Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Το εμπάργκο της Ρωσίας και η κρίση στην Ουκρανία έπληξαν την αγορά των θερμοκηπιακών αγγουριών της Κρήτης, που παραμένουν τις τελευταίες εβδομάδες στα αζήτητα. Ο μέσος όρος των τιμών όσων πωλούνται είναι μόλις 22-23 λεπτά, ενώ αυτή την περίοδο το κόστος παραγωγής των εκτός εποχής αγγουριών ανέρχεται σε τουλάχιστον 55 λεπτά, όπως εκτιμούν οι αγροτικές οργανώσεις.

Εκατοντάδες παραγωγοί στην Κρήτη είναι σε απελπιστική κατάσταση, ενώ συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων διοργανώνει αύριο Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, ο ενιαίος αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας.

Όπως είναι γνωστό, τα δύο προηγούμενα χρόνια οι παραγωγοί θερμοκηπιακών αγγουριών της Κρήτης «έτριβαν τα χέρια τους» λόγω της αύξησης των εξαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η Ισπανία «άδειαζε» την παραγωγή της στη ρωσική αγορά κι έτσι «άφηνε χώρο» για την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και σε αγορές τρίτων χωρών. Γενικά, οι πωλήσεις αγγουριών πήγαιναν πολύ καλά, για όσους έκαναν εξαγωγές.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά το εμπάργκο της Ρωσίας και αφού μπήκαν στην παραγωγική περίοδο τα ελληνικά θερμοκήπια με καλλιέργειες αγγουριών.

Από το Σεπτέμβριο η αγορά δεν πήγαινε καλά, όμως τον Οκτώβριο η κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει, καθώς η ζήτηση διαρκώς μειωνόταν.

Όπως λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης, η Ισπανία, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και της οικονομικής κρίσης στην Ουκρανία, άρχισε να «ξεφορτώνει» την παραγωγή της στην ευρωπαϊκή αγορά και μάλιστα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάτω των 20 λεπτών το κιλό! Όπως ήταν επόμενο, αμέσως εκτόπισε τα ελληνικά αγγούρια και ειδικότερα τα κρητικά, θερμοκηπιακά.

«Ο μέσος όρος των τιμών που πουλάμε αυτή την περίοδο είναι 22-23 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Όμως το κόστος παραγωγής αυτή την εποχή ανέρχεται σε ποσό άνω των 55 λεπτών» επισημαίνει ο κ. Ντισπιράκης.

Να σημειωθεί ότι τεράστιες ποσότητες αγγουριών παραμένουν στα αζήτητα και συγκεκριμένα στους θαλάμους των συνεταιριστικών δημοπρατηρίων. Κάποιες ποσότητες δίνονται σε άπορους, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όμως οι παραγωγοί όχι απλά δεν έχουν εισόδημα, χάνουν κάθε μέρα περισσότερο, από την καλλιέργεια.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ Ντισπιράκη οι διαδικασίες που ορίζονται για αποζημιώσεις των αγροτών λόγω εμπάργκο από τη Ρωσία είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές και δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής του προϊόντος.

Στο μεταξύ, συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους διοργανώνει αύριο Πέμπτη ο ενιαίος αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.