ΠΑΤΡΙΣ :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Φοβού τους… «κροκόδειλους»

Του Γιάννη Μοσχονά*

«Άρωμα» από τις όχθες του ποταμού Νείλου, έστω και σε μικρή δόση, «μύρισε» στον τόπο μας το τελευταίο διάστημα, μετά την εμφάνιση του διάσημου πια κροκόδειλου στη λίμνη του Φράγματος των Ποταμών στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για τον πρώτο κροκόδειλο στην Ευρώπη που ζει σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον ειδικών και μη.
Τα συναισθήματα που δημιουργεί η εικόνα του επιβλητικού ερπετού είναι ανάμεικτα, με τον φόβο και τον θαυμασμό να κυριαρχούν και την περιέργεια να περισσεύει!
Λίγο η ανάγκη του κόσμου να απομακρυνθεί, έστω και προσωρινά, από τα προβλήματα του, λίγο η συνήθεια της ενημέρωσης να υπερβάλλει για να προκαλεί το ενδιαφέρον, κατάφεραν να αναδείξουν τον «Σήφη» ως τον πρωταγωνιστή των δελτίων ειδήσεων της βαρετής μας καθημερινότητας!
Μέχρι τώρα οι περισσότεροι από εμάς νοιώθαμε σοκ και δέος αντικρίζοντας το ερπετό με τα τρομερά σαγόνια, μέσα από τα ντοκιμαντέρ του Animal Planet και του National Geographic. Τώρα όμως το «εξωτικό θεριό» είναι δίπλα μας και η παρουσία του και μόνο δείχνει να υπονομεύει και να απειλεί τον «εύθραυστο» ανθρώπινο πολιτισμό μας!
Οι επιστήμονες επινοούν παγίδες με σκοπό την αιχμαλωσία και την απομάκρυνση του.
Οι πολιτικοί γράφουν μαντινάδες για χάρη του, κλέβοντας έστω και λίγη από την επιρροή του, δράττοντας την ευκαιρία για ανέξοδη προβολή! Οι μόνοι που δεν δείχνουν να θέλουν να εκμεταλλευτούν τον κροκόδειλο ακόμα, είναι οι ίδιοι οι Ρεθυμνιώτες, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Φράγματος των Ποταμών, που δεν επιμένουν στην παραμονή της θεόσταλτης «φυσικής ατραξιόν», αναδεικνύοντας έτσι την περιοχή τους ως πολλά υποσχόμενο μελλοντικό τουριστικό προορισμό.
Όταν ο «Σήφης» αναδύθηκε στα νερά των ποταμών, μαζί του ήρθαν στην επιφάνεια και κάποιες «βαριές» αλήθειες, που συνήθως, λόγω βαρύτητας, παραμένουν στον πάτο!
Ο «Σήφης» είναι άλλο ένα θύμα της ανθρώπινης εγκατάλειψης, ένα απότοκο μιας λανθάνουσας «φιλοζωίας» με ματαιόδοξα κίνητρα, ένα ακόμα προϊόν του αγχολυτικού Pet shopping και της ανευθυνότητας των οπαδών του.
Νομίζω ότι εσύ, ο απλός παρατηρητής, δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο λόγο, όσο και να προσπαθούν κάποιοι να σε πείσουν για το αντίθετο, να φοβάσαι τον «Σήφη» και να τον θεωρείς τόσο επικίνδυνο για τον άνθρωπο.
Αντίθετα, σου συνιστώ να φοβάσαι και να θεωρείς πολύ επικίνδυνους εκείνους τους… «κροκόδειλους» που κυκλοφορούν συνήθως με γραβάτες, σε γραφειοκρατικούς και όχι σε φυσικούς βάλτους, εκείνους που με μια υπογραφή και μόνο μπορούν να εξολοθρεύσουν έναν ολόκληρο πληθυσμό, έναν ολόκληρο λαό, αν χρειαστεί!
Δεν έχουν τρομερά σαγόνια, δεν είναι δυόμισι μέτρα, αλλά είναι μονίμως πεινασμένοι για πλούτο και διαθέτουν τεράστια αποθέματα απληστίας και ματαιοδοξίας. Μπορεί να μην απειλήσουν άμεσα την σωματική σου ακεραιότητα, μπορεί να μη σου κόψουν το χέρι ή κάποιο πόδι, αλλά θα σου κόψουν σίγουρα τον μισθό, αν είσαι εργαζόμενος, την σύνταξη αν είσαι συνταξιούχος, τα φάρμακα αν είσαι άρρωστος, τα όνειρα αν είσαι νέος!
Τα ονόματα τους (Πολ, Άγκελα, Κριστίν, Βόλφανγκ, Ματίας, Κλάους κ.λ.π.) παραπέμπουν συνειρμικά περισσότερο σε τυφώνα, παρά σε γραφικό παραδοσιακό Κρητικό βιοπαλαιστή!
Τα τελευταία χρόνια, δείχνουν να προτιμούν τα «εύκρατα» μεσογειακά κλίματα και κάνουν την εμφάνιση τους σε ακριβά ξενοδοχεία της «ζούγκλας» των Αθηνών!
Όμως κανένας επιστήμονας δεν τους στήνει παγίδες, κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν προειδοποιεί για την επικινδυνότητα τους, κανένας πολιτικός δεν τολμά να τους ειρωνευθεί ή να αστειευθεί με μαντινάδες, κανένας ειδήμονας δεν επιδιώκει την απομάκρυνση τους, κανένας από εμάς δεν δείχνει να πανικοβάλλεται στην παρουσία τους!
Βλέπεις, το παραμύθι με τον «κακό λύκο» με τα σουβλερά δόντια έχει «γαλουχήσει» βαθιά το DNA μας!
Για την ιστορία τώρα, μπορεί ο «Σήφης» να είναι μουσαφίρης στον τόπο μας, αλλά η ονομασία του κροκόδειλου είναι Ελληνικής προέλευσης. Η λέξη «Κροκόδειλος» αποτελεί εσφαλμένη γραφή της Ελληνιστικής περιόδου. Η σωστή ονομασία είναι «Κροκόδιλος» και προέρχεται από τις λέξεις, Κρόκη(=Χάλικας) και Δρίλος (=Σκώληκας) που στα αρχαία Ελληνικά είναι η σαύρα. Ο Ηρόδοτος είναι αυτός που έδωσε το όνομα στη μέχρι τότε, μεγαλόσωμη σαύρα του ποταμού Νείλου. Το πλήρες όνομα κατά τον Ηρόδοτο είναι: «Κροκόδιλος ο ποτάμιος, η σαύρα θερμαινόμενη στον ήλιο, πάνω σε λείους λίθους (Κρόκες)».
Προσωπικά, ελπίζω και εύχομαι, ο «Σήφης» να παραμείνει στο φυσικό περιβάλλον που τον φιλοξενεί και που δείχνει να έχει εγκλιματιστεί, αφού βέβαια παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και η παρουσία του να προβληματίσει όλους εμάς, πολίτες και νομοθέτες, ώστε να αναθεωρήσουμε την στάση μας απέναντι στο εμπόριο των ζώων συντροφιάς!
Παραφράζοντας ένα στοίχο από γνωστό δημοφιλές άσμα, «προειδοποιώ» και ενημερώνω κάθε περίεργο, ανυποψίαστο «μπανιστιρτζή κροκοδειλάκια»:
«Μη νοιώθεις πως την γλύτωσες και μην κοιτάς αθώα, μπορεί ο «Σήφης» να μη ‘ρθει, μα θα ‘ρθουν άλλα… ζώα..!»

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός
moschonas@gmail.com

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
17/7/2014

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


ΕλαχιστοποίησηΣχετικά Forums
Δεν υπάρχουν σχετικά forums
Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions