ΠΑΤΡΙΣ :: Ελλάδα/Κόσμος :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Εθνικά Νέα Στην Ευρώπη Στον Κόσμο Προεκτάσεις Έρευνες
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Το μίγμα (Ανθρωπάκια στο μπλέντερ...)

Του Γιάννη Μοσχονά*

Με αφορμή την τελευταία ανοησία του υπουργείου Παιδείας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορά στην σοκαριστική εικόνα με τα ανθρωπάκια στο μπλέντερ να μετατρέπονται σε άνθρωπο-πολτό, που εντοπίστηκε στο σχολικό βιβλίο Φυσικής της Ε΄ Δημοτικού, μου δημιουργήθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί, πιστεύω όμως, όχι χωρίς αιτία!

Στην αρχή, όταν αντίκρισα την έγχρωμη εύγλωττη εικόνα, εκνευρίστηκα μα και θύμωσα συνάμα, αναρωτώμενος, γιατί οι ειδικοί «επιστήμονες» συγγραφείς του εν λόγω σχολικού βιβλίου επέλεξαν ως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μίγματος, ένα τεράστιο μπλέντερ σε λειτουργία, με χιλιάδες ανθρωπάκια μέσα του στοιβαγμένα και στο κάτω του μέρος να εμφανίζεται ο κατακόκκινος ανθρώπινος πολτός, ως προϊόν ζωντανής «γνώσης» και «κατανόησης» της φυσικής έννοιας! Αλήθεια, «τι ωραίο θέαμα!» για έναν δεκάχρονο μαθητή, αναρωτήθηκα!

Όταν όμως αργότερα είδα τα πράγματα πιο ψύχραιμα, άρχισα να εξοικειώνομαι με την ιδέα της εικόνας και να συμβιβάζομαι με την λογική της!

Κατ’ αρχήν δεν μπήκα καν στον κόπο να επιρρίψω ευθύνες στους ειδικούς «επιστήμονες» συνεργάτες του υπουργείου για την «άστοχη» επιλογή τους, όπως αργότερα την χαρακτήρισαν μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των σχολικών βιβλίων, γιατί θεωρώ πως η συγκεκριμένη εικόνα δεν ήταν δικό τους δημιούργημα! Άλλωστε, αυτοί οι άνθρωποι, εκ της θέσεως τους δεν επιτρέπεται ούτε να αυτοσχεδιάζουν ούτε και να παίρνουν πρωτοβουλίες, αλλά απλά, να υπακούουν, να αντιγράφουν και να επικολλούν! Είμαι σίγουρος πως την εν λόγω εικόνα την αντέγραψαν από εγχειρίδιο κάποιας διαφημιστικής εταιρείας του δυτικού κόσμου, τον οποίο τόσο θαυμάζουν, ή ακόμα και από κάποιο «εξωτικό» εκπαιδευτικό έντυπο μαζικού αποπροσανατολισμού!

Αναρωτήθηκα όμως ταυτόχρονα, πόσο απέχει η ιδέα και το νόημα της συγκεκριμένης εικόνας από το περιεχόμενο της σύγχρονης πραγματικότητας που βιώνουμε!

Κάποτε, οι παλαιοί αριστεροί μιλούσαν για τις λαϊκές «μάζες» και την χειραγώγηση τους από το κεφάλαιο. Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, που η χειραγώγηση της «μάζας» αποτελεί παγκόσμια σταθερά του συστήματος, έχουμε περάσει πλέον στο επόμενο στάδιο εξέλιξης, στο οποίο οι ανάγκες της σύγχρονης αγοράς απαιτούν και επιβάλλουν συγχωνεύσεις, συνενώσεις και εμπνευσμένες δημιουργίες «κατάλληλων» ανθρώπινων μιγμάτων! Άλλωστε, όπως λέει και η παροιμία, «ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει!»

Μήπως δεν έχουν βάλει πια στο μπλέντερ τις επιθυμίες μας; Μήπως δεν έχουν αλέσει τα συναισθήματα μας; Μήπως δεν έχουν πολτοποιήσει τις ιδεολογίες μας; Μήπως δεν έχουν αποχυμώσει τα όνειρά μας; Μήπως δεν έχουν λιώσει τα μυαλά μας; Μήπως δεν έχουν ξεζουμίσει τα δημοκρατικά και εργασιακά μας δικαιώματα;

Η δημιουργία ανθρώπινων μιγμάτων, φαίνεται ότι αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για την συνύπαρξη και την επιβίωση στις σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες! Το «μίγμα» είναι ο σκοπός και το «μπλέντερ» αποτελεί απλά το μέσο για την επίτευξη του!

Ένα λαμπρό παράδειγμα εφαρμογής της επιτυχημένης θεωρίας των «ανθρώπινων μιγμάτων» στη χώρα μας, προερχόμενο από το πολιτικό μπλέντερ της ανάγκης, είναι το μίγμα με τα «ανθρωπάκια» της συγκυβέρνησης, που συνυπάρχουν εδώ και καιρό, αναμιγνύονται, συγχωνεύονται και συνεργάζονται αρμονικά και στοχευμένα, ανακατεύοντας από σοσιαλιστές μέχρι και ακροδεξιούς, προκειμένου να επιτύχουν το «ιδιαίτερο θαυματουργό μίγμα» των σωτήρων της πατρίδος!

Αλληγορική η εικόνα του σχολικού βιβλίου ή μήπως προφητική; Είναι μια εικόνα που διέφυγε άραγε της δικής τους προσοχής ή που απλά έτυχε της δικής μας παρατηρητικότητας;

Επιτρέψτε μου να υποβάλω, προς όλους εσάς τις αμφιβολίες μου και προς το υπουργείο της Παιδείας τα σέβη μου..!

*Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

moschonas@gmail.com

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
24/11/2014

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions