ΠΑΤΡΙΣ :: Προεκτάσεις :: Εμφάνιση άρθρου
Περιεχόμενα
 Κρήτη
 Ελλάδα/Κόσμος
 Αθλητισμός
 Πολιτισμός & Διασκέδαση
 Επιστήμη & Τεχνολογία
 Εκπαίδευση
 Οικονομία
 Ύπαιθρος
 Προεκτάσεις
 Πληροφορίες
 Υπηρεσίες
 Αφιερώματα
 Ιστορίες με... ουρά
Ψηφοφορία
Ποια είναι η κυριότερη αιτία για την πτώση του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου και την «εξαφάνιση» του από τις επαγγελματικές κατηγορίες;
Η κακή διαχείριση από πλευράς διοικήσεων των ΠΑΕ και η μη αξιοποίηση των ταλέντων των ομάδων.
Η γενικότερη οικονομική κρίση
Η έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία
Η ανεπάρκεια ποδοσφαιρικού δυναμικού σε επίπεδο παικτών, προπονητών και παραγόντων.


Να το πάρει το ποτάμι;

Toυ Γιάννη Μοσχονά*

Όταν ήμασταν μικροί, τα μεγαλύτερα παιδιά σε ηλικία, βάζανε γρίφους που δεν μπορούσαμε να λύσουμε εμείς οι μικρότεροι και αφού πρώτα διασκέδαζαν με την άγνοια μας, στο τέλος μας αποκάλυπταν τη λύση, υποβάλλοντας πάντα το στερεότυπο ερώτημα: «Να το πάρει το ποτάμι;». Απαντούσαμε πάντα καταφατικά, αφού η αθώα παιδική μας λαχτάρα να φτάσουμε γρήγορα στη λύση, λύτρωνε την περιέργεια μας και υπονόμευε κάθε είδους φιλοδοξία μας!
Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν, εμείς μεγαλώσαμε και οι γρίφοι της ζωής μας έγιναν ακόμα δυσκολότεροι! Η ιστορία όμως λένε, επαναλαμβάνεται. Έτσι και τώρα όπως τότε, φαίνεται ότι περιμένουμε και πάλι τη λύση «να την πάρει το ποτάμι» και να μας την φανερώσει.
Μόνο που τώρα, αναζητούμε επίμονα τη λύση στα προβλήματα μας με κίνητρο όχι την περιέργεια αλλά την απόγνωση.
Σε απόγνωση όμως φαίνεται ότι δεν βρισκόμαστε μόνο εμείς οι απλοί πολίτες, αλλά και ολόκληρο το χρεοκοπημένο πολιτικό μας σύστημα των περασμένων δεκαετιών, που εμφανίζεται να γράφει πια τον επίλογο της ολέθριας παρουσίας και δράσης του, στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης.
Το πολιτικό αυτό αρρωστημένο και αποσαθρωμένο κατασκεύασμα προώθησης επιχειρηματικών, εκδοτικών και μιντιακών συμφερόντων, στην προσπάθεια του να γαντζωθεί στο πολυπόθητο άρμα της «γλυκιάς» εξουσίας, επιστρατεύει τώρα και τις τελευταίες εφεδρείες που του έχουν απομείνει!
Δεν διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιήσει και ιερά σύμβολα της ιστορίας και του πολιτισμού μας, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του.
Αρχικά οικειοποιείται το δέντρο σύμβολο της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας, για να συσπειρώσει υπό την σκιά του, τους επίδοξους μνηστήρες του κεντροαριστερού χώρου, πολιτικούς τσαρλατάνους-τυχοδιώκτες, μιας ιδιότυπης σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας νεοφιλελεύθερου τύπου! Τα δέντρα όμως που αντέχουν στον χρόνο είναι εκείνα που έχουν βαθιές και δυνατές ρίζες για να μπορέσουν να αντέξουν το βάρος αλλά και το ύψος που τους πρέπει!
Το σχέδιο Α απέτυχε οικτρά και το αδύναμο πολιτικά «δέντρο» ξεράθηκε πριν καλά-καλά φυτρώσει!
Το «σύστημα» όμως δεν έχει χρόνο και αγχωμένα προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του Plan B. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ένα φρέσκο ορμητικό ρεύμα, θα αγκαλιάσει και θα παρασύρει στο πέρασμα του τα «απολωλότα πρόβατα» των δημοσκοπήσεων, θύματα και αυτά μιας κατεστημένης πολιτικής νοοτροπίας, τους αναποφάσιστους και απογοητευμένους ψηφοφόρους, πριν προλάβει να τους εντάξει στους κόλπους του, το αντίπαλο δέος!
Έτσι, τίθεται στην υπηρεσία ταπεινών στόχων και επιδιώξεων, άλλο ένα σύμβολο της Ελληνικής φύσης που ταυτίζεται με την έννοια της Ελευθερίας, της ορμής, της δύναμης και του ενθουσιασμού!
Το ποτάμι έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και σαν σύμβολο και μόνο μπορεί να εμπνεύσει, να ενθουσιάσει και να παρασύρει, κυρίως ακατέργαστες πολιτικά συνειδήσεις, που αδυνατούν να αντισταθούν στο ρεύμα.
Η χώρα μας είναι γεμάτη με κρυστάλλινα ποτάμια, γιατί έχει ανεξάντλητες πηγές που τα καθάρια νερά τους ψάχνουν τρόπο να ανταμώσουν με τις θάλασσες! Αντίθετα, τα σκοτεινά ποτάμια δεν αποκαλύπτουν τις πηγές τους και δεν εκβάλουν ποτέ σε καθαρές θάλασσες!
Το πιο ορμητικό όμως ποτάμι είναι το ποτάμι της οργής του λαού, που όταν ξεχειλίσει και φουντώσει, γίνεται χείμαρρος και παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμα του!
Αυτό το ποτάμι περιμένουμε, να πάρει και να σηκώσει το σάπιο πολιτικό σύστημα που πρόδωσε με τον χειρότερο τρόπο, τις ελπίδες και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού.
Να πάρει και να σηκώσει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, που δημιούργησε τη νέα γενιά Ελλήνων οικονομικών μεταναστών, εκδιώκοντας το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας από τον τόπο του.
Να πάρει και να σηκώσει τους δυνάστες αυτόκλητους «σωτήρες» μας, που ακόμα και τώρα, αφού έχουν καταφέρει να καταστρέψουν όλες τις κυρίαρχες δομές του κοινωνικού κράτους (Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, δικαίωμα στην Εργασία κ.λ.π.), υποθηκεύουν, για ίδιον όφελος, και το μέλλον των γενεών που ακολουθούν!
Μόνο που αυτό το ποτάμι δεν έχει τις πηγές του ούτε στα media, ούτε στα συμφέροντα, ούτε στις σκοπιμότητες, αλλά μόνο στην ανάγκη! Ακούω τη βουή του…!

* Ο Γιάννης Μοσχονάς είναι εκπαιδευτικός

Στατιστικά Άρθρου
Αρθογράφος:
Πατρίς

Ημερομηνία δημοσίευσης:
19/3/2014

Εκτύπωσε Άρθρου
Εκτύπωση Άρθρου

Αποστολή με email
Αποστολή με email

Προσθήκη στα bookmarks
Προσθήκη στ' Αγαπημένα

ΕλαχιστοποίησηΑναζήτηση
Αναζήτηση στις ειδήσεις του patris.gr


ΕλαχιστοποίησηΣχετικά Forums
Δεν υπάρχουν σχετικά forums
Πνευματικά Δικαιώματα 1998 - 2002 © Εκδόσεις Α. Μυκωνιάτη Α.Ε.Αναφορά Προβλήματος | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Ταυτότητα
Developed by WISE Advanced Solutions