίσσεια θράσους και χωρίς καμία ντροπή, θα ζητήσουν και πάλι την ανοχή και την συνενοχή μας, να τους ανοίξουμε την πόρτα διάπλατα σε μια αναθεωρητική Βουλή, στην οποία θα ενσωματώσουν τα μνημόνια στο υπό αναθεώρηση σύνταγμα της χώρας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς τους δανειστές και τις τράπεζες, να αρπάζουν στο μέλλον νόμιμα και εύκολα, περιουσίες και εισοδήματα, όσα βέβαια έχουν ακόμα απομείνει, περιστέλλοντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Κοιτάζοντας όμως μπροστά μου αυτή τη φορά, βλέπω ολοκάθαρα να ανοίγεται ένας μονόδρομος, μια τεράστια «μονοδρομάρα» θα έλεγα! Ξέρω ότι θα είναι ανηφορικός, μακρύς, δύσκολος και με πολλά φυσικά και «τεχνητά» εμπόδια, αλλά καθαρός, με αριστερή «κλίση», φτιαγμένος από καινούργια άφθαρτα υλικά, χωρίς «λακκούβες», «κατηφόρες» και «αδιέξοδα» και χωρίς «εικονοστάσια αυτοχείρων» στις άκρες του!

Τώρα που ξεπέρασα τον φόβο και έμαθα να μην υποκύπτω στον εκβιασμό, θέλω να δώσω μια ευκαιρία στην ελπίδα και να βαδίσω τον μονόδρομο, αναζητώντας «μια άλλη γη» και «μια άλλη θάλασσα» και θέλω να πιστεύω, τα λόγια του ποιητή να μην αποδειχθούν προφητικά και η «Πόλις» αυτή, που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα, να μην με ακολουθήσει αυτή τη φορά!

Εγώ πάντως επιμένω πεισματικά και θα συνεχίσω να ελπίζω! «Μια πόλις άλλη θα βρεθεί, καλλίτερη από αυτή!»

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
14/1/2015

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions