Απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου “βγήκε” χθες η εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση” της ΕΡΤ

Αναβολή για τις 2 Δεκεμβρίου έλαβε χθες η εκδίκαση της αγωγής των εργαζομένων της ΕΡΑ και ΕΡΤ Ηρακλείου κατά του ελληνικού δημοσίου για τις απολύσεις τους.

Η αναβολή ήταν αποτέλεσμα του αιτήματος των συνηγόρων του ελληνικού δημοσίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν προετοιμαστεί, καθώς δεν είχαν πρόσβαση στους φακέλους των εργαζομένων, επειδή το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ήταν υπό κατάληψη.

Για φυγομαχία του δημοσίου έκανε λόγο ο συνήγορος των εργαζομένων Τάσος Πετρόπουλος, σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι του δημοσίου συνέδεσαν χρονικά την υπόθεση μέχρι το ΣτΕ ν’ αποφανθεί επί της αίτησης ακυρώσεως, γεγονός που δείχνει ότι το δημόσιο δεν θέλει να βγει απόφαση.

Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε θετικό γεγονός το ότι είναι κοντινή αναβολή, αποτέλεσμα -όπως είπε- της ουσιαστικής σκέψης της δικαστού.

Τα περί φυγοδικίας υποστήριξε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος μάλιστα με δηλώσεις του την παραμονή της εκδίκασης, είχε … προβλέψει την εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσoυ Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης τόνισε: “Η δίκη θα γίνει και τότε θα δούμε ποια είναι τα επιχειρήματα του ελληνικού δημοσίου για το πραξικόπημα του μαύρου και του λουκέτου”.

Στο Ηράκλειο βρέθηκαν όλοι οι πρόεδροι των δημοσιογραφικών ενώσεων, προκειμένου να παρευρεθούν στη δίκη, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΡΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης. Επίσης στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου βρέθηκαν χθες βουλευτές και εκπρόσωποι των φορέων του Ηρακλείου, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ Ηρακλείου ζητούν την ακυρότητα του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου έγινε η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους και επί της ουσίας την ακύρωση των απολύσεών τους.

Σε όλη την Ελλάδα έχουν προσδιοριστεί 170 δίκες με αντίστοιχο περιεχόμενο, ενώ ακόμα και μετά την αναβολή, η πρώτη που θα εκδικαστεί θα είναι αυτή του Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΠΗΝ αναφέρει: “Στο πλαίσιο αυτό, και με πάγια αρχή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας εργαζομένων στην ΕΡΤ ΑΕ, ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας θα δώσει το μάχιμο παρόν και πάλι στην εκδίκαση της υπόθεσης στις 2 Δεκεμβρίου και καλεί όλους τους δημοσιογράφους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε συμπαράσταση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Ο αγώνας για αδέσμευτη ενημέρωση, για ελεύθερη δημόσια τηλεόραση συνεχίζεται...”.

Λόγω των εξελίξεων, η εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΕΡΤ μεταδίδεται και σήμερα από το Ηράκλειο, μέσω του blog των εργαζομένων ert.open.com.

Η «Πρωινή Ενημέρωση» από τις 08:00 έως τις 11:00 θα μεταφέρει διαδικτυακά και ραδιοφωνικά, από τις συχνότητες της ΕΡΑ Ηρακλείου στους 97,5, 105,6 και 96,4 και της ΕΡΑ Χανίων στους 100,6 στα FM και στα 1512 στα μεσαία κύματα, όλες τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα των εργαζομένων.